To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku

W wielu domach barszcz otwiera wigilijną kolację, a trudno wyobrazić go sobie bez dobrych uszek. Klucz tkwi w aromatycznym farszu, ale nie każdy wie, że wybór odpowiednich grzybów ma tu ogromne znaczenie.

Uszka do wigilijnego barszczuUszka do wigilijnego barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uszka są obowiązkowym dodatkiem do wigilijnego barszczu, a te z grzybowym farszem zdecydowanie deklasują wszystkie inne. Wybór grzybów jest spory, ale nie wszystkie sprawdzą się równie dobrze. Niektóre mają bardziej intensywny aromat i to właśnie one sprawiają, że uszka nie znikają w cieniu zupy, tylko grają w niej pierwsze skrzypce.

Domowa przyprawa do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła

Jakie grzyby do uszek?

Wybierając grzyby do farszu na wigilijne uszka, najlepiej postawić na suszone grzyby leśne. W polskiej kuchni od pokoleń używa się suszonych borowików, podgrzybków czy koźlarzy – to one odpowiadają za głęboki, świąteczny aromat i charakterystyczny smak farszu. Warto jednak pamiętać, że takie grzyby wymagają odpowiedniej obróbki: przed użyciem powinny być starannie namoczone, najlepiej przez całą noc, aby nabrały miękkości i pełni smaku.

Przepis na uszka wigilijne

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 100 g suszonych borowików lub podgrzybków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść suszone grzyby z piasku i zanieczyszczeń. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 10-12 godzin do namoczenia.
  2. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowując wodę z moczenia. Przelej ją przez sitko, aby usunąć zanieczyszczenia i wlej wodę z powrotem do garnka.
  3. Włóż grzyby i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut. Odstaw do przestygnięcia, drobno posiekaj.
  4. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się złocista dorzuć grzyby i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj farsz.
  6. Przesiej mąkę na stolnicę lub do miski, zrób dołek w środku, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę.
  7. Zagniataj ciasto rękami aż będzie elastyczne i gładkie.
  8. Odstaw przykryte na 15-20 minut, aby odpoczęło, podziel ciasto na porcje, rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj kwadraty około 4x4 cm. Na każdy nakładaj małą porcję farszu.
  9. Złóż kwadrat po przekątnej, tworząc mały trójkąt.
  10. Dokładnie zaciśnij brzegi, zaczynając od miejsca przy farszu.
  11. Złącz dwa dolne rogi trójkąta, zakładając jeden na drugi.
  12. Ściśnij je mocno palcami.
  13. Zagotuj dużą ilość wody z odrobiną soli.
  14. Wrzucaj uszka partiami i gotuj 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  15. Delikatnie mieszaj, aby nie przywarły.
  16. Odcedź i podawaj gorące jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯