Ten tort to spełnienie marzeń dla miłośnika sushi. Nikt nie odmówi kawałka

Tort wcale nie musi być słodki, żeby zrobił wrażenie na solenizancie. Urodzinowe ciasto zastąpiłam mieszanką ryżu i ryby, która nawiązuje do znanego z Japonii sushi. Efekt? Zniknął ze stołu jeszcze szybciej niż klasyczny tort urodzinowy.

Tort sushi- PysznościTort sushi- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy jeden z moich znajomych zapytał, czy w ramach prezentu mogę przygotować mu tort na słono, od razu moje myśli pobiegły w kierunku sushi. Solenizant jest ogromnym fanem kuchni azjatyckiej, więc i w torcie urodzinowym chciałam przemycić popularny element. Warstwy ryżu przełożone "kremem" z tuńczyka, ostrego majonezu przełamałam awokado i ogórkiem. Nie używam tutaj świeżej ryby, więc bez większych problemów możesz odtworzyć przepis w swoim domu. Świetnie sprawdzi się nie tylko na urodziny, ale również wszelakie imprezy i spotkania z przyjaciółmi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Tort sushi

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki czarnego sezamu,
  • 600 g tuńczyka w oleju,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 małe ogórki szklarniowe,
  • 1/2 awokado,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu Sriracha Mayo,
  • łyżka sosu wasabi,
  • łyżka marynowanego różowego imbiru,
  • łyżka prażonej cebulki.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ryż do sushi gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaję do niego ocet ryżowy oraz czarny sezam i mieszam.

Ryż z sezamem- Pyszności
Ryż z sezamem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Tuńczyka odsączam z oleju i przekładam do miski. Dodaję do niego zwykły majonez, sól oraz pieprz i mieszam.

Krok 3: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej część ugotowanego ryżu, dociskając go łyżką, aby powstał spód do naszego tortu. Następnie wykładam połowę ryżu z majonezem i rozprowadzam równomiernie po powierzchni. Dodaję plasterki ogórka (ze skórką) i kolejną warstwę ryżu.

Składanie tortu sushi- Pyszności
Składanie tortu sushi- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Następnie wykładam pozostałą masę tuńczykową i plasterki ogórka. Przykrywam to ryżem i wstawiam całość do lodówki na minimum dwie godziny. Tę część tortu możesz przygotować również dzień wcześniej.

Krok 5: Awokado kroję w cienkie plasterki i zawijam - zerknij na wideo z przepisem, gdzie dokładnie pokazane jest, jak zrobić różyczkę z awokado. Skrapiam cytryną, aby nie ściemniało.

Dekoracja z awokado- Pyszności
Dekoracja z awokado- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Schłodzony tort polewam sosem Sriracha Mayo i układam różyczkę z awokado. Dekoruję tort kropkami wasabi, kawałkami imbiru i posypuję prażoną cebulką oraz czarnym sezamem. Smacznego!

Tort sushi- Pyszności
Tort sushi- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥