Makłowicz stawia na nietypowe krokiety. Nie ma tam kapusty ani grzybów

Gdy na stole pojawiają się krokiety, wszyscy zacierają ręce i od razu zabierają się za jedzenie. Jedni jedzą je z kapustą i grzybami, inni w czasie świąt stawiają na pieczarki i ser. Robert Makłowicz ma z kolei jeszcze inną propozycję.

Wyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta MakłowiczaWyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie chcesz powtarzać tego farszu w krokietach, sięgnij po postny przepis Roberta Makłowicza. Krytyk kulinarny, kucharz i podróżnik proponuje, by na Wigilię podać pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe. To pyszne danie, które zaskakuje swoją prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Krokiety ziemniaczano-orzechowe według Roberta Makłowicza

To przepis, którym nie tylko zachwycisz swoich bliskich, ale oszczędzisz sobie długich przygotowań. Nie musisz bowiem smażyć całej sterty naleśników, mozolnie zawijać w kopertę, panierować i znów obsmażać. Ten niecodzienny dodatek zrobi furorę na świątecznym stole. Połączenie chrupiącej panierki z delikatnym, ziemniaczanym farszem wzbogaconym o orzechy to wigilijny strzał w dziesiątkę.

Takie krokiety przygotujesz bez zawijania
Takie krokiety przygotujesz bez zawijania © Pixabay

Chrupiące kotlety z ziemniaków i orzechów podać można do wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu lub sosu tatarskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do bożonarodzeniowego obiadu, zastępując zwykłe ziemniaki lub frytki.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierowanie:

  • bułka tarta,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć.
  2. Dodaj zmielone orzechy, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kulki lub walce.
  5. W jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej umieść bułkę tartą. Panieruj po kolei.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się nie tylko od święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy