Ciasto na pierogi siostry Anastazji jest delikatne, ale nigdy się nie rozpada. Kluczowe jest jedno

Boże Narodzenie to doskonała okazja, by wrócić do klasycznych, tradycyjnych przepisów. Jeśli poszukujesz takiego na ciasto na pierogi, siostra Anastazja ma sprawdzoną recepturę. Warto z niej skorzystać.

Ciasto na pierogi według siostry AnastazjiCiasto na pierogi według siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Siostra Anastazja specjalizuje się w klasycznych, tradycyjnych przepisach. A jeśli już chodzi o Boże Narodzenie to wiadomo, że ma receptury sprawdzane przez całe lata. Dlatego jeśli zależy ci, by przygotować jak najlepsze ciasto na pierogi, które będzie smaczne i elastyczne, skorzystaj z podpowiedzi siostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Ciasto na pierogi to tylko kilka składników

Przepis na ciasto na pierogi jest niezwykle prosty. W podstawowej wersji to przecież tylko mąka i woda. Warto jednak wybrać dobrej jakości mąkę pszenną, najlepiej typu 450 lub 500, która zapewni odpowiednią elastyczność ciasta. Do tego można dodać szczyptę soli, co podkreśli smak gotowych pierogów.

Co roku przed świętami, pojawia się mnóstwo patentów na jak najlepsze ciasto na pierogi. Wiadomo, bo kiedy jak kiedy, ale na Boże Narodzenie pierogi muszą być idealne. Niektórzy zamiast wody dodają maślankę. Popularne jest też wzbogacenie ciasta o jajko, które sprawia, że jest ono nieco twardsze. Bardzo znana jest też opcja, by do mąki i wody dołożyć tłuszcz. Często jest to rozpuszczone masło, olej lub oliwa.

Właśnie te dwie ostatnie opcje są bliskie siostrze Anastazji. Dodaje do ciasta jajka i oliwę. Dzięki tym składnikom ciasto jest bardziej elastyczne, nie rozpada się, pasuje do każdego farszu. Jest też miękkie i nie wysycha.

Ciasto na pierogi według siostry Anastazji

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 1-2 jajka,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Potem odłóż je pod przykryciem, by ciasto "odpoczęło".
  2. Następnie rozwałkuj je i wykrawaj krążki.
  3. Na środek każdego nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj brzegi.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają