Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Placki ziemniaczane to jedna z najbardziej znanych potraw w Polsce. Niemal każda gospodyni ma na nie swój sprawdzony przepis. Ja jednak postanowiłam nieco bardziej podkręcić ich smak i dodałam do masy starty parmezan. Wyszły smaczniejsze niż tradycyjne i jakby bardziej luksusowe.
O dodatkach do placków ziemniaczanych można mówić długo, bo wybór jest zdecydowanie szeroki. Od sosów i dipów, którymi polewamy placki lub kładziemy obok, aż po dodatki do masy ziemniaczanej, które wprowadzają nowe akcenty smakowe.
Najczęściej do masy dodaje się cebulę, czasem zioła czy czosnek, ale ja polecam wypróbować również placki z serem, konkretnie z parmezanem.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Placki ziemniaczane z parmezanem
Parmezan nie należy do najpopularniejszych dodatków do placków ziemniaczanych, ale warto po niego sięgnąć. Nadaje im głębi smaku, którą bardzo doceniam.
W tym przepisie używam dwóch rodzajów parmezanu: drobno i grubo tartego. Drobno tarty parmezan dodaję do masy ziemniaczanej, ponieważ łatwo łączy się z pozostałymi składnikami i równomiernie wzbogaca smak placków. Grubo tarty parmezan służy natomiast do posypania już usmażonych placków – tworzy aromatyczną, lekko chrupiącą warstwę na wierzchu, która idealnie kontrastuje z miękkim środkiem.
Przepis na placki ziemniaczane z parmezanem
Składniki:
- 500 g ziemniaków typu AB,
- 40 g grubo startego parmezanu,
- 20 g drobno tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż starte ziemniaki do gęstego sitka lub zawiń w gazę i odstaw na 15 minut, aby odciekł nadmiar płynu.
- Po tym czasie delikatnie odlej płyn znad osadu, ale zachowaj warstwę na dnie – ona zawiera skrobię, która pomoże połączyć masę. Wymieszaj ją z ziemniakami.
- Dodaj drobno starty parmezan, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni na średnim ogniu – powinno go być tyle, by placki nie przywierały.
- Nakładaj porcje masy, na patelnie i lekko je spłaszcz.
- Smaż placki z każdej strony, aż będą równomiernie złociste i chrupiące.
- Potem jeszcze gorące placki posyp obficie grubo startym parmezanem.
- Podawaj od razu z ulubionym dodatkiem, np. dipem czosnkowym.