Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Chrupiące kąski z kurczaka to znakomity pomysł na pyszną przekąskę na wiele różnych okazji. Świetnie sprawdzą się podczas śledzenia sportowych zmagań, urozmaicą kolację czy też zrobię furorę na imprezach.

Stripsy z kurczakaStripsy z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Stripsy z kurczaka to imprezowy klasyk, po którego chętnie sięgają niemal wszyscy. W moim wydaniu ma aż pięć różnych smaków, dzięki czemu każdy znajdzie swojego ulubieńca wśród mięsnych kąsków. Mięso jest soczyste i niezbyt tłuste, bo stripsy pieczone są w piekarniku.

Meczowa przekąska - chrupiące stripsy z kurczaka

Chociaż Polaków na Mistrzostwach Europy w piłkę nożną już nie zobaczymy, to wciąż czeka nas wiele wrażeń tego lata. Poza piłką nożną mamy Igrzyska Olimpijskie, a i ciepłe, letnie wieczory same stają się okazją do spotkań w gronie znajomych. Na każdą z tych okazji warto zaserwować pyszną przekąskę, która uatrakcyjni spotkanie.

Stripsy z kurczaka przygotowałam w 5 pysznych panierkach z chipsów. Każda ma iny smak, więc deska przekąsek nie jest nudna i sztampowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml maślanki,
  • 20 szt. polędwiczek z kurczaka,

Panierka:

  • 100 g chipsów karbowanych - papryka,
  • 100 g chipsów karbowanych - kebab,
  • 100 g chipsów karbowanych - cebulka,
  • 100 g chipsów karbowanych - chili,
  • 100 g chipsów karbowanych - serowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbijam jajka, dodaję mąkę, sól, pieprz oraz maślankę i mieszam całość, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Wrzucam do środka polędwiczki z piersi kurczaka i mieszam, aby ciasto dobrze otuliło mięso.

Kurczak w maślance
Kurczak w maślance © Pyszności

Krok 2. Wszystkie chipsy kruszę i umieszczam w osobnych miseczkach. Łatwo można robić to, wkładając chipsy do woreczka strunowego i rozgniatając wałkiem. W panierce zanurzam kawałki kurczaka tak, aby dobrze otoczyły mięso.

Panierowanie kurczaka
Panierowanie kurczaka © Pyszności

Krok 3. Stripsy z kurczaka układam na kratce. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut. Przekładam na deskę, dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję z ulubionym dipem. Smacznego!

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej