Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Myślisz o czymś bezmięsnym na obiad, ale brakuje ci pomysłu? Zacznij od sprawdzenia, co masz w lodówce. Jeśli zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej – przygotuj z nich serowe kotleciki, którymi ostatnio zajadała się moja rodzina.
Wyglądają jak kotlety mielone, ale w środku skrywają zupełnie inne wnętrze. Pyszna ziemniaczana masa wymieszana z żółtym serem i natką pietruszki na pewno nie jest mdła i śmiało może konkurować z mięsną wersją. Wyrazistości dodaje smażona cebulka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Kotlety z żółtym serem i pyszny sosik
Do pysznych kotlecików idealnie pasuje domowy sos czosnkowy, ale nie musisz się ograniczać – przygotuj greckie tzatziki lub bułgarską śnieżankę. Postaw na orzeźwiający zimny dodatek z jogurtem greckim lub twarożkiem wiejskim.
Sięgnij po świeże ogórki gruntowe lub małosolne albo wymieszaj sos z ostrymi rzodkiewkami. Dla wzbogacenia smaku i aromatu dodaj zioła, na przykład dziką miętę lub natkę kolendry z uprawy na parapecie.
Przepis na kotleciki serowe z gotowanymi ziemniakami
Z podanych niżej proporcji wyjdzie 8-10 kotlecików wielkości tradycyjnych mielonych. Więc jeśli masz ochotę na więcej, przygotuj je z podwójnej porcji.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki (ugotowane i utłuczone),
- 200 g żółtego sera,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz według uznania,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj utłuczone ziemniaki ze startym serem.
- Dodaj zeszkloną na patelni cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nabieraj masę łyżką i w dłoniach formuj kotleciki.
- Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.