Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki

Myślisz o czymś bezmięsnym na obiad, ale brakuje ci pomysłu? Zacznij od sprawdzenia, co masz w lodówce. Jeśli zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej – przygotuj z nich serowe kotleciki, którymi ostatnio zajadała się moja rodzina.

Serowe kotleciki podaję na obiad lub kolacjęSerowe kotleciki podaję na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wyglądają jak kotlety mielone, ale w środku skrywają zupełnie inne wnętrze. Pyszna ziemniaczana masa wymieszana z żółtym serem i natką pietruszki na pewno nie jest mdła i śmiało może konkurować z mięsną wersją. Wyrazistości dodaje smażona cebulka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Kotlety z żółtym serem i pyszny sosik

Do pysznych kotlecików idealnie pasuje domowy sos czosnkowy, ale nie musisz się ograniczać – przygotuj greckie tzatziki lub bułgarską śnieżankę. Postaw na orzeźwiający zimny dodatek z jogurtem greckim lub twarożkiem wiejskim.

Sięgnij po świeże ogórki gruntowe lub małosolne albo wymieszaj sos z ostrymi rzodkiewkami. Dla wzbogacenia smaku i aromatu dodaj zioła, na przykład dziką miętę lub natkę kolendry z uprawy na parapecie.

Przepis na kotleciki serowe z gotowanymi ziemniakami

Z podanych niżej proporcji wyjdzie 8-10 kotlecików wielkości tradycyjnych mielonych. Więc jeśli masz ochotę na więcej, przygotuj je z podwójnej porcji.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki (ugotowane i utłuczone),
  • 200 g żółtego sera,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz według uznania,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj utłuczone ziemniaki ze startym serem.
  2. Dodaj zeszkloną na patelni cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Nabieraj masę łyżką i w dłoniach formuj kotleciki.
  4. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację