Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Placuszki z cukinii są o wiele lżejsze od ziemniaczanych i idealnie komponują się ze świeżymi dodatkami. Wystarczy lekki sosik, rukola i soczyste pomidorki, aby danie było sycące, pożywne i kompletne. Dodaj do nich trochę twardego sera, a będą smakować jak z włoskiej trattorii.
We włoskiej kuchni placki z cukinii są zdecydowanie częstszym gościem niż popularne u nas ziemniaczane. Z czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem idealnie oddają ducha słonecznej Italii. Chociaż jesienią lubię podawać je z sosem kurkowym, nieraz dodaję tylko świeże dodatki, a całość polewam oliwą – w ten sposób mam włoską ucztę w zaciszu własnego domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Przepis na włoskie placuszki z cukinią i parmezanem
Do placuszków wybierz średnią cukinię, która nie ma jeszcze dużych nasion, a jej skórka jest na tyle delikatna, że można ją zetrzeć w całości. Do masy na placki dodaj zioła o orzeźwiającym aromacie, takie jak bazylia, kolendra lub tymianek. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić cytrusowe nuty? Dorzuć kilka listów mięty, melisy lub werbeny.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 50 g startego parmezanu,
- garść świeżych ziół, na przykład bazylii, kolendry lub tymianku,
- pół łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, pozostaw na kilka minut, po czym odciśnij ją z wody.
- Mikserem ubij jajka do konsystencji kremu. Odłóż mikser, stopniowo dodawaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, parmezan, posiekane zioła i przyprawy. Po każdym składniku wymieszaj masę dużą drewnianą łyżką.
- Placki usmaż na złoty kolor na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.