Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło
Są obłędnie czekoladowe i chrupiące, a ich przygotowanie to naprawdę prosta sprawa. Wszyscy miłośnicy słodkości są w siódmym niebie, gdy częstuję ich tymi babeczkami. Nie sposób odmówić sobie chwili przyjemności.
28.06.2024 07:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czekoladowe, chrupiące babeczki to porządna dawka słodkości w jednym deserze. Jest w nich i biała czekolada i uwielbiana przez wszystkich nutella, a dodatek chrupiących płatków śniadaniowych urozmaica konsystencję i wprowadza ciekawą strukturę do deseru. Jest słodko i pysznie, czyli tak, jak powinno być przy deserze.
Chrupiące babeczki czekoladowe bez pieczenia
Wystarczą trzy proste składniki, żeby stworzyć coś naprawdę pysznego. Najtrudniejsze w tym przepisie jest uzbrojenie się w cierpliwość, bo babeczki muszą spędzić kilka godzin w lodówce, zanim trafią na stół. Smak jest tak obłędnie dobry, że warto poczekać.
Zobacz także
Pokochają je dzieci i dorośli, świetnie sprawdzą się na mniejsze lub większe okazje. Każdy fan czekolady będzie wniebowzięty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 400 g białej czekolady,
- 6 łyżek nutelli,
- 70 g płatków śniadaniowych w kształcie kółek lub pszenicy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białą czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Blaszkę na babeczki wykładam foremkami i wylewam na dno część białej czekolady tak, aby przykryła spód. Najlepiej sprawdzą się tutaj silikonowe foremki, które bez problemu później usuwam. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Do pozostałej białej czekolady dorzucam płatki śniadaniowe i mieszam.
Krok 3. Na zmrożoną białą czekoladę wykładam po łyżce Nutelli. Następnie przykrywam ją warstwą białej czekolady z płatkami. Wstawiam do lodówki na 4 godziny, aby całość dobrze zastygła.
Krok 4. Z zastygniętych babeczek bez pieczenia usuwam foremki i przekładam na talerze. Smacznego!