Jak seniorzy powinni przygotowywać ziemniaki? Dietetyczka wskazuje konkretny sposób

Nasze babcie to mistrzynie w przygotowywaniu dań z ziemniaków. Nie dość, że bez tych warzyw raczej nie wyobrażają sobie obiadu, to jeszcze potrafią wyczarować z nich placki, knedle, kopytka, babki. Jednak ziemniaki nie w każdej formie są wskazane dla osób w starszym wieku. Dietetyczka podpowiada, na co zwrócić uwagę.

Nie każde danie z ziemniaków jest dobre dla seniorów. Nie każde danie z ziemniaków jest dobre dla seniorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp
Dorota Gepert

Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa. W wielu rodzinach spożywa się je codziennie. Są częstym dodatkiem do zup lub ważnym elementem drugiego dania. Oprócz tych tradycyjnych sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest jeszcze wiele innych. Jednak nie wszystkie są odpowiednie dla seniorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Ziemniaki dla seniorów

Osoby w starszym wieku powinny szczególnie dbać o swoją dietę i stawiać na posiłki odżywcze, a jednocześnie lekkostrawne. Muszą szczególnie uważać na nadmiar cukru i tłuszczu w diecie. Szkodzą im też smażone potrawy. Natomiast aby zadbać o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego powinny sięgać po produkty bogate w błonnik. Ziemniaki dostarczają go ok. 3 g w 200-gramowej porcji. Nie jest to zbyt dużo, dlatego Ewa Trusewicz, dietetyczka kliniczna i ekspertka kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" podpowiada, jak przygotować te warzywa, by zawierały więcej błonnika i tzw. skrobi opornej.

Jak seniorzy powinni przygotowywać ziemniaki?

Ewa Trusewicz przekonuje, by ugotować ziemniaki, a następnie je wystudzić. Wtedy część skrobi w nich zawartej przeistoczy się w tzw. skrobię oporną, która jest oporna na trawienie w jelicie cienkim i w niezmienionej postaci przechodzi do jelita grubego. Tam zaś staje się pożywką dla naszych dobrych bakterii. W ten sposób dostarczamy porcji błonnika, który świetnie działa na mikrobiotę jelitową. Dlatego dietetyczka poleca, by seniorzy jedli jak najczęściej ostudzone ziemniaki. Są one idealne na przykład do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa