Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans

Placuszki z cukinii są o wiele lżejsze od ziemniaczanych i idealnie komponują się ze świeżymi dodatkami. Wystarczy lekki sosik, rukola i soczyste pomidorki, aby danie było sycące, pożywne i kompletne. Dodaj do nich trochę twardego sera, a będą smakować jak z włoskiej trattorii.

Włoskie placuszki z cukinią i parmezanemWłoskie placuszki z cukinią i parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

We włoskiej kuchni placki z cukinii są zdecydowanie częstszym gościem niż popularne u nas ziemniaczane. Z czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem idealnie oddają ducha słonecznej Italii. Chociaż jesienią lubię podawać je z sosem kurkowym, nieraz dodaję tylko świeże dodatki, a całość polewam oliwą – w ten sposób mam włoską ucztę w zaciszu własnego domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Przepis na włoskie placuszki z cukinią i parmezanem

Do placuszków wybierz średnią cukinię, która nie ma jeszcze dużych nasion, a jej skórka jest na tyle delikatna, że można ją zetrzeć w całości. Do masy na placki dodaj zioła o orzeźwiającym aromacie, takie jak bazylia, kolendra lub tymianek. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić cytrusowe nuty? Dorzuć kilka listów mięty, melisy lub werbeny.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g startego parmezanu,
  • garść świeżych ziół, na przykład bazylii, kolendry lub tymianku,
  • pół łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, pozostaw na kilka minut, po czym odciśnij ją z wody.
  2. Mikserem ubij jajka do konsystencji kremu. Odłóż mikser, stopniowo dodawaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, parmezan, posiekane zioła i przyprawy. Po każdym składniku wymieszaj masę dużą drewnianą łyżką.
  3. Placki usmaż na złoty kolor na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit