PoradyTaką kukurydzę jadłam na wakacjach u babci. Idealnie słodka i łatwa do zrobienia

Taką kukurydzę jadłam na wakacjach u babci. Idealnie słodka i łatwa do zrobienia

Słodki smak kukurydzy można jeszcze podkręcić.
Słodki smak kukurydzy można jeszcze podkręcić.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO

24.08.2024 07:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kukurydzę można nazwać wakacyjnym warzywem. Kojarzy się z najlepszą przekąską na plaży, a także z odpoczynkiem u babci. Szczególny jest także jej kształt. Kolbę po prostu można wziąć do ręki i beztrosko obgryźć z ziarenek.

Kukurydza z wody to najbardziej popularny sposób na przygotowywanie tego warzywa. Wspaniale smakuje obgryziona jeszcze ciepła, a do tego z masłem i solą. Same ziarenka powinny być mięciutkie i słodkie. Ma na to wpływ sposób gotowania. Podpowiadamy też, jaką kukurydzę wybrać na straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kukurydzy?

Kukurydza będzie pyszna i słodka, gdy wybierzesz świeże warzywo. Przede wszystkim jej liście powinny być soczyście zielone i przylegające do kolby. Ziarna z kolei muszą być jasnożółte, jędrne i lśniące. Unikaj kolb z suchymi lub żółknącymi liśćmi oraz pustymi lub uszkodzonymi ziarnami. Jeśli zauważysz ciemne punkty, kukurydza jest z pewnością stara i zaczyna się psuć. Gdy ziarna maja ciemnożółty kolor i nie przylegają równomiernie, oznacza, że jest przesuszona. Lepiej takiej kukurydzy nie kupować. Na czubku kolby powinny być jeszcze widoczne młodziutkie ziarna, a jej trzon zielony i jędrny, bez żadnych plam.

Jak ugotować dobrą kukurydzę?

Kukurydza kupiona? Czas na gotowanie. To banalnie proste, jednak warto znać kilka sposobów, by smak kukurydzy był jeszcze głębszy i słodszy. Kolby kukurydzy dokładnie oczyść z liści i włosków, obetnij także trzon, jeśli jest zbyt długi. Kukurydzę gotuj w dużym, szerokim garnku, który pomieści całą kolbę. Woda powinna całkowicie pokrywać kolby. Najważniejsza zasada? Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą, bo właśnie wtedy stanie się twarda. Inne dodatki podkręcą zaś jej słodki smak i sprawią, że będzie mięciutka.

  1. Do wody dodaj 1 łyżkę cukru na 2 kolby kukurydzy. Cukier wzmacnia naturalny smak kukurydzy.
  2. Aby smak kukurydzy był jeszcze bardziej delikatny, można do wody dolać trochę mleka.
  3. Kukurydze gotuj pod przykryciem około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania. Nie przekraczaj tego czasu, bo wcale nie będzie bardziej miękka, tylko stwardnieje.
  4. Ugotowaną kukurydze pozostaw w garnku jeszcze na kilka minut, a następnie odcedź i podawaj gorącą.
  5. Kukurydza najlepiej smakuje polana roztopionym masłem i jedynie posolona.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także