Czyszczą jelita jak miotełka i zbijają cholesterol. Wystarczy posypać mizerię

Sałatka z ogórka jest doskonałym wyborem na gorące dni – świetnie sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska, dodatek do obiadu lub grillowych przysmaków. Jest nie tylko smaczna, ale także łatwa do przygotowania. Warto wzbogacić ją o pewien dodatkowy składnik.

Dodaj do mizerii Dodaj do mizerii ten składnik, a wzbogacisz jej smak i wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórek, należący do rodziny dyniowatych, ma swoje korzenie w Azji. Do dziś dzikie odmiany tej rośliny można znaleźć u podnóża Himalajów. W Indiach był uprawiany już trzy tysiące lat przed naszą erą i z czasem zdobył popularność w Egipcie, Grecji oraz na Półwyspie Apenińskim. W Imperium Rzymskim był ceniony za swoje właściwości orzeźwiające i często spożywany w upalne dni.

Popularność ogórka nie zmalała z biegiem wieków. Krzysztof Kolumb zabrał jego sadzonki na pokład swoich statków, zakładając uprawy na Haiti. Niebawem soczyste warzywo stało się popularne w obu Amerykach. W Polsce pojawiło się w średniowieczu, przyniesione przez kupców z Bizancjum. Na początku ogórki były uprawiane głównie na wsi, a przygotowywane z nich proste sałatki były pożywieniem ubogich. Z czasem jednak zyskały uznanie również w wyższych sferach, stając się nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Kiszone ogórki do dziś są naszą narodową specjalnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Steki i krewetki z kampera na festiwalu Pol'and'Rock

Sałatki ze świeżych ogórków nadal cieszą się dużą popularnością. Oprócz tradycyjnej mizerii można przygotować wiele smakowitych i orzeźwiających dań z dodatkiem cebuli, papryki, awokado czy imbiru, wzbogaconych różnorodnymi sosami. Warto do nich dodać nasiona kolendry, które doskonale komponują się z ogórkami, nadając sałatkom przyjemny, lekko cytrusowy posmak.

Korzyści zdrowotne ogórka i kolendry

Sałatki z ogórka są nie tylko smakowite, ale i zdrowe. Ogórek składa się w 95 proc. z wody, jest niskokaloryczny i świetnie gasi pragnienie. Dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak związki fenolowe. Flawonoidy, zawarte w ogórkach, korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi. Lignany, będące fitoestrogenami, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL oraz łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Ogórek jest także źródłem witaminy C, witamin grupy B, minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez oraz potas. Działa również alkalizująco, neutralizując nadmiar kwasów w organizmie, co zapobiega wielu dolegliwościom, takim jak osłabienie odporności, bóle głowy, ciągłe zmęczenie i senność.

Nasiona kolendry warto dodać do sałatek z ogórka, ponieważ nie tylko mają przepyszny korzenno-orzechowo-pomarańczowy smak i aromat, ale są także bogate w olejki eteryczne, zwłaszcza linalol, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, przeciwlękowe i rozkurczowe. Pomaga to poprawić perystaltykę jelit, pobudza apetyt oraz pomaga uporać się z bólami brzucha, wzdęciami i biegunką. Ziarna kolendry są również źródłem witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia oraz rozwój nowotworów.

Zawarte w nasionach kolendry substancje mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, kontrolować proces trawienia lipidów oraz chronić przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo składniki kolendry wspierają wydzielanie insuliny, utrzymując poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.

Kolendra to doskonały dodatek mizerii
Kolendra to doskonały dodatek mizerii © Canva | Yana Gayvoronskaya

Sałatka ogórkowa z kolendrą. Przepis

Przygotowanie sałatki z ogórka jest niezwykle proste, zwłaszcza tradycyjnej mizerii. Pół kilograma świeżych ogórków należy umyć i obrać ze skórki (choć niektóre przepisy pozwalają na jej pozostawienie). Pokrojone w cienkie plasterki ogórki posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odlewamy wytworzony sok. Ta procedura jest zalecana w każdej potrawie ze świeżymi ogórkami.

Następnie do miseczki wlewamy 200 ml 18-procentowej śmietany (bez dodatków takich jak zagęstniki i stabilizatory), dodajemy niewielką ilość cukru, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (jedną łyżeczkę) oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ogórki polewamy powstałym sosem i posypujemy nasionami kolendry. Sałatkę schładzamy w lodówce.

Do pokrojonych, posolonych i odsączonych ogórków można również dodać cienko pokrojone papryczki (np. jalapeño), białą czy czerwoną cebulę, czosnek, awokado lub szczypiorek. Sałatkę mieszamy z sosem opartym na occie ryżowym i syropie z agawy lub sosie sojowym, oleju sezamowym oraz occie ryżowym – wszystkie składniki w równych proporcjach. Przed podaniem posypujemy potrawę sezamem lub drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem