Zamiast czekać do jesieni na owoce, zbierz teraz kwiaty. Napar uspokaja i obniża ciśnienie

Kwiaty głogu to przepiękna dekoracja wiosenno-letniego krajobrazu. I zwykle za to je cenimy - za wygląd. To owocom głogu przypisuje się korzystny wpływ na serce i układ krążenia, zapominając, że kwiaty dostarczają więcej dobroczynnych składników.

Napar z kwiatów głogu Napar z kwiatów głogu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni to najczęściej występujące w Polsce odmiany głogu. Przybierają postać ciernistych krzewów albo drzew. Ich dojrzałe owoce mają kulisty lub elipsowaty kształt oraz ciemnoczerwony kolor (spotykane są też owoce zielonym, żółtym, czerwonym czy ciemnofioletowym kolorze). Kwiaty zaś są białe lub różowe i zwykle pełnią funkcję dekoracyjną. Okazuje się jednak, że to nie tylko piękne ozdoby, ale także cenne źródło zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Kiedy i jak zbierać kwiaty głogu?

W celach leczniczych wykorzystywane są nie tylko owoce głogu, ale też jego kwiaty i liście. Smak kwiatów jest delikatny, a wartościowe składniki w nich zawarte sprawiają, że są one popularne w medycynie naturalnej. Najlepszy okres zbioru kwiatów głogu to maj i czerwiec. Co istotne, kwiaty należy zrywać z kilkoma bezpośrednio sąsiadującymi liśćmi.

Po zebraniu kwiatostan suszymy w temperaturze około 30 st. C (najlepiej na słońcu, ale można użyć suszarki). W tym drugim przypadku należy zachować ostrożność, aby nie przekroczyć tej temperatury, nie chcąc utracić cennych składników. Natomiast owoce głogu zbiera się we wrześniu i październiku. Mimo że charakteryzuje je wiele walorów zdrowotnych, dostarczają mniej dobroczynnych składników niż kwiaty.

Przygotowanie naparu z kwiatów głogu jest proste: łyżeczkę suszu należy zalać szklanką wrzątku. Napar należy przykryć i odstawić na około 3 minuty. Po tym czasie całość najlepiej odcedzić i pić małymi łykami. Regularne picie naparu z kwiatów głogu może przynieść korzyści zdrowotne. W medycynie ludowej stosowano go w przypadku biegunki, bezsenności, a nawet astmy, zaś medycyna chińska zaleca napar z kwiatów głogu na problemy trawienne i zaburzenia krążenia.

Kwiaty głogu
Kwiaty głogu © Pixabay

Dlaczego warto pić napar z kwiatów głogu?

Napar z kwiatów głogu wykazuje wiele leczniczych właściwości. Zawiera witaminę C, potas, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, potas kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek, flawonoidy działają przeciwutleniająco, zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych, a olejki eteryczne działają odprężająco i relaksująco. Głóg wykazuje także pozytywne działanie na stan psychiczny - pomaga w przypadku bezsenności i bólów głowy.

Co jednak istotne, napar z kwiatów i liści głogu ceniony jest najbardziej za korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy: wspiera pracę serca, obniża ciśnienie krwi i działa rozkurczowo na naczynia krwionośne. To korzystne dla osób z nadciśnieniem i zagrożonych chorobami serca. Ponadto głóg obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL.

Mimo korzystnych właściwości należy zachować umiar w spożyciu herbaty z głogu. Nie jest zalecana dla osób z alergią na rośliny z rodziny różowatych ani dla kobiet w ciąży. Osoby przyjmujące leki na serce lub ciśnienie krwi powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem naparu z głogu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej