Taką kukurydzę jadłam na wakacjach u babci. Idealnie słodka i łatwa do zrobienia

Kukurydzę można nazwać wakacyjnym warzywem. Kojarzy się z najlepszą przekąską na plaży, a także z odpoczynkiem u babci. Szczególny jest także jej kształt. Kolbę po prostu można wziąć do ręki i beztrosko obgryźć z ziarenek.

Słodki smak kukurydzy można jeszcze podkręcić. Słodki smak kukurydzy można jeszcze podkręcić.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO
Dorota Gepert

Kukurydza z wody to najbardziej popularny sposób na przygotowywanie tego warzywa. Wspaniale smakuje obgryziona jeszcze ciepła, a do tego z masłem i solą. Same ziarenka powinny być mięciutkie i słodkie. Ma na to wpływ sposób gotowania. Podpowiadamy też, jaką kukurydzę wybrać na straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kukurydzy?

Kukurydza będzie pyszna i słodka, gdy wybierzesz świeże warzywo. Przede wszystkim jej liście powinny być soczyście zielone i przylegające do kolby. Ziarna z kolei muszą być jasnożółte, jędrne i lśniące. Unikaj kolb z suchymi lub żółknącymi liśćmi oraz pustymi lub uszkodzonymi ziarnami. Jeśli zauważysz ciemne punkty, kukurydza jest z pewnością stara i zaczyna się psuć. Gdy ziarna maja ciemnożółty kolor i nie przylegają równomiernie, oznacza, że jest przesuszona. Lepiej takiej kukurydzy nie kupować. Na czubku kolby powinny być jeszcze widoczne młodziutkie ziarna, a jej trzon zielony i jędrny, bez żadnych plam.

Jak ugotować dobrą kukurydzę?

Kukurydza kupiona? Czas na gotowanie. To banalnie proste, jednak warto znać kilka sposobów, by smak kukurydzy był jeszcze głębszy i słodszy. Kolby kukurydzy dokładnie oczyść z liści i włosków, obetnij także trzon, jeśli jest zbyt długi. Kukurydzę gotuj w dużym, szerokim garnku, który pomieści całą kolbę. Woda powinna całkowicie pokrywać kolby. Najważniejsza zasada? Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą, bo właśnie wtedy stanie się twarda. Inne dodatki podkręcą zaś jej słodki smak i sprawią, że będzie mięciutka.

  1. Do wody dodaj 1 łyżkę cukru na 2 kolby kukurydzy. Cukier wzmacnia naturalny smak kukurydzy.
  2. Aby smak kukurydzy był jeszcze bardziej delikatny, można do wody dolać trochę mleka.
  3. Kukurydze gotuj pod przykryciem około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania. Nie przekraczaj tego czasu, bo wcale nie będzie bardziej miękka, tylko stwardnieje.
  4. Ugotowaną kukurydze pozostaw w garnku jeszcze na kilka minut, a następnie odcedź i podawaj gorącą.
  5. Kukurydza najlepiej smakuje polana roztopionym masłem i jedynie posolona.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem