WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Pij codziennie szklankę przed śniadaniem. Pożegnasz boczki i obniżysz cukier

Regularne picie octu jabłkowego obniża cholesterol, ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwstarzeniowo i wspomaga walkę z otyłością. Jeżeli szukacie naturalnego środka wspierającego odchudzanie, to odkryjcie moc octu jabłkowego

ocet jabłkowyOcet jabłkowy w walce z nadwagą. Jak działa i jak go stosować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chwalony już w starożytności

Cenne właściwości octu jabłkowego znali już nasi przodkowie. Około 5 tysięcy lat p.n.e. stosowano go w lecznictwie do oczyszczania krwi, wątroby, węzłów chłonnych, a także do pobudzania układu krążenia i poprawy odporności. Starożytny lekarz grecki Hipokrates z Kos, nazywany ojcem medycyny, zachwalał picie octu z dodatkiem miodu w celu łagodzenia objawów przeziębienia i kaszlu. Dziś mamy już badania naukowców, którzy potwierdzają to zastosowanie octu, a także wskazują na inne zalety wynikające ze spożywania tego preparatu - m.in. jego dobroczynny wpływ na odchudzanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Ocet jabłkowy – co zawiera?

Ocet jabłkowy zawiera ogromną ilość substancji odżywczych - to bogactwo witamin A, C, E I B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) oraz składników mineralnych w postaci wapnia, sodu, potasu, magnezu, krzemu, fosforu czy żelaza. W tym naturalnym roztworze znajdują się także aminokwasy, polifenole, pektyny, kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe.

Właściwie sporządzony ocet jabłkowy powinien posiadać "matkę octu", która jest wynikiem mieszaniny celulozy i bakterii kwasu octowego. Dzięki niej roztwór ma charakterystyczny mętny odcień. Innym cennym składnikiem octu są pektyny. Pektyny, czyli związki z grupy polisacharydów, występujące naturalnie w ścianach komórkowych roślin, mają szereg cennych właściwości, wśród których wymienia się: obniżanie poziomu cholesterolu, regulowanie procesów trawiennych, zmniejszanie ryzyka zachorowania na miażdżycę, ochronę przed nadciśnieniem, wzmocnienie naczyń krwionośnych, działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Pektyny przyspieszają usuwanie metali ciężkich z organizmu człowieka.

Ocet jabłkowy i jego właściwości

Ocet jabłkowy ma bardzo niewiele kalorii - 100 gramów tego produktu zawiera jedynie około 20 kalorii.

Picie octu jabłkowego niesie ze sobą szereg cennych korzyści dla naszego organizmu. Zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL oraz ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (np. choroby niedokrwiennej serca). Pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, przyczyniając się do wspierania rozkładania tłuszczy. Ocet jabłkowy wyróżnia się również właściwościami przeciwutleniającymi, ponieważ potrafi zatrzymywać działanie szkodliwych wolnych rodników.

Bardzo ważną rolę ocet jabłkowy pełni także w odchudzaniu - wspiera walkę z nadwagą. Ocet ten poprawia metabolizm, gdyż kwas octowy stymuluje spalanie tłuszczu za sprawą enzymów AMPK. Dodatkowo, kwas octowy powoduje zwiększenie spalania kalorii - poprzez zachodzący proces termogenezy i utleniania tłuszczu.

Spożywanie octu wpływa na zmniejszenie apetytu, poprzez wpływ na ośrodek odpowiedzialny za uczucie głodu, zlokalizowany w mózgu. Tłumienie głodu jest związane z zawartością pektyn, które hamują apetyt. Badania wykazały, że już 5 g pektyny połączonej z sokiem pomarańczowym jest w stanie zwiększać uczucie sytości. Dzięki temu, że szybciej się najadamy, spożywamy mniej jedzenia i przyjmujemy mniej kalorii.

Właściwości odchudzające octu potwierdzili naukowcy w specjalnym eksperymencie. Badanie przeprowadzono na grupie niemal 400 osób cierpiących z powodu otyłości. Analiza danych wykazała, że ocet jabłkowy jest skuteczny w redukcji tkanki tłuszczowej.

Po upływie 3 miesięcy picia jednej łyżki octu odnotowano spadek wagi o 1,2 kilograma. Jednocześnie osoby, które spożywały większą dawkę roztworu - 2 łyżki dziennie, zrzuciły w tym samym okresie czasu 1,7 kilograma.

Ocet jabłkowy a poziom cukru

Ocet jabłkowy ma również wpływ na poziom cukru, co też jest bezpośrednio powiązane z procesem odchudzania. Aby zbadać tę zależność, naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie zdecydowali się na eksperyment, w którym wzięły udział dwie grupy ankietowanych. Pierwsza z nich przed zjedzeniem przekąski piła ocet jabłkowy, a druga przed jedzeniem nie piła octu, tylko zwykłą wodę. Wynik testu był jednoznaczny - ocet z jabłek w skuteczny sposób zmniejszał poziom cukru we krwi.

Badania przeprowadzone przez naukowców dowodzą, że pijąc dwie łyżki octu dziennie obniżymy stężenie cukru we krwi. Ocet zmniejsza stężenie glukozy we krwi, ale również glikemię poposiłkową, przyczyniając się do spowolnienia wchłaniania cukru z pożywienia do krwi i zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki tej właściwości ocet jabłkowy wspiera również pacjentów ze stanem przed cukrzycowym, osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

Jak pić ocet jabłkowy?

Nie ma wątpliwości, że ocet jabłkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych i skutecznie wspiera odchudzanie. Kluczowe jest jednak odpowiednie jego spożywanie. Przede wszystkim powinien być stosowany regularnie - czyli codziennie. Należy go przygotować we właściwy sposób, a mianowicie rozcieńczyć. Octu nie powinno się pić bezpośrednio z butelki, ponieważ kwaśny odczyn może powodować podrażnienie żołądka, przełyku i uszkodzić szkliwo na zębach.

Jak zatem rozcieńczać ocet jabłkowy? Zdaniem dietetyków najlepiej rozcieńczać 1-2 łyżki octu w 250 ml wody, a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowany napój powinno się pić trzy razy w ciągu doby, mniej więcej pół godziny przed głównymi posiłkami.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo