Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków

Niektórzy traktują ziemniaki jako zwykły dodatek do obiadu, który wystarczy ugotować w osolonej wodzie, ale naprawdę warto poświęcić im więcej uwagi. W tej wersji są nie tylko chrupiące i smaczne, ale dodatkowo obtoczone pysznym, zielonym sosem.

Zielony sos jest jednym z moich ulubionychZielony sos jest jednym z moich ulubionych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgenija

Ziemniaki są dla wielu osób obowiązkowym punktem obiadu – idealnie pasują do mięsa oraz surówki. Chociaż często to jedynie dodatek, warto poświęcić im chwilę i przygotować je w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Upieczone, w połączeniu z pysznym sosem, smakują świetnie również jako samodzielna przekąska. Gdy myślę o sosie do ziemniaków, nie mam przed oczami zwykłego ketchupu, ale aromatyczny dodatek, który znacznie urozmaica smak obiadu.

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Pieczone ziemniaki z zielonym sosem

Zielony sos kojarzy się przede wszystkim z pesto bazyliowym, jednak tutaj wykorzystujemy inne liście – rukolę. Sos przygotowany jest nie tylko z niej, ale też z czosnku, dużej ilości oliwy, pestek słonecznika, soku z cytryny i kilku przypraw, dzięki czemu ma intensywny smak. Świetnie komponuje się z delikatnymi ziemniakami, które po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wręcz proszą o wyrazisty akcent. Smak rukoli i świeżość cytryny nadają całości lekkości, idealnie łącząc się z pieczonymi ziemniakami.

Przepis na pieczone ziemniaczki z zielonym sosem

Składniki na ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków (np. odmiana typu A lub B),
  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 100 g rukoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz, następnie pokrój na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.
  2. W misce wymieszaj je z oliwą, ziarnami kolendry, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, majerankiem, chili, solą i pieprzem, tak aby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.
  3. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Do blendera wrzuć rukolę, czosnek, pestki słonecznika, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Zmiksuj na gładką masę.
  7. Upieczone ziemniaki podawaj z sosem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯