PrzepisBoże NarodzenieKrokiety robię wcześniej i mrożę tylko w ten sposób. Na święta smakują jak świeże

Krokiety robię wcześniej i mrożę tylko w ten sposób. Na święta smakują jak świeże

Do czerwonego barszczu pasuje wiele dodatków. Moja rodzina uwielbia krokiety z pysznym farszem. Jest z nimi trochę pracy, ale zabieram się za smażenie naleśników i farsz już na początku grudnia. Po rozmrożeniu smakują wybornie i każdy prosi o dokładkę.

Już czas na smażenie krokietów!
Już czas na smażenie krokietów!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.11.2024 18:10

Krokiety, podobnie jak uszka i pierogi, można zrobić znacznie wcześniej, by przed samymi świętami mieć więcej czasu na inne potrawy. Smakują świetnie, gdy mają chrupiący wierzch i delikatny farsz. Kiedy przygotujesz je już teraz, a potem odpowiednio zamrozisz i odmrozisz, wszyscy będą się nimi zachwycać na wigilijnej kolacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na krokiety

Krokiety? Najpierw trzeba usmażyć naleśniki, a potem przygotować farsz na bazie kiszonej kapusty z leśnymi grzybami. Ważna jest też panierka, która sprawia, że krokiety są chrupiące. Ich zrobienie nie wymaga szczególnych umiejętności, ale jest dość czasochłonne. Dlatego warto je przygotować z wyprzedzeniem.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli i cukru.

Farsz do krokietów:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • garść suszonych grzybów leśnych,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka:

  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka mleka,
  • bułka tarta.

Jak przygotować krokiety:

  1. Przygotowanie ciasta: wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji śmietany, a następnie odstaw na około pół godziny.
  2. Przygotowanie farszu: kapustę drobno posiekaj, a grzyby namocz we wrzątku.
  3. Smażenie: cebulę i pieczarki pokrój i usmaż, aż się zarumienią, potem dodaj kapustę i grzyby wraz z płynem. Duszone, gotuj około 40 do 60 minut, uzupełniając płyny.
  4. Smażenie naleśników: naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, a po usmażeniu przykrywaj, by nie wyschły.
  5. Faszerowanie i smażenie: gdy składniki będą zimne, nałóż farsz na naleśniki, zawiń i obtocz w jajku oraz bułce tartej, po czym usmaż na złoto.

Co jest najważniejsze, by krokiety się nie rozpadały? Przede wszystkim zarówno naleśniki, jak i farsz muszą być zimne. Ułatwi to zawijanie krokietów bez pękania. Jeśli masz czas, najlepiej odstawić je do lodówki na noc.

Mrożenie z panierką czy bez?

Mrożenie krokietów to świetne rozwiązanie na oszczędność czasu w okresie świątecznym. Zarówno mrożenie przed, jak i po obtoczeniu w panierce ma swoje zalety. Należy jednak uważać, aby krokiety były lekko podsmażone przed zamrożeniem, by uniknąć przypalenia podczas odgrzewania. Tymczasem przy mrożeniu zapanierowanych krokietów najlepiej rozważyć pieczenie ich po wyjęciu z zamrażarki, aby uniknąć niepotrzebnej absorpcji tłuszczu. W przypadku mrożenia naleśników z nadzieniem, po odmrożeniu upewnij się, że farsz jest właściwie osuszony, by panierka dobrze przylegała.

Wybrane dla Ciebie