Ciasto na pierogi siostry Anastazji jest delikatne, ale nigdy się nie rozpada. Kluczowe jest jedno

Boże Narodzenie to doskonała okazja, by wrócić do klasycznych, tradycyjnych przepisów. Jeśli poszukujesz takiego na ciasto na pierogi, siostra Anastazja ma sprawdzoną recepturę. Warto z niej skorzystać.

Ciasto na pierogi według siostry AnastazjiCiasto na pierogi według siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Siostra Anastazja specjalizuje się w klasycznych, tradycyjnych przepisach. A jeśli już chodzi o Boże Narodzenie to wiadomo, że ma receptury sprawdzane przez całe lata. Dlatego jeśli zależy ci, by przygotować jak najlepsze ciasto na pierogi, które będzie smaczne i elastyczne, skorzystaj z podpowiedzi siostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Ciasto na pierogi to tylko kilka składników

Przepis na ciasto na pierogi jest niezwykle prosty. W podstawowej wersji to przecież tylko mąka i woda. Warto jednak wybrać dobrej jakości mąkę pszenną, najlepiej typu 450 lub 500, która zapewni odpowiednią elastyczność ciasta. Do tego można dodać szczyptę soli, co podkreśli smak gotowych pierogów.

Co roku przed świętami, pojawia się mnóstwo patentów na jak najlepsze ciasto na pierogi. Wiadomo, bo kiedy jak kiedy, ale na Boże Narodzenie pierogi muszą być idealne. Niektórzy zamiast wody dodają maślankę. Popularne jest też wzbogacenie ciasta o jajko, które sprawia, że jest ono nieco twardsze. Bardzo znana jest też opcja, by do mąki i wody dołożyć tłuszcz. Często jest to rozpuszczone masło, olej lub oliwa.

Właśnie te dwie ostatnie opcje są bliskie siostrze Anastazji. Dodaje do ciasta jajka i oliwę. Dzięki tym składnikom ciasto jest bardziej elastyczne, nie rozpada się, pasuje do każdego farszu. Jest też miękkie i nie wysycha.

Ciasto na pierogi według siostry Anastazji

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 1-2 jajka,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Potem odłóż je pod przykryciem, by ciasto "odpoczęło".
  2. Następnie rozwałkuj je i wykrawaj krążki.
  3. Na środek każdego nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj brzegi.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość