Robię kotleciki z greckim serkiem. Lepsze niż mielone i w sam raz na piątek
Kotleciki z cukinii teraz robi już każdy. Najpopularniejszy jest przepis z marchewką, ale nawet on nie umywa się do wersji z serkiem greckim. Halloumi ścieram na tarce i mieszam z cukinią. Kotlety doprawiam orzeźwiającą, ziołową mieszanką.
Pochodzący z Cypru, biały i lekko słony ser halloumi doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatkach lub wrapach. Uwielbiamy go w grillowanej wersji, a na przyjęciach w ogrodzie to klasyk dla osób niejedzących mięsa. Zazwyczaj kroimy go w plasterki albo grillujemy bądź smażymy w całości. Tym razem postanowiłam zetrzeć ten pyszny serek na tarce i dodać do kotletów wegetariańskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Jakie dodatki do kotletów?
Kotlety z cukinią i halloumi najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorów i cebuli lub z sosem jogurtowym w stylu tzatziki. To idealne danie na letni obiad lub kolację, nie tylko w piątek.
W przepisie znajdziesz świeże zioła – kolendrę, miętę i natkę pietruszki. Nie jest to zestaw obowiązkowy, więc jeśli na kuchennym parapecie lub w ogrodzie masz młodą bazylię, koperek lub tymianek, możesz stworzyć własną kompozycję. Świetnym dodatkiem będzie również szczypiorek z cebuli dymki.
Przepis na kotlety z cukinii z halloumi
Do masy na kotlety możesz dodać startą marchewkę.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 500 g sera halloumi,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżej mięty,
- 2–3 gałązki świeżej kolendry,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- 3–4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na durszlak, oprósz solą i pozostaw nad zlewem na 10–15 minut.
- Na dużych oczkach zetrzyj także ser halloumi.
- Odsączoną cukinię wymieszaj z serem, startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekane zioła, jajka, mąkę i bułkę tartą. Wymieszaj do uzyskania bardzo gęstej masy.
- Kotleciki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
- Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.