Makłowicz stawia na nietypowe krokiety. Nie ma tam kapusty ani grzybów
Gdy na stole pojawiają się krokiety, wszyscy zacierają ręce i od razu zabierają się za jedzenie. Jedni jedzą je z kapustą i grzybami, inni w czasie świąt stawiają na pieczarki i ser. Robert Makłowicz ma z kolei jeszcze inną propozycję.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie chcesz powtarzać tego farszu w krokietach, sięgnij po postny przepis Roberta Makłowicza. Krytyk kulinarny, kucharz i podróżnik proponuje, by na Wigilię podać pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe. To pyszne danie, które zaskakuje swoją prostotą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Krokiety ziemniaczano-orzechowe według Roberta Makłowicza
To przepis, którym nie tylko zachwycisz swoich bliskich, ale oszczędzisz sobie długich przygotowań. Nie musisz bowiem smażyć całej sterty naleśników, mozolnie zawijać w kopertę, panierować i znów obsmażać. Ten niecodzienny dodatek zrobi furorę na świątecznym stole. Połączenie chrupiącej panierki z delikatnym, ziemniaczanym farszem wzbogaconym o orzechy to wigilijny strzał w dziesiątkę.
Chrupiące kotlety z ziemniaków i orzechów podać można do wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu lub sosu tatarskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do bożonarodzeniowego obiadu, zastępując zwykłe ziemniaki lub frytki.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Panierowanie:
- bułka tarta,
- jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć.
- Dodaj zmielone orzechy, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
- Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Uformuj kulki lub walce.
- W jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej umieść bułkę tartą. Panieruj po kolei.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się nie tylko od święta. Smacznego!