Makłowicz stawia na nietypowe krokiety. Nie ma tam kapusty ani grzybów

Gdy na stole pojawiają się krokiety, wszyscy zacierają ręce i od razu zabierają się za jedzenie. Jedni jedzą je z kapustą i grzybami, inni w czasie świąt stawiają na pieczarki i ser. Robert Makłowicz ma z kolei jeszcze inną propozycję.

Wyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta MakłowiczaWyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie chcesz powtarzać tego farszu w krokietach, sięgnij po postny przepis Roberta Makłowicza. Krytyk kulinarny, kucharz i podróżnik proponuje, by na Wigilię podać pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe. To pyszne danie, które zaskakuje swoją prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Krokiety ziemniaczano-orzechowe według Roberta Makłowicza

To przepis, którym nie tylko zachwycisz swoich bliskich, ale oszczędzisz sobie długich przygotowań. Nie musisz bowiem smażyć całej sterty naleśników, mozolnie zawijać w kopertę, panierować i znów obsmażać. Ten niecodzienny dodatek zrobi furorę na świątecznym stole. Połączenie chrupiącej panierki z delikatnym, ziemniaczanym farszem wzbogaconym o orzechy to wigilijny strzał w dziesiątkę.

Takie krokiety przygotujesz bez zawijania
Takie krokiety przygotujesz bez zawijania © Pixabay

Chrupiące kotlety z ziemniaków i orzechów podać można do wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu lub sosu tatarskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do bożonarodzeniowego obiadu, zastępując zwykłe ziemniaki lub frytki.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierowanie:

  • bułka tarta,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć.
  2. Dodaj zmielone orzechy, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kulki lub walce.
  5. W jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej umieść bułkę tartą. Panieruj po kolei.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się nie tylko od święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu