Paella - popularne hiszpańskie danie. Jak zrobić ten przysmak w domu?

Wybierasz się na urlop do Hiszpanii? Koniecznie spróbuj tamtejszych potraw. Są to m.in. owoce morza, gazpacho, tortilla de patatas, ale również paella, którą możesz śmiało ugotować w polskim wydaniu. Co to za danie i dlaczego warto go spróbować?

ObrazekPaella - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każde wakacje to gwarancja wspaniałych przeżyć. Poznaje się historię, kulturę, ciekawe miejsca, a także tamtejszą kuchnię. Z racji, że wiele osób wyjeżdża za granicę, to dużą popularnością cieszy się przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska. To nie tylko owoce morza i ryby, ale również takie dania, jak chociażby hiszpańska paella. Można ją przyrządzić w kilku wariantach, a my postanowiliśmy zaprezentować ten najlepszy. Jak zrobić paellę i dlaczego warto zdecydować się na to danie?

Paella - co to za potrawa?

Zanim poznasz przepis, dobrze jest nieco więcej dowiedzieć się o tym hiszpańskim daniu. Czym jest paella? W samym sercu hiszpańskiej kuchni, gdzie smaki tańczą w unikalnym rytmie, pojawia się również prawdziwa królowa stołu — paella. To niezwykłe danie, które przyciąga uwagę swoją kolorystyką, aromatem i niezrównanym smakiem. Kolorowe papryczki, soczyste kawałki kurczaka, aromatyczny szafran i ogniste pomidory — to tylko niektóre z jej składników.

Obrazek
Przygotowanie paelli - Pyszności; Foto Canva.com

Ale paella to coś więcej. To ceremonia, w której biorą udział smakosze z całego świata. Wielka patelnia staje się miejscem, na której króluje prawdziwa harmonia smaków. Podstawą jest tu przede wszystkim ryż. To on absorbuje bogactwo smaków i aromatów, tworząc zaskakujące połączenia. Paella to również okno na kulturę i tradycję. To danie, które łączy ludzi wokół stołu, zapraszając ich do wspólnego dzielenia się smakiem i radością. Jest symbolem gościnności, pasji i wspólnoty.

Jak przyrządzić paellę?

Nie jest to zbyt skomplikowany proces, dlatego można sięgnąć po przepis również w swoim domu. Podstawowym składnikiem paelli jest ryż, który stanowi nieodłączną część tej kulinarnej podróży. Wybiera się zazwyczaj ryż o średnim lub krótkim ziarnie, taki jak ryż okrągły. Ziarna ryżu są delikatnie podsmażane, a następnie gotowane w wodzie lub aromatycznym bulionie, wzbogaconym o niezwykłe przyprawy, przede wszystkim szafran, nadający potrawie charakterystyczną, złocistą barwę. Czasem, by dodać nutkę wyrafinowania, Hiszpanie sięgają nawet po odrobinę wina.

Obrazek
Smażenie paelli - Pyszności; Foto Canva.com

Niezwykła różnorodność paelli sprawia, że w zależności od regionu lub odmiany dania, ryż jest wzbogacany o różnorodne dodatki. Owoce morza, świeże ryby, kolorowe warzywa, soczyste kawałki drobiu czy słynna kiełbasa chorizo — każdy składnik nadaje paelli wyjątkowy smakowy charakter. Istnieje wiele postaci paelli, a każda z nich ma swój niepowtarzalny wygląd i zachwyca nas swoim smakiem.

Paella przepis — jak zrobić to hiszpańskie danie?

A czy wiesz, że paella to nie tylko nazwa potrawy, ale również nazwa naczynia. Sama nazwa pochodzi od słowa patella, które oznacza płaskie naczynie do smażenia. Jeśli dysponujesz taką patelnią z dwoma uchwytami, to przepis na paellę będzie banalnie prosty. Twoja rodzina będzie zachwycona, gdy podasz im takie danie.

Składniki:

  • 100 g kiełbaski chorizo
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g filetów z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kukurydza lub mała puszka
  • czerwona papryka
  • pół szklanki białego wina
  • duży pomidor
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 4 łyżki passaty
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 mielonej papryczki ostrej
  • 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion z szafranem. Pokrój chorizo w kostkę 0,8 cm, a filety z kurczaka w 1,5 cm kostkę.
  2. Odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a paprykę pokrój w kostkę. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce, a pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć chorizo i podsmażaj do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. W połowie podsmażania dodaj czosnek.
  4. Dodaj łyżkę oliwy, kukurydzę, paprykę i podsmażaj przez 2 minuty. W następnej kolejności dodaj pomidora i smaż przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  5. Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 4 minuty na większym ogniu, aż wino odparuje. W następnej kolejności dodaj przyprawy i sos pomidorowy. Wszystko wymieszaj i podsmażaj. Po chwili dodaj ryż i podsmażaj przez 2 minuty.
  6. Dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj bez mieszania przez około 12 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj przez 6 minut.
  7. Zestaw patelnię z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
  8. Zdejmij folię i dodaj swoje ulubione dodatki, takie jak oliwa z oliwek i natka pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej