Moje dziecko uwielbia zajadać te kulki na obiad. Tak pyszne, że nie trzeba nawet mięsa

Zrobienie chrupiących frytek w domu wymaga niemałego zachodu. Tymczasem pyszne ziemniaczane kuleczki zawsze wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Czasem smażę je na oleju, innym razem zapiekam w piekarniku. Obydwie wersje znikają z talerzy w błyskawicznym tempie.

Kulki ziemniaczane możesz zrobić na oleju lub w piekarnikuKulki ziemniaczane możesz zrobić na oleju lub w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kulki ziemniaczane są świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków z obiadu. Wystarczy je rozgnieść i wymieszać z kilkoma prostymi dodatkami. Do środka możesz wrzucić ser żółty lub ulubione przyprawy, dzięki którym przekąska nabierze wyrazistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Kilka przydatnych trików na lepienie kulek

Zacznę od ziemniaków. Na kulki najlepsze są takie z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub C. Łatwiej się rozgniatają i są bardziej kremowe w smaku. Masa ziemniaczana jest bardzo prosta do przygotowania, a jeśli wychodzi zbyt rzadka, wystarczy dodać więcej mąki pszennej. Jedynie lepienie kulek może stwarzać mały problem, ponieważ ciasto lepi się do rąk. Żeby było łatwiej, zwilż dłonie zimną wodą.

Przepis na kulki ziemniaczane

Kulki w chrupiącej panierce świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Można je maczać w keczupie, sosie czosnkowym lub innym na bazie jogurtu greckiego i świeżych ziół. Do smażenia wybierz olej zachowujący stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład z awokado lub kokosowy rafinowany.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem. Dodaj sól, pieprz i ponownie wymieszaj.
  2. Następnie uformuj z masy niewielkie kulki. Ułóż je na papierze do pieczenia, żeby się nie posklejały.
  3. Obtocz w bułce tartej i smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Jeśli chcesz upiec kulki, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯