Paella - popularne hiszpańskie danie. Jak zrobić ten przysmak w domu?
Wybierasz się na urlop do Hiszpanii? Koniecznie spróbuj tamtejszych potraw. Są to m.in. owoce morza, gazpacho, tortilla de patatas, ale również paella, którą możesz śmiało ugotować w polskim wydaniu. Co to za danie i dlaczego warto go spróbować?
06.07.2023 16:00
Każde wakacje to gwarancja wspaniałych przeżyć. Poznaje się historię, kulturę, ciekawe miejsca, a także tamtejszą kuchnię. Z racji, że wiele osób wyjeżdża za granicę, to dużą popularnością cieszy się przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska. To nie tylko owoce morza i ryby, ale również takie dania, jak chociażby hiszpańska paella. Można ją przyrządzić w kilku wariantach, a my postanowiliśmy zaprezentować ten najlepszy. Jak zrobić paellę i dlaczego warto zdecydować się na to danie?
Paella - co to za potrawa?
Zanim poznasz przepis, dobrze jest nieco więcej dowiedzieć się o tym hiszpańskim daniu. Czym jest paella? W samym sercu hiszpańskiej kuchni, gdzie smaki tańczą w unikalnym rytmie, pojawia się również prawdziwa królowa stołu — paella. To niezwykłe danie, które przyciąga uwagę swoją kolorystyką, aromatem i niezrównanym smakiem. Kolorowe papryczki, soczyste kawałki kurczaka, aromatyczny szafran i ogniste pomidory — to tylko niektóre z jej składników.
Ale paella to coś więcej. To ceremonia, w której biorą udział smakosze z całego świata. Wielka patelnia staje się miejscem, na której króluje prawdziwa harmonia smaków. Podstawą jest tu przede wszystkim ryż. To on absorbuje bogactwo smaków i aromatów, tworząc zaskakujące połączenia. Paella to również okno na kulturę i tradycję. To danie, które łączy ludzi wokół stołu, zapraszając ich do wspólnego dzielenia się smakiem i radością. Jest symbolem gościnności, pasji i wspólnoty.
Jak przyrządzić paellę?
Nie jest to zbyt skomplikowany proces, dlatego można sięgnąć po przepis również w swoim domu. Podstawowym składnikiem paelli jest ryż, który stanowi nieodłączną część tej kulinarnej podróży. Wybiera się zazwyczaj ryż o średnim lub krótkim ziarnie, taki jak ryż okrągły. Ziarna ryżu są delikatnie podsmażane, a następnie gotowane w wodzie lub aromatycznym bulionie, wzbogaconym o niezwykłe przyprawy, przede wszystkim szafran, nadający potrawie charakterystyczną, złocistą barwę. Czasem, by dodać nutkę wyrafinowania, Hiszpanie sięgają nawet po odrobinę wina.
Lubisz zagraniczne smaki? Sprawdź: Dzień z włoską kuchnią – jadłospis na Światowy Dzień Kuchni Włoskiej
Niezwykła różnorodność paelli sprawia, że w zależności od regionu lub odmiany dania, ryż jest wzbogacany o różnorodne dodatki. Owoce morza, świeże ryby, kolorowe warzywa, soczyste kawałki drobiu czy słynna kiełbasa chorizo — każdy składnik nadaje paelli wyjątkowy smakowy charakter. Istnieje wiele postaci paelli, a każda z nich ma swój niepowtarzalny wygląd i zachwyca nas swoim smakiem.
Paella przepis — jak zrobić to hiszpańskie danie?
A czy wiesz, że paella to nie tylko nazwa potrawy, ale również nazwa naczynia. Sama nazwa pochodzi od słowa patella, które oznacza płaskie naczynie do smażenia. Jeśli dysponujesz taką patelnią z dwoma uchwytami, to przepis na paellę będzie banalnie prosty. Twoja rodzina będzie zachwycona, gdy podasz im takie danie.
Składniki:
- 100 g kiełbaski chorizo
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g filetów z kurczaka
- szczypta szafranu
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- świeża kukurydza lub mała puszka
- czerwona papryka
- pół szklanki białego wina
- duży pomidor
- pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 4 łyżki passaty
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/3 mielonej papryczki ostrej
- 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj bulion z szafranem. Pokrój chorizo w kostkę 0,8 cm, a filety z kurczaka w 1,5 cm kostkę.
- Odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a paprykę pokrój w kostkę. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce, a pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć chorizo i podsmażaj do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. W połowie podsmażania dodaj czosnek.
- Dodaj łyżkę oliwy, kukurydzę, paprykę i podsmażaj przez 2 minuty. W następnej kolejności dodaj pomidora i smaż przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 4 minuty na większym ogniu, aż wino odparuje. W następnej kolejności dodaj przyprawy i sos pomidorowy. Wszystko wymieszaj i podsmażaj. Po chwili dodaj ryż i podsmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj bez mieszania przez około 12 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj przez 6 minut.
- Zestaw patelnię z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
- Zdejmij folię i dodaj swoje ulubione dodatki, takie jak oliwa z oliwek i natka pietruszki. Smacznego!