Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca
Chrupiące kąski z kurczaka to znakomity pomysł na pyszną przekąskę na wiele różnych okazji. Świetnie sprawdzą się podczas śledzenia sportowych zmagań, urozmaicą kolację czy też zrobię furorę na imprezach.
14.07.2024 07:40
Stripsy z kurczaka to imprezowy klasyk, po którego chętnie sięgają niemal wszyscy. W moim wydaniu ma aż pięć różnych smaków, dzięki czemu każdy znajdzie swojego ulubieńca wśród mięsnych kąsków. Mięso jest soczyste i niezbyt tłuste, bo stripsy pieczone są w piekarniku.
Meczowa przekąska - chrupiące stripsy z kurczaka
Chociaż Polaków na Mistrzostwach Europy w piłkę nożną już nie zobaczymy, to wciąż czeka nas wiele wrażeń tego lata. Poza piłką nożną mamy Igrzyska Olimpijskie, a i ciepłe, letnie wieczory same stają się okazją do spotkań w gronie znajomych. Na każdą z tych okazji warto zaserwować pyszną przekąskę, która uatrakcyjni spotkanie.
Stripsy z kurczaka przygotowałam w 5 pysznych panierkach z chipsów. Każda ma iny smak, więc deska przekąsek nie jest nudna i sztampowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 400 ml maślanki,
- 20 szt. polędwiczek z kurczaka,
Panierka:
- 100 g chipsów karbowanych - papryka,
- 100 g chipsów karbowanych - kebab,
- 100 g chipsów karbowanych - cebulka,
- 100 g chipsów karbowanych - chili,
- 100 g chipsów karbowanych - serowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbijam jajka, dodaję mąkę, sól, pieprz oraz maślankę i mieszam całość, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Wrzucam do środka polędwiczki z piersi kurczaka i mieszam, aby ciasto dobrze otuliło mięso.
Krok 2. Wszystkie chipsy kruszę i umieszczam w osobnych miseczkach. Łatwo można robić to, wkładając chipsy do woreczka strunowego i rozgniatając wałkiem. W panierce zanurzam kawałki kurczaka tak, aby dobrze otoczyły mięso.
Krok 3. Stripsy z kurczaka układam na kratce. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut. Przekładam na deskę, dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję z ulubionym dipem. Smacznego!