WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Robię kotleciki z greckim serkiem. Lepsze niż mielone i w sam raz na piątek

Kotleciki z cukinii teraz robi już każdy. Najpopularniejszy jest przepis z marchewką, ale nawet on nie umywa się do wersji z serkiem greckim. Halloumi ścieram na tarce i mieszam z cukinią. Kotlety doprawiam orzeźwiającą, ziołową mieszanką.

Kotlety z cukinii z halloumiKotlety z cukinii z halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Anna Galuhn

Pochodzący z Cypru, biały i lekko słony ser halloumi doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatkach lub wrapach. Uwielbiamy go w grillowanej wersji, a na przyjęciach w ogrodzie to klasyk dla osób niejedzących mięsa. Zazwyczaj kroimy go w plasterki albo grillujemy bądź smażymy w całości. Tym razem postanowiłam zetrzeć ten pyszny serek na tarce i dodać do kotletów wegetariańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Jakie dodatki do kotletów?

Kotlety z cukinią i halloumi najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorów i cebuli lub z sosem jogurtowym w stylu tzatziki. To idealne danie na letni obiad lub kolację, nie tylko w piątek.

W przepisie znajdziesz świeże zioła – kolendrę, miętę i natkę pietruszki. Nie jest to zestaw obowiązkowy, więc jeśli na kuchennym parapecie lub w ogrodzie masz młodą bazylię, koperek lub tymianek, możesz stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będzie również szczypiorek z cebuli dymki.

Przepis na kotlety z cukinii z halloumi

Do masy na kotlety możesz dodać startą marchewkę.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 500 g sera halloumi,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • 2–3 gałązki świeżej kolendry,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3–4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na durszlak, oprósz solą i pozostaw nad zlewem na 10–15 minut.
  2. Na dużych oczkach zetrzyj także ser halloumi.
  3. Odsączoną cukinię wymieszaj z serem, startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekane zioła, jajka, mąkę i bułkę tartą. Wymieszaj do uzyskania bardzo gęstej masy.
  4. Kotleciki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
  5. Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu