Moje dziecko uwielbia zajadać te kulki na obiad. Tak pyszne, że nie trzeba nawet mięsa
Zrobienie chrupiących frytek w domu wymaga niemałego zachodu. Tymczasem pyszne ziemniaczane kuleczki zawsze wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Czasem smażę je na oleju, innym razem zapiekam w piekarniku. Obydwie wersje znikają z talerzy w błyskawicznym tempie.
Kulki ziemniaczane są świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków z obiadu. Wystarczy je rozgnieść i wymieszać z kilkoma prostymi dodatkami. Do środka możesz wrzucić ser żółty lub ulubione przyprawy, dzięki którym przekąska nabierze wyrazistości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku
Kilka przydatnych trików na lepienie kulek
Zacznę od ziemniaków. Na kulki najlepsze są takie z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub C. Łatwiej się rozgniatają i są bardziej kremowe w smaku. Masa ziemniaczana jest bardzo prosta do przygotowania, a jeśli wychodzi zbyt rzadka, wystarczy dodać więcej mąki pszennej. Jedynie lepienie kulek może stwarzać mały problem, ponieważ ciasto lepi się do rąk. Żeby było łatwiej, zwilż dłonie zimną wodą.
Przepis na kulki ziemniaczane
Kulki w chrupiącej panierce świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Można je maczać w keczupie, sosie czosnkowym lub innym na bazie jogurtu greckiego i świeżych ziół. Do smażenia wybierz olej zachowujący stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład z awokado lub kokosowy rafinowany.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu,
- 200 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem. Dodaj sól, pieprz i ponownie wymieszaj.
- Następnie uformuj z masy niewielkie kulki. Ułóż je na papierze do pieczenia, żeby się nie posklejały.
- Obtocz w bułce tartej i smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Jeśli chcesz upiec kulki, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.