Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki

Na jarmarkach świątecznych zjeść można nie tylko tradycyjne pajdy, kołacze i owoce w czekoladzie. Ten mięsny przysmak od razu przyciąga wzrok i to nie tylko swoją ceną.

Pieczona świnia to hit jarmarku w GdańskuPieczona świnia to hit jarmarku w Gdańsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że pieczony w całości prosiak to relikt wiejskich wesel i wielkich biesiad. Tym razem swojski klimat dotarł do Gdańska, rozgaszczając się w samym centrum jarmarku świątecznego, niedaleko sceny. Kręcące się na rożnie mięso od razu przykuwa wzrok, chociaż niejednej osobie widok głowy może wydawać się makabryczny. Chętnych do spróbowania jednak nie brakuje.

Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Pieczony świniak

Mięso kręci się na rożnie, piekąc się powoli w piecu. Dzięki temu stale uwalniany jest aromat, który łaskocze nozdrza przechodzących obok turystów. To działa jak magnes, bo przed budką przystają spore tłumy. Jednym cieknie ślinka na samą myśli o soczystym mięsie, inni nieco marszczą nos.

To właśnie proces powolnego, równomiernego pieczenia na rożnie jest kluczem do jego niepowtarzalnego smaku. Długie opiekanie powoduje, że tłuszcz w mięsie powoli się wytapia, jednocześnie nasączając włókna. Zewnętrzna skórka natomiast karmelizuje się, tworząc niesamowicie chrupiącą, złotą skorupkę.

Pieczony prosiak
Pieczony prosiak © Pyszności

Pieczony prosiak, w szczególności dla starszego pokolenia, to symbol dobrobytu i przepychu. Świniobicie na wsiach było prawdziwym świętem, a pieczeń uświetniała najważniejsze wydarzenia. Dziś mało osób wraca do tego przysmaku. Mogłoby się wydawać, że fanów wieprzowiny również ubyło, ale gdańskie stoisko na brak powodzenia nie może narzekać.

Ile za pieczonego świniaka w Gdańsku?

Długie, powolne pieczenie sprawia, że mięso jest soczyste i kruche. Na dodatek nie trzeba za długo czekać na swoją porcję, bo obsługa po prostu odcina kawałki mięsa, trochę jak w polskim kebabie.

Ceny pieczonego prosiaka w Gdańsku
Ceny pieczonego prosiaka w Gdańsku © Adobe Stock

Mięso kupuje się tutaj na wagę, a za 100 gramów zapłacić trzeba 24 zł. Można zamówić także "świniobułę" za 39 zł, albo rozgrzać się świńską fasolką na ostro. Zdecydowanie króluje tutaj wieprzowina, bo na mniejszy głód zamówić można także kanapkę z "dżemem ze świni", czyli po prostu bułkę ze smalcem. Jest ogórek, kwaśnica i żur, ale gwiazdą tutaj jest jednak prosiak.

Choć cenowo pieczony prosiak nie należy do najtańszych przekąsek na jarmarku, to skutecznie przykuwa uwagę. Z jednej strony to coś nowego na tego typu imprezach, z drugiej dla wielu jest smakiem znanym i lubianym. To symbol polskiej gościnności i obfitości, który śmiało mógłby być jedną z wizytówek jarmarku.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇