Ten tort to spełnienie marzeń dla miłośnika sushi. Nikt nie odmówi kawałka
Tort wcale nie musi być słodki, żeby zrobił wrażenie na solenizancie. Urodzinowe ciasto zastąpiłam mieszanką ryżu i ryby, która nawiązuje do znanego z Japonii sushi. Efekt? Zniknął ze stołu jeszcze szybciej niż klasyczny tort urodzinowy.
22.11.2023 10:10
Kiedy jeden z moich znajomych zapytał, czy w ramach prezentu mogę przygotować mu tort na słono, od razu moje myśli pobiegły w kierunku sushi. Solenizant jest ogromnym fanem kuchni azjatyckiej, więc i w torcie urodzinowym chciałam przemycić popularny element. Warstwy ryżu przełożone "kremem" z tuńczyka, ostrego majonezu przełamałam awokado i ogórkiem. Nie używam tutaj świeżej ryby, więc bez większych problemów możesz odtworzyć przepis w swoim domu. Świetnie sprawdzi się nie tylko na urodziny, ale również wszelakie imprezy i spotkania z przyjaciółmi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort sushi
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki czarnego sezamu,
- 600 g tuńczyka w oleju,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 małe ogórki szklarniowe,
- 1/2 awokado,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu Sriracha Mayo,
- łyżka sosu wasabi,
- łyżka marynowanego różowego imbiru,
- łyżka prażonej cebulki.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ryż do sushi gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaję do niego ocet ryżowy oraz czarny sezam i mieszam.
Krok 2: Tuńczyka odsączam z oleju i przekładam do miski. Dodaję do niego zwykły majonez, sól oraz pieprz i mieszam.
Krok 3: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej część ugotowanego ryżu, dociskając go łyżką, aby powstał spód do naszego tortu. Następnie wykładam połowę ryżu z majonezem i rozprowadzam równomiernie po powierzchni. Dodaję plasterki ogórka (ze skórką) i kolejną warstwę ryżu.
Krok 4: Następnie wykładam pozostałą masę tuńczykową i plasterki ogórka. Przykrywam to ryżem i wstawiam całość do lodówki na minimum dwie godziny. Tę część tortu możesz przygotować również dzień wcześniej.
Krok 5: Awokado kroję w cienkie plasterki i zawijam - zerknij na wideo z przepisem, gdzie dokładnie pokazane jest, jak zrobić różyczkę z awokado. Skrapiam cytryną, aby nie ściemniało.
Krok 6: Schłodzony tort polewam sosem Sriracha Mayo i układam różyczkę z awokado. Dekoruję tort kropkami wasabi, kawałkami imbiru i posypuję prażoną cebulką oraz czarnym sezamem. Smacznego!