Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat
Symbolami kuchni śląskiej są oczywiście kluski i rolada, ale popularnością cieszy się również ciapkapusta. Pod tą nazwą kryją się tłuczone z kiszoną kapustą, boczkiem i cebulą ziemniaki, serwowane najczęściej jako dodatek do mięsnej części dania. Po takim przysmaku długo nie poczujesz głodu.
15.06.2024 07:59
Ciapkapusta, znana również jako panczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale sycących potraw. Ciapkapusta była kiedyś potrawą typową dla dni powszednich. W święta i inne większe okazje (na przykład niedzielne, rodzinne obiady) stawała się tłem dla bardziej okazałych dań, jak rolada, schab czy karminadle.
Ciapkapusta - tradycyjny przepis ze Śląska
Przygotowanie jest bardzo proste - ot, wystarczy połączyć ziemniaki z cebulą, boczkiem i oczywiście kiszoną kapustą. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom poszukującym nowych kulinarnych doświadczeń, dla których kuchnia śląska do tej pory była nieco obca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wędzony boczek kroję w kostkę lub w słupki i podsmażam na patelni. Nie dodaję żadnego tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Gdy tak się już stanie, dorzucam pokrojoną cebulę i podsmażam, Gdy się zeszkli, doprawiam suszonym majerankiem. Kapustę chwilę obgotowuję, kroję i wrzucam na patelnię. Smażę całość, dokładnie mieszając.
Krok 2. Ziemniaki myję, kroję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugniatam je tłuczkiem, dodaję usmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie mieszam. Przekładam na półmisek i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!