Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Są obłędnie czekoladowe i chrupiące, a ich przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Wszyscy miłośnicy słodkości są w siódmym niebie, gdy częstuję ich tymi babeczkami. Nie sposób odmówić sobie chwili przyjemności.

Ekspresowe babeczki z czekoladąEkspresowe babeczki z czekoladą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Czekoladowe, chrupiące babeczki to porządna dawka słodkości w jednym deserze. Jest w nich i biała czekolada i uwielbiana przez wszystkich nutella, a dodatek chrupiących płatków śniadaniowych urozmaica konsystencję i wprowadza ciekawą strukturę do deseru. Jest słodko i pysznie, czyli tak, jak powinno być przy deserze.

Chrupiące babeczki czekoladowe bez pieczenia

Wystarczą trzy proste składniki, żeby stworzyć coś naprawdę pysznego. Najtrudniejsze w tym przepisie jest uzbrojenie się w cierpliwość, bo babeczki muszą spędzić kilka godzin w lodówce, zanim trafią na stół. Smak jest tak obłędnie dobry, że warto poczekać.

Pokochają je dzieci i dorośli, świetnie sprawdzą się na mniejsze lub większe okazje. Każdy fan czekolady będzie wniebowzięty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Składniki:

  • 400 g białej czekolady,
  • 6 łyżek nutelli,
  • 70 g płatków śniadaniowych w kształcie kółek lub pszenicy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białą czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Blaszkę na babeczki wykładam foremkami i wylewam na dno część białej czekolady tak, aby przykryła spód. Najlepiej sprawdzą się tutaj silikonowe foremki, które bez problemu później usuwam. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Biała czekolada - Pyszności
Biała czekolada - Pyszności © Pyszności

Krok 2. Do pozostałej białej czekolady dorzucam płatki śniadaniowe i mieszam.

Krok 3. Na zmrożoną białą czekoladę wykładam po łyżce Nutelli. Następnie przykrywam ją warstwą białej czekolady z płatkami. Wstawiam do lodówki na 4 godziny, aby całość dobrze zastygła.

Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki © Pyszności

Krok 4. Z zastygniętych babeczek bez pieczenia usuwam foremki i przekładam na talerze. Smacznego!

Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze