Polacy jedzą na kilogramy. Mało kto wie, jak naprawdę wpływają na organizm

Czy ziemniaki są zdrowe? Jeśli kiedykolwiek mieliście wątpliwości, wszystkie je rozwieje lekarka Christiane Mensching, która wypowiedziała się dla magazynu "Vogue". Znalazła pięć powodów wyróżniających te warzywa. Mogą cię zaskoczyć, bo raczej o tym w kontekście ziemniaków się nie wspomina.

ziemiakiZiemniaki utrzymują się w czołówce najpopularniejszych warzyw.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Niesłusznie. Są postrzegane jako tuczące i zasadniczo niezdrowe. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie – mówi ekspertka dla magazynu "Vogue". Te mocna oskarżenia pozwalają gładko przejść do zalet tych warzyw. Według ekspertki zasługują one wręcz na miano superfood.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pięć powodów, by jeść ziemniaki

  1. Nie mają dużo kalorii. W zależności od odmiany 100 g ziemniaków zawiera od 70 do 80 kalorii. Makaron i ryż mają ich natomiast aż 150 – podkreśla lekarka. Niska zawartość kalorii wynika z wysokiej zawartości wody (80 proc.). Ekspertka zwraca też uwagę na to, że ziemniaki są pełne minerałów, pierwiastków śladowych i witamin, jak witamina C, witamina B1 czy B3. Mają również potas i magnez, które ważne dla serca, ale także dla kości.
  2. Zawierają antyutleniacze. Ziemniaki mają w składzie wiele substancji, takich jak flawonoidy i antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające. Ma na wpływ na to, że mogą spowalniać lub hamować procesy utleniania, które przyczyniają się na przykład do powstawania stanów zapalnych lub rozwoju nowotworów.
  3. Jest w nich cenne białko. Często się podkreśla, że ziemniaki zawierają węglowodany. Ale nie zdaje sobie sprawy, że ziemniaki zawierają również białko. Na 100 g ziemniaków przypada tylko 2,1 g białka, ale jest to białko szczególnie dobrze przyswajalne przez organizm.
  4. Korzystnie wpływają na ciśnienie krwi. Istnieją naukowe dowody na to, że ziemniaki mogą mieć pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei gdy ciśnienie jest zbyt niskie, też nie trzeba się ich obawiać. W takim wypadku mogą je podnieść.
  5. Sycą na długo. Lekarka wspomina o badaniach, podczas których uczestnicy spożywali ziemniaki jako źródło węglowodanów każdego dnia przez kilka tygodni. Okazało się, że tracili na wadze w przeciwieństwie do osób, których dieta bazowała na innym źródle węglowodanów. To dzięki temu, że po ziemniakach długo nie pojawia się głód. Badania wykazały nawet, że ziemniaki gwarantują uczucie sytości do siedmiu razy dłużej niż analogiczna ilość kalorii zawarta w białym pieczywie – podkreśla ekspertka.

Masz szybkowar? Dobrze się składa

Wiadomo, że ziemniaki nie w każdej wersji są tak korzystne dla zdrowia.

– Najlepiej gotować i jeść je ze skórką – to w niej znajduje się większość składników odżywczych i błonnika. Ponadto w garnku nie powinno być zbyt dużo wody, dzięki czemu większość korzystnych składników pozostanie w bulwie i nie ulegnie wygotowaniu – instruuje lekarka.

Jeszcze lepszy sposób? - Gotowanie ziemniaków w szybkowarze, wtedy nie dochodzi do utraty niemal żadnych składników odżywczych. Świetnym sposobem na zachowanie składników odżywczych jest również przygotowanie pieczonych ziemniaków ze skórką – dodaje Mensching. Najgorsza wersja ziemniaków? To frytki, chipsy i inne podobne ziemniaczane przekąski. – Tłuszcze trans pozbawiają ziemniaki pozytywnych właściwości – przestrzega lekarka.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył