Kiedy nie mam czasu na długie gotowanie, wykorzystuję ten przepis. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Zapiekanka makaronowa to zdecydowanie mój ulubiony domowy fast food. Jest smaczna, pożywna i robi się niemal sama. To miłe, kiedy do wykarmienia całej rodziny nie trzeba ubrudzić połowy kuchennego rynsztunku, prawda? A składniki? Taniocha!
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 11:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na palcach obu rąk nie zliczę tego, ile razy przepis na zapiekankę makaronową ratował mi życie... w tym roku. Jasne, zdaję sobie sprawę z tego, że zbyt częste powracanie do tej receptury może skutecznie obniżyć poziom rozkoszy płynącej z jedzenia tej potrawy. Przyjmijmy więc, że warto zredukować te okoliczności do możliwego minimum. Dajmy na to: takich dni, w których po prostu nie mamy czasu na długie i skomplikowane gotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby zapiekanka makaronowa nie była jałowa? Ja wykorzystuję do tego warzywa. W moim przypadku jest to cukinia, cebula, papryka i pomidory z puszki. Nic specjalnie wyszukanego (i nic specjalnie drogiego), a mój domowy fast food nagle nabiera nowych walorów smakowych i zdrowotnych. O połączenie wszystkiego w zgraną całość dba natomiast ser; w tym przepisie chodzi konkretnie o mozzarellę. W końcu mówimy tu o typowym "comfort foodzie", czyż nie?
Przepis na zapiekankę makaronową, który sam stosuję, zamieszczam poniżej. Polecam go z czystym sumieniem i jednocześnie mogę obiecać, że danie wychodzi smaczne, a ty się nad nim nie napracujesz. Powodzenia!
Prosta zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem
Składniki:
- 150 g makaronu (u mnie wąskie rurki, tzw. macaroni),
- oliwa z oliwek,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 150 g twardego sera żółtego w kostce,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy mieszam w oddzielnym naczyniu. Kurczaka kroję w kostkę i mieszam z połową przygotowanych przypraw. Makaron gotuję w osolonej wodzie, musi być mocno al dente.
- Po chwili doprawionego kurczaka podsmażam na rozgrzanej oliwie. Zdejmuję mięso z ognia.
- Na tej samej patelni (bez kurczaka) podsmażam pokrojone warzywa: najpierw cebulę i czosnek, a potem cukinię i paprykę. Pod koniec wsypuję resztę przypraw, pomidora z puszki, makaron i kurczaka. Chwilę smażę i na tym niemal kończy się moja praca.
- Całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam i piekę 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dokładam starty ser i piekę jeszcze kilka minut. Gotowe!