Ta ryba to marzenie każdego wędkarza. Jest zdrowsza od innych, a Polacy prawie jej nie jedzą

Węgorz to niezwykle smaczna ryba, o której Polacy nie wiedzą zbyt wiele. Warto to zmienić, bo jej jedzenie pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Oczywiście są też pewne ograniczenia. Wszystkiego, co w związku z węgorzem ważne, dowiesz się z tego artykułu.

Węgorz - dlaczego warto od czasu do czasu po niego sięgać?Węgorz - dlaczego warto od czasu do czasu po niego sięgać?
Źródło zdjęć: © Canva | Duy Doan

Jest tłusta, kaloryczna i niepodważalnie pyszna. Tak, ta ryba to prawdziwy kulinarny majstersztyk, za którego wielu dałoby się pokroić. Węgorza uwielbiają zaprawieni w bojach wędkarze i szefowie kuchni, a umiejętność jego oporządzania techniką kabayaki jest jednym z testów sprawnościowych każdego profesjonalnego chefa sushi. Warto przy tym wiedzieć, że węgorz to nie tylko doskonały smak, lecz także mnóstwo właściwości prozdrowotnych, o których chcemy ci dzisiaj opowiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Węgorz — przygotuj się na coś tłustego

W klasycznym podziale ryb ze względu na tłustość węgorz zajmuje pozycję jednego z liderów tego rankingu. W 100 gramach produktu znajdziemy blisko 250 kcal (ta liczba rośnie wraz z procesem wędzenia) i 15 - 25 gramów tłuszczu. Poza tym ta smaczna ryba to bogate źródło białka, potasu, fosforu, sodu, witaminy A, B, C i E, a także niezastąpionych w kontekście zdrowego odżywiania nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Taka zawartość składników odżywczych przekłada się na wyjątkowe korzyści płynące z jedzenia węgorza. Mówimy tu o polepszeniu wzroku, wsparciu pracy mózgu, pozytywnym oddziaływaniu na skórę, kości i odporność. Spożywanie węgorza chroni nas też przed uczuciem zmęczenia, anemią, obrzękami mięśni i niedoborami.

Węgorz oprawiony techniką kabayaki
Węgorz oprawiony techniką kabayaki © Canva | mas44

Węgorz — kilka cech na nie

Wspominaliśmy o tym, że obróbka węgorza to test umiejętności dla każdego szefa kuchni. Poza samą techniką krojenia chodzi tu o bezpieczeństwo, bo węgorza absolutnie nie można jeść na surowo, a jego krew jest toksyczna. To dlatego pozbycie się jej w stu procentach to odpowiedzialność, o którą warto zadbać. Co się stanie w przypadku dostania się jej do ludzkiego organizmu? W skrajnych przypadkach zawarte w krwi ichtiotoksyny mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Jakie jeszcze właściwości węgorza mogą nas niepokoić? Warto wziąć pod uwagę zawartość rtęci, z jaką mamy w jego przypadku do czynienia. Chociaż w węgorzu znajdziemy jej 4 razy mniej niż w popularnym tuńczyku (a także 11-12 razy mniej niż w rekinie), to osoby z wirusowym zapaleniem wątroby nie powinny go spożywać. I to by było w zasadzie tyle!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd