PrzepisProste przepisyŻadna pietruszka czy seler. Ciocia dodaje zupełnie inne warzywo do sałatki jarzynowej

Żadna pietruszka czy seler. Ciocia dodaje zupełnie inne warzywo do sałatki jarzynowej

Przepis na sałatkę jarzynową jest prosty i dobrze znany, ale jednak każdy przygotowuje ją trochę inaczej. Ciocia dodaje do niej warzywo, którego raczej się tam nie spodziewamy, a genialnie podkręca smak sałatki.

Ten składnik podkręca smak sałatki.
Ten składnik podkręca smak sałatki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2024 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ulubiona sałatka? Wielu z nas bez zastanowienia wymieni od razu jarzynową. Jest doskonała po prostu z pieczywem, pasuje też do szynki, pasztetu, pieczonych mięs. Choć sałatka wpisuje się w naszą tradycję kulinarną, ma długą historię międzynarodową i podlegała różnym wpływom. Znana jest w wielu krajach. Za pierwowzór sałatki jarzynowej uważa się sałatkę Olivier, która powstała w 1860 roku. Zawsze jej podstawą są gotowane warzywa i jajka, które łączy majonez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajemniczy składnik sałatki

Sałatka jarzynowa swój smak zawdzięcza gotowanym warzywom. Powinny się w niej znaleźć ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Ważne składniki to też gotowane jajka i ogórki kiszone. Jeśli chodzi o klasyczny przepis to wszystko. Jednak często dopełniamy smak sałatki różnymi dodatkami. Na tej liście jest groszek czy kukurydza, marynowane grzyby, jabłka, por, cebula. Moja ciocia zaś postawiła na kalarepę, która świetnie podbija smak sałatki. Kalarepkę jemy dość rzadko i wielu nawet nie potrafi rozpoznać jej smaku, ale najważniejsze, że sałatka cioci zawsze cieszy się powodzeniem i nikt nie odmawia dokładki. Kalarepa na surowo jest dość ostra, ale po ugotowaniu znacznie łagodnieje.

Sałatka jarzynowa z kalarepą

Składniki:

  • 900 g ziemniaków,
  • 350 g ogórków kiszonych,
  • 300 g marchewki,
  • 300 g kalarepy,
  • 240 g groszku konserwowego,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka marynowanych grzybów, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, kalarepę oraz marchew zalej wodą, wsyp sól i ugotuj. Gdy warzywa zmiękną, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do większej miski.
  3. Dodaj odcedzony groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  4. Jajka pokrój i przełóż do miski.
  5. Majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw sokiem cytrynową i przyprawami. Sosem zalej sałatkę i dokładnie wymieszaj.