PrzepisDietaJak seniorzy powinni przygotowywać ziemniaki? Dietetyczka wskazuje konkretny sposób

Jak seniorzy powinni przygotowywać ziemniaki? Dietetyczka wskazuje konkretny sposób

Nasze babcie to mistrzynie w przygotowywaniu dań z ziemniaków. Nie dość, że bez tych warzyw raczej nie wyobrażają sobie obiadu, to jeszcze potrafią wyczarować z nich placki, knedle, kopytka, babki. Jednak ziemniaki nie w każdej formie są wskazane dla osób w starszym wieku. Dietetyczka podpowiada, na co zwrócić uwagę.

Nie każde danie z ziemniaków jest dobre dla seniorów
Nie każde danie z ziemniaków jest dobre dla seniorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp

30.10.2024 11:29

Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa. W wielu rodzinach spożywa się je codziennie. Są częstym dodatkiem do zup lub ważnym elementem drugiego dania. Oprócz tych tradycyjnych sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest jeszcze wiele innych. Jednak nie wszystkie są odpowiednie dla seniorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki dla seniorów

Osoby w starszym wieku powinny szczególnie dbać o swoją dietę i stawiać na posiłki odżywcze, a jednocześnie lekkostrawne. Muszą szczególnie uważać na nadmiar cukru i tłuszczu w diecie. Szkodzą im też smażone potrawy. Natomiast aby zadbać o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego powinny sięgać po produkty bogate w błonnik. Ziemniaki dostarczają go ok. 3 g w 200-gramowej porcji. Nie jest to zbyt dużo, dlatego Ewa Trusewicz, dietetyczka kliniczna i ekspertka kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" podpowiada, jak przygotować te warzywa, by zawierały więcej błonnika i tzw. skrobi opornej.

Jak seniorzy powinni przygotowywać ziemniaki?

Ewa Trusewicz przekonuje, by ugotować ziemniaki, a następnie je wystudzić. Wtedy część skrobi w nich zawartej przeistoczy się w tzw. skrobię oporną, która jest oporna na trawienie w jelicie cienkim i w niezmienionej postaci przechodzi do jelita grubego. Tam zaś staje się pożywką dla naszych dobrych bakterii. W ten sposób dostarczamy porcji błonnika, który świetnie działa na mikrobiotę jelitową. Dlatego dietetyczka poleca, by seniorzy jedli jak najczęściej ostudzone ziemniaki. Są one idealne na przykład do sałatek.

ziemniakiporady ekspertadieta
Wybrane dla Ciebie