Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie

Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie. Główną rolę gra tutaj jednak nietypowe mięso, którego próżno szukać u osiedlowego rzeźnika czy w pobliskim supermarkecie.

Nietypowa kiełbasa z muflonaNietypowa kiełbasa z muflona
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wędliniarskie stoiska potrafią zaskoczyć. Na gdańskim jarmarku pojawił się produkt, który od razu wzbudza ciekawość. Za szybą kusi bowiem kiełbasa z muflona. To produkt, którego wiele osób wcześniej na oczy nie widziało, podobnie zresztą jak samego muflona. Śmiało można przypisać ją do kategorii rarytasów.

Co można zjeść na jarmarku bożonarodzeniowym w centrum Warszawy?

Mięso z muflona

Muflon to jedyny dziki gatunek owcy w Europie, zamieszkujący górskie i skaliste tereny, w tym Tatry i Bieszczady. Jest gatunkiem obcym, wprowadzonym przez człowieka, ale oficjalnie nie został uznany za inwazyjny. W 2023 roku Karkonoski Park Narodowy poinformował właśnie, że w polskiej części Karkonoszy żyje jedynie 30-35 muflonów.

Naturalnym środowiskiem muflona są skaliste zbocza, co przekłada się na jakość jego mięsa. W Polsce prowadzi się hodowle fermowe oraz kontrolowane odstrzały łowieckie, co pozwala na pozyskanie jego mięsa.

Muflony na wolności nie są w Polsce częstym widokiem
Muflony na wolności nie są w Polsce częstym widokiem © Adobe Stock

Mięso muflona zaliczane jest do dziczyzny. Ma głęboki, intensywny i wyrazisty smak, często określany jako połączenie sarniny i dobrej jakości baraniny, ale pozbawione jej charakterystycznego posmaku. Ze względu na to, że zwierzęta te żyją dziko i aktywnie, to ich mięso jest wyjątkowo chude, bogate w białko i ma niską zawartość cholesterolu. Stanowi doskonałe źródło żelaza, cynku i witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12.

Kiełbasa z muflona

Kiełbasa z muflona jest produkowana zazwyczaj jako kiełbasa sucha, długo dojrzewająca, lub jako wędlina parzona z dodatkiem innych mięs. Spotkać się można także z delikatnymi kabanosami lub pasztetami. W czystej formie mięso muflona jest bardzo chude, dlatego często dodaje się do niej wieprzowinę, aby wprowadzić soczystość i polepszyć konsystencję kosztem dodatkowej porcji tłuszczu. Ta wieprzowa otoczka ułatwia także proces dojrzewania wędliny.

Mięso jest często marynowane w mieszance ziół, takich jak tymianek czy rozmaryn, czerwonego wina i jałowca. To połączenie świetnie komponuje się z dzikim posmakiem muflona. Konsystencja jest zwarta i krucha, typowa dla dziczyzny.

Kiełbasa z muflona jest rarytasem z uwagi na swoją niską dostępność. Muflon nie jest hodowany masowo, a możliwości pozyskania tego mięsa jest ograniczone. Nie jest więc niczym zaskakującym, że za kilogram kiełbasy czy kabanosów zapłacić trzeba 250 zł. Znaleźć ją można w wyspecjalizowanych sklepach lub... na jarmarku w Gdańsku.

Cena wyrobów z muflona jest wysoka
Cena wyrobów z muflona jest wysoka © Pyszności

Jeśli szukasz wyjątkowej, zdrowej i aromatycznej wędliny na specjalną okazję, kiełbasa z muflona to strzał w dziesiątkę. Przygotuj się jednak na niemały wydatek.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀