Niezawodny przepis na rybę po grecku. Każdy, kto spróbuje, prosi o dokładkę
Ryba po grecku to wigilijny klasyk, który uwielbiam. Jednak z doświadczenia wiem, że i tę potrawę mogę zepsuć, jeśli nie będę trzymać się określonych proporcji albo zrezygnuję z jakościowych składników. Nic tak nie rujnuje klimatu świąt jak niedopracowane i na szybko przygotowane dania. Do ryby po grecku przykładam szczególną uwagę.
Wybieram świeże i jędrne filety z miruny, dorsza lub halibuta. Marchewki kupuję w dobrym warzywniaku, przecier pomidorowy – tylko taki, który lubię najbardziej. Skrupulatnie sprawdzam kolejne kroki przepisu, a przede wszystkim rybę i warzywa smażę na maśle. Tylko wtedy mam pewność, że tradycyjna potrawa wyjdzie kremowa i wyrazista w smaku.
Jak zrobić rybę po grecku, która zniknie ze stołu jako pierwsza?
Zanim przejdziesz do szczegółowego przepisu, zobacz, jak zrobić rybę po grecku na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku?
Sukces ryby po grecku zależy od dwóch składników, które w tym przypadku są tak samo ważne. Pierwszym jest dobra i świeża ryba. W PRL robiono rybę po grecku z karpia. Duża ilość dobrze doprawionych warzyw miała zamaskować jego mulisty posmak.
Jednak teraz nie musisz tego robić. Wybór dobrych gatunkowo ryb pozwala ci przebierać w dorszach, halibutach, mintajach. Ja zazwyczaj wybieram filety z dorsza lub halibuta, którego mięso jest bardziej maślane i delikatne.
Jeśli masz dostęp do świeżej ryby, nie wahaj się jej kupić. Jednak w sklepach w centrum i na południu Polski zazwyczaj można kupić rybę, która jest już rozmrożona. Wtedy warto się zastanowić, czy nie lepszym wyborem będą mrożone filety. Jeśli zostały zamrożone jako świeże, po rozmrożeniu będą równie dobre.
Jak zrobić dobry sos do ryby po grecku?
Drugi składnik to warzywa w aromatycznym sosie. W tym przypadku liczą się proporcje. Podstawą są marchewki, których powinno być dwa razy więcej niż pietruszki. Niektórzy dodają jeszcze korzeń selera, ale ja uważam, że jego smak jest zbyt dominujący.
Sos będzie doskonały, jeśli na początku podsmażysz por i cebulę na maśle. Osoby, które lubią ostrzejsze smaku, mogą dodać odrobinę pieprzu cayenne lub papryczki chili.
Składniki na rybę po grecku
Aby przygotować rybę po grecku dla 6 osób potrzebujesz:
- 800 g filetów z dorsza,
- 4 łyżki masła,
- 1 por,
- 1 cebulę,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 łyżkę słodkiej papryki,
- 3 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 5 g soli,
- 5 g pieprzu,
- 100 ml wody,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 150 g mąki pszennej.
Przepis na rybę po grecku krok po kroku
- Zaczynasz od przygotowania warzyw, chyba że korzystasz z ryby mrożonej – wtedy w pierwszym kroku rozmrażasz rybę. Myjesz pora, obierasz go z wierzchnich liści i kroisz w drobne krążki. Podsmażasz na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami masła. Dodajesz poszatkowaną drobno cebulę. Smażysz do zeszklenia na średniej mocy palnika.
- Obierasz i myjesz marchewkę i korzeń pietruszki. Ścierasz je na tarce o grubych oczkach i dodajesz na patelnię. Wrzucasz liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, sól, pieprz. Dodajesz 100 ml wody i przykrywasz pokrywką. Warzywa dusisz na małej mocy palnika przez 20 minut.
- Czas na przygotowanie ryby. Filety kroisz na mniejsze kawałki o wielkości ok. 5-8 cm. Każdą porcję doprawiasz solą i pieprzem. Obtaczasz w mące i podsmażasz na maśle na złocisty kolor z jednej i drugiej strony. Odstawiasz do przestygnięcia.
- Do warzyw na patelni dodajesz koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz, aby ryba po grecku była bardziej delikatna, możesz dodać przetarte pomidory lub passatę pomidorową. Mieszasz i podgrzewasz bez pokrywki przez ok. 5 minut.
- W dużym naczyniu układasz po kolei najpierw warzywa, a następnie rybę. Tak tworzysz jedną lub dwie warstwy ryby, w zależności od wielkości naczynia. Całość przykrywasz mieszanką warzyw.
Kiedy zrobić rybę po grecku na Wigilię?
To danie lubi poleżakować, więc spokojnie możesz je przygotować już 3 dni wcześniej. Gotową rybę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. W tym czasie smaki będą miały okazję się połączyć i potrawa nabierze głębi.
Jak podać rybę po grecku?
Rybę możesz podać w formie przystawki na zimno lub podgrzać ją w piekarniku i podać ciepłą. Do dekoracji użyj ziół, na przykład natki pietruszki, koperku lub świeżych liści kolendry. A jeśli masz ochotę podobną potrawę, która naprawdę pochodzi z Grecji, możesz przygotować psari plaki, czyli rybę pieczoną w pomidorach.