Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków

Niektórzy traktują ziemniaki jako zwykły dodatek do obiadu, który wystarczy ugotować w osolonej wodzie, ale naprawdę warto poświęcić im więcej uwagi. W tej wersji są nie tylko chrupiące i smaczne, ale dodatkowo obtoczone pysznym, zielonym sosem.

Zielony sos jest jednym z moich ulubionychZielony sos jest jednym z moich ulubionych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgenija

Ziemniaki są dla wielu osób obowiązkowym punktem obiadu – idealnie pasują do mięsa oraz surówki. Chociaż często to jedynie dodatek, warto poświęcić im chwilę i przygotować je w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Upieczone, w połączeniu z pysznym sosem, smakują świetnie również jako samodzielna przekąska. Gdy myślę o sosie do ziemniaków, nie mam przed oczami zwykłego ketchupu, ale aromatyczny dodatek, który znacznie urozmaica smak obiadu.

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Pieczone ziemniaki z zielonym sosem

Zielony sos kojarzy się przede wszystkim z pesto bazyliowym, jednak tutaj wykorzystujemy inne liście – rukolę. Sos przygotowany jest nie tylko z niej, ale też z czosnku, dużej ilości oliwy, pestek słonecznika, soku z cytryny i kilku przypraw, dzięki czemu ma intensywny smak. Świetnie komponuje się z delikatnymi ziemniakami, które po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wręcz proszą o wyrazisty akcent. Smak rukoli i świeżość cytryny nadają całości lekkości, idealnie łącząc się z pieczonymi ziemniakami.

Przepis na pieczone ziemniaczki z zielonym sosem

Składniki na ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków (np. odmiana typu A lub B),
  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 100 g rukoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz, następnie pokrój na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.
  2. W misce wymieszaj je z oliwą, ziarnami kolendry, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, majerankiem, chili, solą i pieprzem, tak aby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.
  3. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Do blendera wrzuć rukolę, czosnek, pestki słonecznika, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Zmiksuj na gładką masę.
  7. Upieczone ziemniaki podawaj z sosem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść