Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować

Samo gotowanie makaronu wydaje się być proste, ot woda, sól i garnek. Kluczowy jest jednak czas gotowania.

Tak ugotujesz najlepszy makaronTak ugotujesz najlepszy makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Al dente to fraza, która odmieniła kuchnię na całym świecie. Pochodzi z języka włoskiego i oznacza dosłownie "na ząb". W praktyce opisuje idealny stan ugotowania makaronu, kiedy jest on miękki na zewnątrz, ale nadal stawia lekki opór w samym środku, nie jest ani twardy, ani rozgotowany. Dla Włochów makaron ugotowany al dente to jedyny słuszny i akceptowalny sposób jego przygotowania. Ma on sprężystą teksturę, która idealnie kontrastuje z sosem i łatwo go wchłania. Gotowanie al dente zachowuje subtelny smak samej mąki i pszenicy. W przeciwieństwie do makaronu rozgotowanego, który smakuje jedynie wodą i skrobią, al dente zachowuje równowagę między miękkością a naturalnym, zbożowym smakiem makaronu.

Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek

Najzdrowszy makaron

O ile sam smak i konsystencja już zachęcają do tego, by nie rozgotowywać makaronu, o tyle właściwości już w pełni przekonują do tego, że Włosi mają rację. Makaron jest źródłem skrobi. Im dłużej gotujemy makaron, tym więcej skrobia się rozkłada i pęcznieje. Dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny.

Oznacza to, że po jego spożyciu glukoza jest uwalniana do krwi wolniej i bardziej stabilnie. Pozwala to uniknąć gwałtownych skoków cukru, zapewnia dłuższe uczucie sytości i zmniejsza ryzyko szybkiego odkładania się tłuszczu. Co więcej, makaron al dente jest lepiej trawiony; rozgotowany makaron bywa lepki, co jest trudniejsze dla układu pokarmowego.

Jak ugotować makaron al dente?

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednio duży garnek i nie oszczędzaj wody. Na każde 100 gramów makaronu użyj co najmniej 1 litra. To zapobiega sklejaniu się i pozwala skrobi swobodnie się rozpuścić. Sól dodaj wtedy, gdy woda się zagotuje. Na każdy litr wsyp płaską łyżkę soli - Włosi mówią, że woda na makaron powinna być słona jak morze. Oleju ani oliwy nie dodawaj, nic nie da, a jedynie zmarnujesz produkt.

Gotowanie makaronu - Pyszności
Gotowanie makaronu - Pyszności © Canva | zepp1969

Sprawdź czas gotowania podany na opakowaniu i skróć go o 1–2 minuty. Czas gotowania licz od momentu ponownego zagotowania się wody po wrzuceniu makaronu. Na minutę przed planowanym końcem gotowania wyłów kawałek makaronu i sprawdź, czy jest już odpowiednio ugotowany.

Szybko odcedź makaron, ale przelewaj go zimną wodą. Najlepiej przenieś go bezpośrednio do sosu i wymieszaj całość przez minutę na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu – jest ona bogata w skrobię, która naturalnie zagęści i połączy sos z makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇