PrzepisZupyJeśli lubisz flaki, to pokochasz rumuńską ciorbę. Przepis jest banalnie prosty

Jeśli lubisz flaki, to pokochasz rumuńską ciorbę. Przepis jest banalnie prosty

Ciorba - rumuńska zupa przypominająca flaczki
Ciorba - rumuńska zupa przypominająca flaczki
Źródło zdjęć: © Canva | pfongabe33

17.06.2024 09:00, aktual.: 17.06.2024 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Byłeś kiedyś w Rumunii? W kraju hrabiego Draculi serwują zupę, która przypomina polskie flaki i która smakuje równie dobrze. Rumuńska ciorba podbije twoje kulinarne serducho, ile tylko dasz jej na to szansę. My to zrobiliśmy i jesteśmy dosłownie zakochani.

Kuchnia rumuńska nie przewija się na Pysznościach tak często, co dania z Hiszpanii, Włoch, czy oczywiście Polski. A jednak, kiedy już tutaj zawita, robi ogromne wrażenie. Dzisiaj chcemy ci przedstawić ciorbę, niezwykłą potrawę, która w dużej mierze powinna przypominać ci znane z polskich stołów flaczki. Ale po kolei.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinaria Rumunii, podobnie jak innych krajów bałkańskich, to składowa wielu różnych czynników wynikających z bogatych uwarunkowań historycznych. Dość duży wpływ na dzisiejszą kuchnię Rumunów odegrała inwazja turecka; to właśnie z Imperium Osmańskiego pochodzi słowo "Çorba". Ciorba przez wiele lat ewoluowała i rozbudowywała się, a przepisów na nią możemy dzisiaj znaleźć co niemiara.

Najważniejszą charakterystyczną cechą ciorby jest lekko kwaśny smak uzyskiwany za sprawą dodatku soku z cytryny lub kiszonej kapusty. Do zupy tej dodaje się różne rodzaje mięsa: od pulpecików wieprzowych, aż po wołowe żołądki. Częstymi dodatkami są również kluski, kwaśna śmietana i kiszona papryka, a także nieodłączna pajda podanego obok chleba.

Ciorba — przepis

Składniki:

  • 1 l wywaru mięsnego,
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • kawałek selera
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków laurowych,
  • 1-2 cytryny,
  • 1 kg wołowych żołądków.
Ciorba może też być podana z pulpecikami wieprzowymi
Ciorba może też być podana z pulpecikami wieprzowymi© Canva | Flo

Sposób przygotowania:

  1. Wołowe żołądki umyj i namaczaj przez 2 godziny. Wyjmij, oczyść przy pomocy szczotki ryżowej, włóż do garnka i ponownie zalej wodą. Zagotuj, odlej wodę, nalej nową. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy. Następnie dodaj listki laurowe i gotuj przez około 2 godziny.
  2. Po ugotowaniu pokrój żołądki w cienkie paski.
  3. Wywar podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki i żołądki wołowe. Dorzuć też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Ze śmietany, żółtek i mąki przygotuj zawiesinę. Wymieszaj ją z niewielką ilością podgrzanej zupy, a potem wlej całość do garnka. Dopraw sokiem z cytryn — nie zapomnij o tym, by wcześniej odpowiednio je umyć. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także