Przyjaciółka po wakacjach w Portugalii zaczęła piec ten chleb. Od razu poprosiłam o przepis

Moja przyjaciółka to mistrzyni w wypiekaniu domowego pieczywa. Robi przepyszny chleb na zakwasie, eksperymentuje z dodatkami. Jednak odkąd wróciła z urlopu, liczy się dla niej tylko chleb, na który przepis przywiozła z właśnie z Portugalii. Jego receptura jest bardzo prosta, a efekt znakomity.

Pyszny, pszenny chleb przypomina wakacje w Portugalii. Pyszny, pszenny chleb przypomina wakacje w Portugalii.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa 2.7
Dorota Gepert

Ponoć każdy, kto był w Portugalii spróbował tego chleba. Można go kupić w każdej piekarni. "Pão de água" to pszenny chleb na drożdżach, lekki i dobrze wyrośnięty. Niestety, w tym roku do Portugalii się nie wybrałam, ale z przyjemnością zjadłam kromkę takiego pieczywa u mojej przyjaciółki. Smakuje już z masłem, można go także lekko posolić, tak najczęściej jedzą go Portugalczycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Co wyróżnia chleb portugalski?

Chleb portugalski wyróżnia to, że jest delikatny, mięciutki, a jednocześnie ma chrupiącą skórkę. Taki efekt można osiągnąć mieszając tylko trzy składniki: mąkę, wodę i drożdże. Jest jeszcze tylko jeden dodatek, czyli sól. Zgromadzenie ich nie będzie trudne, ale już do wyrobienia ciasta trzeba się przyłożyć. Przygotowania zaczynają się od wymieszania wody z mąką, wtedy ciasto nie ma jeszcze gładkiej ani elastycznej struktury i przypomina ciągnącą się masę. Potem trzeba je odstawić, by mąka dobrze się namoczyła, co skraca wyrobienie ciasta. Dopiero po tym etapie, dodaje się drożdże i sól, a następnie wyrabia ciasto. Jest ono wodniste i właśnie stąd ma swoją portugalską nazwę, która po tłumaczeniu oznacza "wodny chleb".

Przepis na chleb portugalski

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej chlebowej,
  • 275 ml wody,
  • 4 g drożdży suszonych,
  • 7 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki pszennej chlebowej dodaj wodę i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej na 40 minut.
  2. Do ciasta dodaj sól i drożdże, wyrabiaj je energicznie przez ok. 15 minut lub 8-10 minut w robocie kuchennym. Ciasto jest klejące, lepiej jednak nie podsypywać go mąką.
  3. Wyrobione ciasto na chleb ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może zająć to od 60 do 120 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Dużą blachę posyp mąką i wylej bezpośrednio na nią wyrośnięte ciasto. Uformuj podłużny lub okrągły bochenek chleba.
  5. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 250°C z parą na ok. 12-15 minut. Następnie obniż temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 15-20 minut. Chleb powinien być rumiany, lekko przypieczony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej