Polacy jedzą na kilogramy. Mało kto wie, jak naprawdę wpływają na organizm

Czy ziemniaki są zdrowe? Jeśli kiedykolwiek mieliście wątpliwości, wszystkie je rozwieje lekarka Christiane Mensching, która wypowiedziała się dla magazynu "Vogue". Znalazła pięć powodów wyróżniających te warzywa. Mogą cię zaskoczyć, bo raczej o tym w kontekście ziemniaków się nie wspomina.

ziemiakiZiemniaki utrzymują się w czołówce najpopularniejszych warzyw.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Niesłusznie. Są postrzegane jako tuczące i zasadniczo niezdrowe. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie – mówi ekspertka dla magazynu "Vogue". Te mocna oskarżenia pozwalają gładko przejść do zalet tych warzyw. Według ekspertki zasługują one wręcz na miano superfood.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Pięć powodów, by jeść ziemniaki

  1. Nie mają dużo kalorii. W zależności od odmiany 100 g ziemniaków zawiera od 70 do 80 kalorii. Makaron i ryż mają ich natomiast aż 150 – podkreśla lekarka. Niska zawartość kalorii wynika z wysokiej zawartości wody (80 proc.). Ekspertka zwraca też uwagę na to, że ziemniaki są pełne minerałów, pierwiastków śladowych i witamin, jak witamina C, witamina B1 czy B3. Mają również potas i magnez, które ważne dla serca, ale także dla kości.
  2. Zawierają antyutleniacze. Ziemniaki mają w składzie wiele substancji, takich jak flawonoidy i antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające. Ma na wpływ na to, że mogą spowalniać lub hamować procesy utleniania, które przyczyniają się na przykład do powstawania stanów zapalnych lub rozwoju nowotworów.
  3. Jest w nich cenne białko. Często się podkreśla, że ziemniaki zawierają węglowodany. Ale nie zdaje sobie sprawy, że ziemniaki zawierają również białko. Na 100 g ziemniaków przypada tylko 2,1 g białka, ale jest to białko szczególnie dobrze przyswajalne przez organizm.
  4. Korzystnie wpływają na ciśnienie krwi. Istnieją naukowe dowody na to, że ziemniaki mogą mieć pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei gdy ciśnienie jest zbyt niskie, też nie trzeba się ich obawiać. W takim wypadku mogą je podnieść.
  5. Sycą na długo. Lekarka wspomina o badaniach, podczas których uczestnicy spożywali ziemniaki jako źródło węglowodanów każdego dnia przez kilka tygodni. Okazało się, że tracili na wadze w przeciwieństwie do osób, których dieta bazowała na innym źródle węglowodanów. To dzięki temu, że po ziemniakach długo nie pojawia się głód. Badania wykazały nawet, że ziemniaki gwarantują uczucie sytości do siedmiu razy dłużej niż analogiczna ilość kalorii zawarta w białym pieczywie – podkreśla ekspertka.

Masz szybkowar? Dobrze się składa

Wiadomo, że ziemniaki nie w każdej wersji są tak korzystne dla zdrowia.

– Najlepiej gotować i jeść je ze skórką – to w niej znajduje się większość składników odżywczych i błonnika. Ponadto w garnku nie powinno być zbyt dużo wody, dzięki czemu większość korzystnych składników pozostanie w bulwie i nie ulegnie wygotowaniu – instruuje lekarka.

Jeszcze lepszy sposób? - Gotowanie ziemniaków w szybkowarze, wtedy nie dochodzi do utraty niemal żadnych składników odżywczych. Świetnym sposobem na zachowanie składników odżywczych jest również przygotowanie pieczonych ziemniaków ze skórką – dodaje Mensching. Najgorsza wersja ziemniaków? To frytki, chipsy i inne podobne ziemniaczane przekąski. – Tłuszcze trans pozbawiają ziemniaki pozytywnych właściwości – przestrzega lekarka.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa