Taką kukurydzę jadłam na wakacjach u babci. Idealnie słodka i łatwa do zrobienia
Kukurydzę można nazwać wakacyjnym warzywem. Kojarzy się z najlepszą przekąską na plaży, a także z odpoczynkiem u babci. Szczególny jest także jej kształt. Kolbę po prostu można wziąć do ręki i beztrosko obgryźć z ziarenek.
Kukurydza z wody to najbardziej popularny sposób na przygotowywanie tego warzywa. Wspaniale smakuje obgryziona jeszcze ciepła, a do tego z masłem i solą. Same ziarenka powinny być mięciutkie i słodkie. Ma na to wpływ sposób gotowania. Podpowiadamy też, jaką kukurydzę wybrać na straganie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kukurydzy?
Kukurydza będzie pyszna i słodka, gdy wybierzesz świeże warzywo. Przede wszystkim jej liście powinny być soczyście zielone i przylegające do kolby. Ziarna z kolei muszą być jasnożółte, jędrne i lśniące. Unikaj kolb z suchymi lub żółknącymi liśćmi oraz pustymi lub uszkodzonymi ziarnami. Jeśli zauważysz ciemne punkty, kukurydza jest z pewnością stara i zaczyna się psuć. Gdy ziarna maja ciemnożółty kolor i nie przylegają równomiernie, oznacza, że jest przesuszona. Lepiej takiej kukurydzy nie kupować. Na czubku kolby powinny być jeszcze widoczne młodziutkie ziarna, a jej trzon zielony i jędrny, bez żadnych plam.
Jak ugotować dobrą kukurydzę?
Kukurydza kupiona? Czas na gotowanie. To banalnie proste, jednak warto znać kilka sposobów, by smak kukurydzy był jeszcze głębszy i słodszy. Kolby kukurydzy dokładnie oczyść z liści i włosków, obetnij także trzon, jeśli jest zbyt długi. Kukurydzę gotuj w dużym, szerokim garnku, który pomieści całą kolbę. Woda powinna całkowicie pokrywać kolby. Najważniejsza zasada? Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą, bo właśnie wtedy stanie się twarda. Inne dodatki podkręcą zaś jej słodki smak i sprawią, że będzie mięciutka.
- Do wody dodaj 1 łyżkę cukru na 2 kolby kukurydzy. Cukier wzmacnia naturalny smak kukurydzy.
- Aby smak kukurydzy był jeszcze bardziej delikatny, można do wody dolać trochę mleka.
- Kukurydze gotuj pod przykryciem około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania. Nie przekraczaj tego czasu, bo wcale nie będzie bardziej miękka, tylko stwardnieje.
- Ugotowaną kukurydze pozostaw w garnku jeszcze na kilka minut, a następnie odcedź i podawaj gorącą.
- Kukurydza najlepiej smakuje polana roztopionym masłem i jedynie posolona.