PrzepisPrzekąskiStripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.07.2024 07:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące kąski z kurczaka to znakomity pomysł na pyszną przekąskę na wiele różnych okazji. Świetnie sprawdzą się podczas śledzenia sportowych zmagań, urozmaicą kolację czy też zrobię furorę na imprezach.

Stripsy z kurczaka to imprezowy klasyk, po którego chętnie sięgają niemal wszyscy. W moim wydaniu ma aż pięć różnych smaków, dzięki czemu każdy znajdzie swojego ulubieńca wśród mięsnych kąsków. Mięso jest soczyste i niezbyt tłuste, bo stripsy pieczone są w piekarniku.

Meczowa przekąska - chrupiące stripsy z kurczaka

Chociaż Polaków na Mistrzostwach Europy w piłkę nożną już nie zobaczymy, to wciąż czeka nas wiele wrażeń tego lata. Poza piłką nożną mamy Igrzyska Olimpijskie, a i ciepłe, letnie wieczory same stają się okazją do spotkań w gronie znajomych. Na każdą z tych okazji warto zaserwować pyszną przekąskę, która uatrakcyjni spotkanie.

Stripsy z kurczaka przygotowałam w 5 pysznych panierkach z chipsów. Każda ma iny smak, więc deska przekąsek nie jest nudna i sztampowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml maślanki,
  • 20 szt. polędwiczek z kurczaka,

Panierka:

  • 100 g chipsów karbowanych - papryka,
  • 100 g chipsów karbowanych - kebab,
  • 100 g chipsów karbowanych - cebulka,
  • 100 g chipsów karbowanych - chili,
  • 100 g chipsów karbowanych - serowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbijam jajka, dodaję mąkę, sól, pieprz oraz maślankę i mieszam całość, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Wrzucam do środka polędwiczki z piersi kurczaka i mieszam, aby ciasto dobrze otuliło mięso.

Kurczak w maślance
Kurczak w maślance© Pyszności

Krok 2. Wszystkie chipsy kruszę i umieszczam w osobnych miseczkach. Łatwo można robić to, wkładając chipsy do woreczka strunowego i rozgniatając wałkiem. W panierce zanurzam kawałki kurczaka tak, aby dobrze otoczyły mięso.

Panierowanie kurczaka
Panierowanie kurczaka© Pyszności

Krok 3. Stripsy z kurczaka układam na kratce. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut. Przekładam na deskę, dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję z ulubionym dipem. Smacznego!

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także