Przyjaciółka po wakacjach w Portugalii zaczęła piec ten chleb. Od razu poprosiłam o przepis

Moja przyjaciółka to mistrzyni w wypiekaniu domowego pieczywa. Robi przepyszny chleb na zakwasie, eksperymentuje z dodatkami. Jednak odkąd wróciła z urlopu, liczy się dla niej tylko chleb, na który przepis przywiozła z właśnie z Portugalii. Jego receptura jest bardzo prosta, a efekt znakomity.

Pyszny, pszenny chleb przypomina wakacje w Portugalii. Pyszny, pszenny chleb przypomina wakacje w Portugalii.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa 2.7
Dorota Gepert

Ponoć każdy, kto był w Portugalii spróbował tego chleba. Można go kupić w każdej piekarni. "Pão de água" to pszenny chleb na drożdżach, lekki i dobrze wyrośnięty. Niestety, w tym roku do Portugalii się nie wybrałam, ale z przyjemnością zjadłam kromkę takiego pieczywa u mojej przyjaciółki. Smakuje już z masłem, można go także lekko posolić, tak najczęściej jedzą go Portugalczycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Co wyróżnia chleb portugalski?

Chleb portugalski wyróżnia to, że jest delikatny, mięciutki, a jednocześnie ma chrupiącą skórkę. Taki efekt można osiągnąć mieszając tylko trzy składniki: mąkę, wodę i drożdże. Jest jeszcze tylko jeden dodatek, czyli sól. Zgromadzenie ich nie będzie trudne, ale już do wyrobienia ciasta trzeba się przyłożyć. Przygotowania zaczynają się od wymieszania wody z mąką, wtedy ciasto nie ma jeszcze gładkiej ani elastycznej struktury i przypomina ciągnącą się masę. Potem trzeba je odstawić, by mąka dobrze się namoczyła, co skraca wyrobienie ciasta. Dopiero po tym etapie, dodaje się drożdże i sól, a następnie wyrabia ciasto. Jest ono wodniste i właśnie stąd ma swoją portugalską nazwę, która po tłumaczeniu oznacza "wodny chleb".

Przepis na chleb portugalski

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej chlebowej,
  • 275 ml wody,
  • 4 g drożdży suszonych,
  • 7 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki pszennej chlebowej dodaj wodę i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej na 40 minut.
  2. Do ciasta dodaj sól i drożdże, wyrabiaj je energicznie przez ok. 15 minut lub 8-10 minut w robocie kuchennym. Ciasto jest klejące, lepiej jednak nie podsypywać go mąką.
  3. Wyrobione ciasto na chleb ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może zająć to od 60 do 120 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Dużą blachę posyp mąką i wylej bezpośrednio na nią wyrośnięte ciasto. Uformuj podłużny lub okrągły bochenek chleba.
  5. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 250°C z parą na ok. 12-15 minut. Następnie obniż temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 15-20 minut. Chleb powinien być rumiany, lekko przypieczony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀