Do kurczaka zawsze robię taką panierkę. Jest 1000x lepsza niż z KFC

Dla wielu osób chrupiące kurczaki z popularnej sieciówki wyznaczają standard idealnej panierki. Podobny efekt możesz osiągnąć w domu, samodzielnie decydując o wyborze jakości mięsa. Panierkę zrób inaczej niż do schabowych. Smażone na złoto kurczaki wyjdą tak dobre, że następnym razem dwa razy się zastanowisz, zanim wydasz pieniądze na kubełek kurczaka.

Jest prosty sposób na kurczaki w złotej i chrupiącej panierceJest prosty sposób na kurczaki w złotej i chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Klasyczna panierka do kotletów składa się z trzech składników – mąki, jajka i bułki tartej. Jednak od razu widać, że w kurczakach z sieciówki panierki jest o wiele więcej niż w tradycyjnych schabowych. Jak osiągnąć podobny efekt? Z pomocą przychodzi ciasto naleśnikowe, ale przygotowane nieco inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Jak zrobić chrupiące kurczaki w panierce?

Aby uzyskać efekt jak z KFC, nie wystarczy tylko dobrze skomponowana panierka. Ważna jest także marynata do mięsa oraz sposób obróbki kurczaków. W domu wiele osób smaży fileciki w panierce na patelni, zamiast w głębokim tłuszczu. Niektórzy przygotowują udka lub skrzydełka w piekarniku. To oczywiście zdrowsza opcja, jednak jeśli zależy ci na złotej i chrupiącej panierce, niezbędne jest smażenie w głębokim tłuszczu.

Do takiego smażenia należy wybrać olej rafinowany, który charakteryzuje wysoki próg dymienia. Odpowiednia będzie rafinowana oliwa, olej rzepakowy, ryżowy lub kokosowy. To tłuszcze neutralne w smaku, których próg dymienia wynosi powyżej 170 stopni Celsjusza. Do smażenia kurczaka możesz wybrać także olej arachidowy, który wzbogaci potrawę o lekko orzechowe nuty. Jego punkt dymienia wynosi 225 stopni Celsjusza.

Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce

W takie formie najlepiej wychodzą niewielkie kawałki kurczaka. Podudzia możesz panierować w całości, ze skrzydełek oddziel część z niewielką ilością mięsa, a piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Nie rób jednak zbyt cienkich stripsów, bo nawet w tej potrawie mięso powinno być wyczuwalne.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka – piersi, skrzydełka i podudzia,
  • przyprawy do marynowania mięsa: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany,
  • 2 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • przyprawy do ciasta naleśnikowego: sól, pieprz, słodka mielona papryka, papryka chili, olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Zamarynuj mięso w ulubionych przyprawach – piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe – 2 jajka, szklankę mąki pszennej, pół szklanki mleka i przyprawy: łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu, łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i pół łyżeczki papryki chili. Masa powinna być gęsta, o konsystencji budyniu.
  3. Do osobnej miski wsyp pozostałą mąkę.
  4. W garnku rozgrzej ok. 500 ml oleju do smażenia (ilość zależy do rozmiaru garnka).
  5. Zamarynowane kawałki kurczaka zanurz w cieście naleśnikowym, a następnie delikatnie obtocz w mące pszennej.
  6. Kładź na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor, najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci