PrzepisDietaCzyszczą jelita jak miotełka i zbijają cholesterol. Wystarczy posypać mizerię

Czyszczą jelita jak miotełka i zbijają cholesterol. Wystarczy posypać mizerię

Sałatka z ogórka jest doskonałym wyborem na gorące dni – świetnie sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska, dodatek do obiadu lub grillowych przysmaków. Jest nie tylko smaczna, ale także łatwa do przygotowania. Warto wzbogacić ją o pewien dodatkowy składnik.

Dodaj do mizerii ten składnik, a wzbogacisz jej smak i wartości odżywcze
Dodaj do mizerii ten składnik, a wzbogacisz jej smak i wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.08.2024 15:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ogórek, należący do rodziny dyniowatych, ma swoje korzenie w Azji. Do dziś dzikie odmiany tej rośliny można znaleźć u podnóża Himalajów. W Indiach był uprawiany już trzy tysiące lat przed naszą erą i z czasem zdobył popularność w Egipcie, Grecji oraz na Półwyspie Apenińskim. W Imperium Rzymskim był ceniony za swoje właściwości orzeźwiające i często spożywany w upalne dni.

Popularność ogórka nie zmalała z biegiem wieków. Krzysztof Kolumb zabrał jego sadzonki na pokład swoich statków, zakładając uprawy na Haiti. Niebawem soczyste warzywo stało się popularne w obu Amerykach. W Polsce pojawiło się w średniowieczu, przyniesione przez kupców z Bizancjum. Na początku ogórki były uprawiane głównie na wsi, a przygotowywane z nich proste sałatki były pożywieniem ubogich. Z czasem jednak zyskały uznanie również w wyższych sferach, stając się nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Kiszone ogórki do dziś są naszą narodową specjalnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatki ze świeżych ogórków nadal cieszą się dużą popularnością. Oprócz tradycyjnej mizerii można przygotować wiele smakowitych i orzeźwiających dań z dodatkiem cebuli, papryki, awokado czy imbiru, wzbogaconych różnorodnymi sosami. Warto do nich dodać nasiona kolendry, które doskonale komponują się z ogórkami, nadając sałatkom przyjemny, lekko cytrusowy posmak.

Korzyści zdrowotne ogórka i kolendry

Sałatki z ogórka są nie tylko smakowite, ale i zdrowe. Ogórek składa się w 95 proc. z wody, jest niskokaloryczny i świetnie gasi pragnienie. Dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak związki fenolowe. Flawonoidy, zawarte w ogórkach, korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi. Lignany, będące fitoestrogenami, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL oraz łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Ogórek jest także źródłem witaminy C, witamin grupy B, minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez oraz potas. Działa również alkalizująco, neutralizując nadmiar kwasów w organizmie, co zapobiega wielu dolegliwościom, takim jak osłabienie odporności, bóle głowy, ciągłe zmęczenie i senność.

Nasiona kolendry warto dodać do sałatek z ogórka, ponieważ nie tylko mają przepyszny korzenno-orzechowo-pomarańczowy smak i aromat, ale są także bogate w olejki eteryczne, zwłaszcza linalol, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, przeciwlękowe i rozkurczowe. Pomaga to poprawić perystaltykę jelit, pobudza apetyt oraz pomaga uporać się z bólami brzucha, wzdęciami i biegunką. Ziarna kolendry są również źródłem witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia oraz rozwój nowotworów.

Zawarte w nasionach kolendry substancje mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, kontrolować proces trawienia lipidów oraz chronić przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo składniki kolendry wspierają wydzielanie insuliny, utrzymując poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.

Kolendra to doskonały dodatek mizerii
Kolendra to doskonały dodatek mizerii © Canva | Yana Gayvoronskaya

Sałatka ogórkowa z kolendrą. Przepis

Przygotowanie sałatki z ogórka jest niezwykle proste, zwłaszcza tradycyjnej mizerii. Pół kilograma świeżych ogórków należy umyć i obrać ze skórki (choć niektóre przepisy pozwalają na jej pozostawienie). Pokrojone w cienkie plasterki ogórki posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odlewamy wytworzony sok. Ta procedura jest zalecana w każdej potrawie ze świeżymi ogórkami.

Następnie do miseczki wlewamy 200 ml 18-procentowej śmietany (bez dodatków takich jak zagęstniki i stabilizatory), dodajemy niewielką ilość cukru, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (jedną łyżeczkę) oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ogórki polewamy powstałym sosem i posypujemy nasionami kolendry. Sałatkę schładzamy w lodówce.

Do pokrojonych, posolonych i odsączonych ogórków można również dodać cienko pokrojone papryczki (np. jalapeño), białą czy czerwoną cebulę, czosnek, awokado lub szczypiorek. Sałatkę mieszamy z sosem opartym na occie ryżowym i syropie z agawy lub sosie sojowym, oleju sezamowym oraz occie ryżowym – wszystkie składniki w równych proporcjach. Przed podaniem posypujemy potrawę sezamem lub drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

szymon ogórekkolendramizeria