Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jeśli twoje dziecko krzywi się na widok zielonych kotletów, spróbuj wersji z ciecierzycą i płatkami owsianymi. Wyglądają jak mielone i smakują bardzo podobnie do mięsnych. Sprawdzą się zarówno do burgerów, jak i do maczania w domowym sosie.
Kotlety z cieciorki i płatków owsianych są prostą wariacją na temat bliskowschodnich falafeli. Jeśli masz w domu blender, wszystkie składniki wymieszasz w niecałą minutę. Potem wystarczy już tylko uformować kotlety i usmażyć je na patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsy z ciecierzycy podaj z surówką z selera. Lepsze połączenie smaków nie istnieje
Ciecierzyca i płatki owsiane to idealne dopasowanie
Całe to zamieszanie wokół jarskich kotletów polega na tym, aby przygotować posiłek bez mięsa, który dostarczy potrzebnego białka i innych składników odżywczych. Cieciorka i płatki owsiane to istny perfect match – strączki dostarczają dużej ilości białka roślinnego, a płatki owsiane są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i minerały, dzięki czemu wspierają pracę układu pokarmowego, dbają o odporność organizmu i dobrą kondycję.
Przepis na kotlety z ciecierzycy i płatków owsianych
Często do kotletów z ciecierzycy dodawana jest natka pietruszki lub koperek. Moje dziecko nie przepada za tymi składnikami, więc zrezygnowałam z ziół na rzecz klasycznych przypraw, takich jak czosnek, sól, pieprz i mielona papryka.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy),
- 100 g płatków owsianych – zwykłe lub górskie,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zblenduj w malakserze na proszek.
- Do kielicha blendera dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycą, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i słodką mieloną paprykę. Wszystko zmiksuj na gęstą papkę.
- W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron na rumiany kolor.