Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Symbolami kuchni śląskiej są oczywiście kluski i rolada, ale popularnością cieszy się również ciapkapusta. Pod tą nazwą kryją się tłuczone z kiszoną kapustą, boczkiem i cebulą ziemniaki, serwowane najczęściej jako dodatek do mięsnej części dania. Po takim przysmaku długo nie poczujesz głodu.

Ciapkapusta Ciapkapusta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciapkapusta, znana również jako panczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale sycących potraw. Ciapkapusta była kiedyś potrawą typową dla dni powszednich. W święta i inne większe okazje (na przykład niedzielne, rodzinne obiady) stawała się tłem dla bardziej okazałych dań, jak rolada, schab czy karminadle.

Ciapkapusta - tradycyjny przepis ze Śląska

Przygotowanie jest bardzo proste - ot, wystarczy połączyć ziemniaki z cebulą, boczkiem i oczywiście kiszoną kapustą. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom poszukującym nowych kulinarnych doświadczeń, dla których kuchnia śląska do tej pory była nieco obca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Wędzony boczek kroję w kostkę lub w słupki i podsmażam na patelni. Nie dodaję żadnego tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Gdy tak się już stanie, dorzucam pokrojoną cebulę i podsmażam, Gdy się zeszkli, doprawiam suszonym majerankiem. Kapustę chwilę obgotowuję, kroję i wrzucam na patelnię. Smażę całość, dokładnie mieszając.

Kapustę przesmaż z boczkiem
Kapustę przesmaż z boczkiem © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki myję, kroję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugniatam je tłuczkiem, dodaję usmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie mieszam. Przekładam na półmisek i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Ciapkapusta
Ciapkapusta © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej