Najłatwiejszy przepis na makowiec. Nie ma opcji, że się nie uda

Klasyczny zawijany makowiec z ciasta drożdżowego i masą makową z bakaliami to tradycyjny deser, który pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest pyszny, ale niezwykle pracochłonny. Jednak miłośnicy maku doceniają także znacznie prostszy wypiek. To ciasto smakuje wspaniale, a robi się je wręcz ekspresowo.

To najprostsze ciasto, jakie można upiec z makiem. To najprostsze ciasto, jakie można upiec z makiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ten makowy wypiek nie wymaga zagniatania ciasta, nie koniecznie trzeba też przygotowywać masę makową. Jednak to, że jego wykonanie jest prostsze, wcale nie oznacza, że ustępuje smakiem tradycyjnemu makowcowi. Wielbiciele maku będą zadowoleni, bo w tym wypieku te ziarenka grają główną rolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Dlaczego warto używać maku?

Ziarna maku można wykorzystywać na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, sosów, ale zdecydowanie najczęściej jest wykorzystywany do wypieków. Kojarzy się też ze świętami Bożego Narodzenia, jest symbolem dobrobytu i pomyślności. Dlatego podczas wigilii warto zjeść makowiec lub kutię.

Mak zawiera błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Ma także kwasy omega-3 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te składniki wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu sercowo-naczyniowego, co czyni mak jest naprawdę wartościowym składnikiem deserów. Choć jest kaloryczny, nie trzeba restrykcyjnie go unikać, a już zwłaszcza w okresie świątecznym.

Owocowy dodatek

Najbardziej znane, proste ciasto z makiem to "makowiec japoński". Ta nazwa się przyjęła, choć sam deser z krajem Kwitnącej Wiśni ma niewiele wspólnego. To domowe ciasto wychodzi idealne wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko to zasługa owocowego dodatku. Można też dodać do niego ulubione bakalie.

Ten deser można przygotować w dwóch wersjach. Jedna opcja zakłada samodzielne przygotowanie masy makowej, a druga użycie gotowej. Ta pierwsza, choć bardziej pracochłonna pozwala na doprawienie maku ulubionymi dodatkami. Gotowa masa jest już doprawiona, ale nie jest to też złe rozwiązanie. Wystarczy wybrać taką, która nie zawiera zbyt dużo cukru, a tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego. Powinno w niej być po prostu jak najwięcej maku.

Makowiec japoński

Składniki:

  • 400 g mielonego maku lub gotowej masy makowej,
  • 5 jabłek,
  • 400 ml gorącego mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 200 g kaszy manny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich, laskowych, migdałów,
  • szczypta soli.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zalania zmielonego maku gorącym mlekiem. Dokładnie go wymieszaj i odstaw. Stygnąc, wchłonie płyn i napęcznieje. Jeśli używasz gotowej masy, przełóż ją do misy i wymieszaj.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Utrzyj masło z cukrem, a potem dodawaj żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj do masy kaszę mannę i proszek do pieczenia. Starannie mieszaj i dodawaj stopniowo mak.
  5. Do masy dorzuć posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  6. Do masy dodaj jabłka, wymieszaj.
  7. Ubij białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej.
  8. Ciasto wlej do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  10. Podgrzej śmietankę, rozpuść w niej czekoladę i wymieszaj. Polewą rozprowadź na przestudzonym cieście.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥