Kiedy nie mam czasu na długie gotowanie, wykorzystuję ten przepis. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny

Zapiekanka makaronowa to zdecydowanie mój ulubiony domowy fast food. Jest smaczna, pożywna i robi się niemal sama. To miłe, kiedy do wykarmienia całej rodziny nie trzeba ubrudzić połowy kuchennego rynsztunku, prawda? A składniki? Taniocha!

Zapiekanka makaronowa - pomysł na szybki obiad dla całej rodzinyZapiekanka makaronowa - pomysł na szybki obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | DronG

Na palcach obu rąk nie zliczę tego, ile razy przepis na zapiekankę makaronową ratował mi życie... w tym roku. Jasne, zdaję sobie sprawę z tego, że zbyt częste powracanie do tej receptury może skutecznie obniżyć poziom rozkoszy płynącej z jedzenia tej potrawy. Przyjmijmy więc, że warto zredukować te okoliczności do możliwego minimum. Dajmy na to: takich dni, w których po prostu nie mamy czasu na długie i skomplikowane gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Co zrobić, żeby zapiekanka makaronowa nie była jałowa? Ja wykorzystuję do tego warzywa. W moim przypadku jest to cukinia, cebula, papryka i pomidory z puszki. Nic specjalnie wyszukanego (i nic specjalnie drogiego), a mój domowy fast food nagle nabiera nowych walorów smakowych i zdrowotnych. O połączenie wszystkiego w zgraną całość dba natomiast ser; w tym przepisie chodzi konkretnie o mozzarellę. W końcu mówimy tu o typowym "comfort foodzie", czyż nie?

Przepis na zapiekankę makaronową, który sam stosuję, zamieszczam poniżej. Polecam go z czystym sumieniem i jednocześnie mogę obiecać, że danie wychodzi smaczne, a ty się nad nim nie napracujesz. Powodzenia!

Prosta zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g makaronu (u mnie wąskie rurki, tzw. macaroni),
  • oliwa z oliwek,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 150 g twardego sera żółtego w kostce,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta kurkumy.
Zapiekanka makaronowa robi się prawie sama - wystarczy najpierw podsmażyć warzywa
Zapiekanka makaronowa robi się prawie sama - wystarczy najpierw podsmażyć warzywa © Canva | Azurita

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy mieszam w oddzielnym naczyniu. Kurczaka kroję w kostkę i mieszam z połową przygotowanych przypraw. Makaron gotuję w osolonej wodzie, musi być mocno al dente.
  2. Po chwili doprawionego kurczaka podsmażam na rozgrzanej oliwie. Zdejmuję mięso z ognia.
  3. Na tej samej patelni (bez kurczaka) podsmażam pokrojone warzywa: najpierw cebulę i czosnek, a potem cukinię i paprykę. Pod koniec wsypuję resztę przypraw, pomidora z puszki, makaron i kurczaka. Chwilę smażę i na tym niemal kończy się moja praca.
  4. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam i piekę 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dokładam starty ser i piekę jeszcze kilka minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze