Makłowicz stawia na nietypowe krokiety. Nie ma tam kapusty ani grzybów

Gdy na stole pojawiają się krokiety, wszyscy zacierają ręce i od razu zabierają się za jedzenie. Jedni jedzą je z kapustą i grzybami, inni w czasie świąt stawiają na pieczarki i ser. Robert Makłowicz ma z kolei jeszcze inną propozycję.

Wyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta MakłowiczaWyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie chcesz powtarzać tego farszu w krokietach, sięgnij po postny przepis Roberta Makłowicza. Krytyk kulinarny, kucharz i podróżnik proponuje, by na Wigilię podać pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe. To pyszne danie, które zaskakuje swoją prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Krokiety ziemniaczano-orzechowe według Roberta Makłowicza

To przepis, którym nie tylko zachwycisz swoich bliskich, ale oszczędzisz sobie długich przygotowań. Nie musisz bowiem smażyć całej sterty naleśników, mozolnie zawijać w kopertę, panierować i znów obsmażać. Ten niecodzienny dodatek zrobi furorę na świątecznym stole. Połączenie chrupiącej panierki z delikatnym, ziemniaczanym farszem wzbogaconym o orzechy to wigilijny strzał w dziesiątkę.

Takie krokiety przygotujesz bez zawijania
Takie krokiety przygotujesz bez zawijania © Pixabay

Chrupiące kotlety z ziemniaków i orzechów podać można do wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu lub sosu tatarskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do bożonarodzeniowego obiadu, zastępując zwykłe ziemniaki lub frytki.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierowanie:

  • bułka tarta,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć.
  2. Dodaj zmielone orzechy, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kulki lub walce.
  5. W jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej umieść bułkę tartą. Panieruj po kolei.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się nie tylko od święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość