WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Ta ryba to marzenie każdego wędkarza. Jest zdrowsza od innych, a Polacy prawie jej nie jedzą

Węgorz to niezwykle smaczna ryba, o której Polacy nie wiedzą zbyt wiele. Warto to zmienić, bo jej jedzenie pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Oczywiście są też pewne ograniczenia. Wszystkiego, co w związku z węgorzem ważne, dowiesz się z tego artykułu.

Węgorz - dlaczego warto od czasu do czasu po niego sięgać?Węgorz - dlaczego warto od czasu do czasu po niego sięgać?
Źródło zdjęć: © Canva | Duy Doan
SKOMENTUJ

Jest tłusta, kaloryczna i niepodważalnie pyszna. Tak, ta ryba to prawdziwy kulinarny majstersztyk, za którego wielu dałoby się pokroić. Węgorza uwielbiają zaprawieni w bojach wędkarze i szefowie kuchni, a umiejętność jego oporządzania techniką kabayaki jest jednym z testów sprawnościowych każdego profesjonalnego chefa sushi. Warto przy tym wiedzieć, że węgorz to nie tylko doskonały smak, lecz także mnóstwo właściwości prozdrowotnych, o których chcemy ci dzisiaj opowiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Węgorz — przygotuj się na coś tłustego

W klasycznym podziale ryb ze względu na tłustość węgorz zajmuje pozycję jednego z liderów tego rankingu. W 100 gramach produktu znajdziemy blisko 250 kcal (ta liczba rośnie wraz z procesem wędzenia) i 15 - 25 gramów tłuszczu. Poza tym ta smaczna ryba to bogate źródło białka, potasu, fosforu, sodu, witaminy A, B, C i E, a także niezastąpionych w kontekście zdrowego odżywiania nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Taka zawartość składników odżywczych przekłada się na wyjątkowe korzyści płynące z jedzenia węgorza. Mówimy tu o polepszeniu wzroku, wsparciu pracy mózgu, pozytywnym oddziaływaniu na skórę, kości i odporność. Spożywanie węgorza chroni nas też przed uczuciem zmęczenia, anemią, obrzękami mięśni i niedoborami.

Węgorz oprawiony techniką kabayaki
Węgorz oprawiony techniką kabayaki © Canva | mas44

Węgorz — kilka cech na nie

Wspominaliśmy o tym, że obróbka węgorza to test umiejętności dla każdego szefa kuchni. Poza samą techniką krojenia chodzi tu o bezpieczeństwo, bo węgorza absolutnie nie można jeść na surowo, a jego krew jest toksyczna. To dlatego pozbycie się jej w stu procentach to odpowiedzialność, o którą warto zadbać. Co się stanie w przypadku dostania się jej do ludzkiego organizmu? W skrajnych przypadkach zawarte w krwi ichtiotoksyny mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Jakie jeszcze właściwości węgorza mogą nas niepokoić? Warto wziąć pod uwagę zawartość rtęci, z jaką mamy w jego przypadku do czynienia. Chociaż w węgorzu znajdziemy jej 4 razy mniej niż w popularnym tuńczyku (a także 11-12 razy mniej niż w rekinie), to osoby z wirusowym zapaleniem wątroby nie powinny go spożywać. I to by było w zasadzie tyle!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze