Robię kotleciki z greckim serkiem. Lepsze niż mielone i w sam raz na piątek

Kotleciki z cukinii teraz robi już każdy. Najpopularniejszy jest przepis z marchewką, ale nawet on nie umywa się do wersji z serkiem greckim. Halloumi ścieram na tarce i mieszam z cukinią. Kotlety doprawiam orzeźwiającą, ziołową mieszanką.

Kotlety z cukinii z halloumiKotlety z cukinii z halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Anna Galuhn

Pochodzący z Cypru, biały i lekko słony ser halloumi doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatkach lub wrapach. Uwielbiamy go w grillowanej wersji, a na przyjęciach w ogrodzie to klasyk dla osób niejedzących mięsa. Zazwyczaj kroimy go w plasterki albo grillujemy bądź smażymy w całości. Tym razem postanowiłam zetrzeć ten pyszny serek na tarce i dodać do kotletów wegetariańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Jakie dodatki do kotletów?

Kotlety z cukinią i halloumi najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorów i cebuli lub z sosem jogurtowym w stylu tzatziki. To idealne danie na letni obiad lub kolację, nie tylko w piątek.

W przepisie znajdziesz świeże zioła – kolendrę, miętę i natkę pietruszki. Nie jest to zestaw obowiązkowy, więc jeśli na kuchennym parapecie lub w ogrodzie masz młodą bazylię, koperek lub tymianek, możesz stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będzie również szczypiorek z cebuli dymki.

Przepis na kotlety z cukinii z halloumi

Do masy na kotlety możesz dodać startą marchewkę.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 500 g sera halloumi,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • 2–3 gałązki świeżej kolendry,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3–4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na durszlak, oprósz solą i pozostaw nad zlewem na 10–15 minut.
  2. Na dużych oczkach zetrzyj także ser halloumi.
  3. Odsączoną cukinię wymieszaj z serem, startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekane zioła, jajka, mąkę i bułkę tartą. Wymieszaj do uzyskania bardzo gęstej masy.
  4. Kotleciki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
  5. Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀