Ten olej nie nadaje się do smażenia. Na patelni zamienia się w truciznę

Doktor Adrian Sznajder, lekarz medycyny funkcjonalnej z Mediolanu, dzieli się w mediach społecznościowych praktycznymi wskazówkami, które poprawiają ogólną kondycję organizmu. Na co dzień nie poleca smażenia w głębokim tłuszczu, ale mówi, po jakie oleje sięgać w czasie tak zwanych cheat days.

Podczas smażenia olej osiąga nawet 200 stopni CelsjuszaPodczas smażenia olej osiąga nawet 200 stopni Celsjusza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób w kuchennej szafce trzyma tylko jeden rodzaj oleju, używając go zarówno do sałatek, jak i do smażenia w wysokiej temperaturze. Dietetycy i lekarze coraz częściej zwracają uwagę na ryzyko, jakim obarczona jest taka lekkomyślność. Każdy rodzaj tłuszczu charakteryzuje się innym progiem dymienia, po przekroczeniu którego powstają substancje rakotwórcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące frytki z cukinii

Jakie oleje nie nadają się do smażenia frytek?

Lekarze, którzy rozsądnie podchodzą do diety redukcyjnej, często dają przyzwolenie na jeden dzień dyspensy, podczas którego możesz jeść wszystko, co lubisz bez poczucia winy. Następnego dnia wracasz do swojej regularnej diety i wszystko jest w porządku. W taki dzień możesz zrobić nawet kurczaki w panierce lub frytki z głębokiego tłuszczu.

Jednak cheat day nie zwalnia z odpowiedzialności za swoje zdrowie. Doktor Adrian Sznajder apeluje, aby do smażenia nie używać oleju sojowego, rzepakowego, kukurydzianego, słonecznikowego i oleju sezamowego ze względu na niski próg dymienia.

– Te oleje mogą tworzyć szkodliwe tłuszcze utlenione w wysokich temperaturach – słyszymy w rolce zamieszczonej na Instagramie.

Oliwa z oliwek również nie jest odpowiednim wyborem – możesz użyć jej jedynie do zeszklenia cebulki lub usmażenia jajecznicy, dbając o umiarkowaną temperaturę na patelni.

Inne oleje są lepsze do smażenia

Jeśli już zdecydujesz się na smażenie w głębokim tłuszczu, postaw na rafinowany olej kokosowy, olej z awokado, masło klarowane lub smalec wołowy. Te tłuszcze zachowują o wiele wyższą stabilność termiczną.

Próg dymienia w przypadku rafinowanego oleju kokosowego wynosi 204–232 stopnie Celsjusza, a olej z awokado ma jeszcze lepsze parametry, zachowując stabilność aż do 271 stopni Celsjusza.

W przypadku tłuszczów zwierzęcych temperatury są nieco niższe – podczas smażenia nie należy przekraczać 200 stopni Celsjusza. Warto więc zaopatrzyć się w termometr ze szpikulcem, aby kontrolować temperaturę – w trosce o swoje zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀