Makłowicz stawia na nietypowe krokiety. Nie ma tam kapusty ani grzybów

Gdy na stole pojawiają się krokiety, wszyscy zacierają ręce i od razu zabierają się za jedzenie. Jedni jedzą je z kapustą i grzybami, inni w czasie świąt stawiają na pieczarki i ser. Robert Makłowicz ma z kolei jeszcze inną propozycję.

Wyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta MakłowiczaWyjątkowe krokiety z orzechami od Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie chcesz powtarzać tego farszu w krokietach, sięgnij po postny przepis Roberta Makłowicza. Krytyk kulinarny, kucharz i podróżnik proponuje, by na Wigilię podać pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe. To pyszne danie, które zaskakuje swoją prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Krokiety ziemniaczano-orzechowe według Roberta Makłowicza

To przepis, którym nie tylko zachwycisz swoich bliskich, ale oszczędzisz sobie długich przygotowań. Nie musisz bowiem smażyć całej sterty naleśników, mozolnie zawijać w kopertę, panierować i znów obsmażać. Ten niecodzienny dodatek zrobi furorę na świątecznym stole. Połączenie chrupiącej panierki z delikatnym, ziemniaczanym farszem wzbogaconym o orzechy to wigilijny strzał w dziesiątkę.

Takie krokiety przygotujesz bez zawijania
Takie krokiety przygotujesz bez zawijania © Pixabay

Chrupiące kotlety z ziemniaków i orzechów podać można do wigilijnej kapusty z grzybami, barszczu lub sosu tatarskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do bożonarodzeniowego obiadu, zastępując zwykłe ziemniaki lub frytki.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierowanie:

  • bułka tarta,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć.
  2. Dodaj zmielone orzechy, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kulki lub walce.
  5. W jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej umieść bułkę tartą. Panieruj po kolei.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety ziemniaczano-orzechowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się nie tylko od święta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥