Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans

Placuszki z cukinii są o wiele lżejsze od ziemniaczanych i idealnie komponują się ze świeżymi dodatkami. Wystarczy lekki sosik, rukola i soczyste pomidorki, aby danie było sycące, pożywne i kompletne. Dodaj do nich trochę twardego sera, a będą smakować jak z włoskiej trattorii.

Włoskie placuszki z cukinią i parmezanemWłoskie placuszki z cukinią i parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

We włoskiej kuchni placki z cukinii są zdecydowanie częstszym gościem niż popularne u nas ziemniaczane. Z czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem idealnie oddają ducha słonecznej Italii. Chociaż jesienią lubię podawać je z sosem kurkowym, nieraz dodaję tylko świeże dodatki, a całość polewam oliwą – w ten sposób mam włoską ucztę w zaciszu własnego domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Przepis na włoskie placuszki z cukinią i parmezanem

Do placuszków wybierz średnią cukinię, która nie ma jeszcze dużych nasion, a jej skórka jest na tyle delikatna, że można ją zetrzeć w całości. Do masy na placki dodaj zioła o orzeźwiającym aromacie, takie jak bazylia, kolendra lub tymianek. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić cytrusowe nuty? Dorzuć kilka listów mięty, melisy lub werbeny.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g startego parmezanu,
  • garść świeżych ziół, na przykład bazylii, kolendry lub tymianku,
  • pół łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, pozostaw na kilka minut, po czym odciśnij ją z wody.
  2. Mikserem ubij jajka do konsystencji kremu. Odłóż mikser, stopniowo dodawaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, parmezan, posiekane zioła i przyprawy. Po każdym składniku wymieszaj masę dużą drewnianą łyżką.
  3. Placki usmaż na złoty kolor na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się