Piękny kwiat i aromatyczna przyprawa. Dla naszych babć józefek był sposobem na wzdęcia
To doskonała ozdoba każdego ogrodu, przyprawa likwidująca mdłość oraz cenione ziele lecznicze. Hyzop lekarski, bo o nim mowa, rośnie na terenach Afryki Północnej, Europy Środkowej i Południowej, a także Azji Zachodniej. Uprawiany jest o dawna, również w Polsce, gdzie nazywany był józefkiem czy józefką.
Hyzop lekarski osiąga wysokość od 20 do 70 centymetrów. Na pierwszy rzut może przypominać lawendę. Posiada nieduże lancetowate lub równowąskolancetowate liście, a kwiaty - drobne, w kolorze białym, różowym lub niebiesko-fioletowym - zakwitają w okresie wakacyjnym. Hyzop przyciąga nie tylko wzrok, ale tez kusi intensywnym, kamforowym zapachem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć
Na co dobry jest hyzop lekarski? Właściwości zdrowotne
Hyzop lekarski zawdzięcza swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze olejkowi eterycznemu, garbnikom, a także antyoksydantom. Garbniki to substancje pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające oraz łagodzące. Natomiast duża zawartość olejków eterycznych sprawia, że hyzop reguluje perystaltykę jelit, eliminuje bóle brzucha i gazy. Przeciwdziała zgadze, niestrawnościom, zaparciom oraz kolce.
Ziele hyzopu lekarskiego skutecznie chroni nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Może być stosowany w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc, astmy oskrzelowej, anginy i bólu gardła. Hyzop lekarski to roślina, która wpływa pozytywnie na bakteryjną florę jelit.
Herbata ziołowa na bazie hyzopu lekarskiego i miodu zalecana jest osobom borykającym się z uporczywym kaszlem mokrym. Warto nadmienić, że roślina stosowana jest także w celu regulowania ciśnienia tętniczego oraz leczenia objawów reumatyzmu. Może być stosowana zewnętrznie, jako środek przyspieszający gojenie ran i skaleczeń.
Hyzop w kuchni. Przyprawa likwidująca mdły smak
Hyzop to również ceniona przyprawa. Wykorzystuje się go w postaci świeżej, jak i suszonej. Doskonale zaostrza smak mdłych potraw, np. zupy fasolowej, twarogu czy pasztetu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek (szczególnie w towarzystwie świeżych pomidorów lub ogórków), wzbogaca smak mięs, ryb, sosów.
Zele i olejek hyzopowy od wieków wzbogacają smak likierów alkoholowych, w tym słynnego francuskiego trunku Chartreuse. Warto również dodać, że hyzop to roślina miododajna, a pozyskiwany z niej miód zachwyca atrakcyjnym smakiem i zapachem. Ze względu na to, że hyzop ma intensywny smak, nie warto przesadzać z jego ilością w potrawie.
Zbieranie, suszenie i parzenie hyzopu
Hyzop lekarski należy zebrać na początku lub w pełni kwitnienia - okres ten przypada od czerwca do września. Roślinę ścina się 15 cm nad ziemią (tak, by zostawić zawiązki, z których wyrosną nowe pędy). Następnie surowiec należy ususzyć w temperaturze nieprzekraczającej 35 st. C, w przewiewnym miejscu, w cieniu.
Ususzone ziele można wykorzystać do sporządzenia leczniczego naparu ziołowego. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy, że do szklanki wsypiemy 1,5 łyżeczki suszonego zioła, a następnie zalejemy wszystko 250 ml wrzątku. Napój należy pozostawić pod przykryciem przez około 15 minut.
Nie należy przyjmować hyzopu lekarskiego w nadmiernych ilościach. Osoby stosujące olejek hyzopowy nie powinny przekraczać dziennej dawki prepatatu (15-20 kropli). Przedawkowanie pinokamfonu i izopinokamfonu (składników zawartych w roślinie) może być przyczyną drgawek, krwawień z dróg rodnych, a nawet poronienia. Preparat nie powinien być przyjmowany przez kobiety ciężarne.