Krokiety robię wcześniej i mrożę tylko w ten sposób. Na święta smakują jak świeże

Do czerwonego barszczu pasuje wiele dodatków. Moja rodzina uwielbia krokiety z pysznym farszem. Jest z nimi trochę pracy, ale zabieram się za smażenie naleśników i farsz już na początku grudnia. Po rozmrożeniu smakują wybornie i każdy prosi o dokładkę.

Już czas na smażenie krokietów!Już czas na smażenie krokietów!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krokiety, podobnie jak uszka i pierogi, można zrobić znacznie wcześniej, by przed samymi świętami mieć więcej czasu na inne potrawy. Smakują świetnie, gdy mają chrupiący wierzch i delikatny farsz. Kiedy przygotujesz je już teraz, a potem odpowiednio zamrozisz i odmrozisz, wszyscy będą się nimi zachwycać na wigilijnej kolacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Prosty przepis na krokiety

Krokiety? Najpierw trzeba usmażyć naleśniki, a potem przygotować farsz na bazie kiszonej kapusty z leśnymi grzybami. Ważna jest też panierka, która sprawia, że krokiety są chrupiące. Ich zrobienie nie wymaga szczególnych umiejętności, ale jest dość czasochłonne. Dlatego warto je przygotować z wyprzedzeniem.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli i cukru.

Farsz do krokietów:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • garść suszonych grzybów leśnych,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka:

  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka mleka,
  • bułka tarta.

Jak przygotować krokiety:

  1. Przygotowanie ciasta: wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji śmietany, a następnie odstaw na około pół godziny.
  2. Przygotowanie farszu: kapustę drobno posiekaj, a grzyby namocz we wrzątku.
  3. Smażenie: cebulę i pieczarki pokrój i usmaż, aż się zarumienią, potem dodaj kapustę i grzyby wraz z płynem. Duszone, gotuj około 40 do 60 minut, uzupełniając płyny.
  4. Smażenie naleśników: naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, a po usmażeniu przykrywaj, by nie wyschły.
  5. Faszerowanie i smażenie: gdy składniki będą zimne, nałóż farsz na naleśniki, zawiń i obtocz w jajku oraz bułce tartej, po czym usmaż na złoto.

Co jest najważniejsze, by krokiety się nie rozpadały? Przede wszystkim zarówno naleśniki, jak i farsz muszą być zimne. Ułatwi to zawijanie krokietów bez pękania. Jeśli masz czas, najlepiej odstawić je do lodówki na noc.

Mrożenie z panierką czy bez?

Mrożenie krokietów to świetne rozwiązanie na oszczędność czasu w okresie świątecznym. Zarówno mrożenie przed, jak i po obtoczeniu w panierce ma swoje zalety. Należy jednak uważać, aby krokiety były lekko podsmażone przed zamrożeniem, by uniknąć przypalenia podczas odgrzewania. Tymczasem przy mrożeniu zapanierowanych krokietów najlepiej rozważyć pieczenie ich po wyjęciu z zamrażarki, aby uniknąć niepotrzebnej absorpcji tłuszczu. W przypadku mrożenia naleśników z nadzieniem, po odmrożeniu upewnij się, że farsz jest właściwie osuszony, by panierka dobrze przylegała.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej