PrzepisZupyPod zabawną nazwą kryje się smaczna i prosta potrawa. Zajadali się nią nawet warszawiacy

Pod zabawną nazwą kryje się smaczna i prosta potrawa. Zajadali się nią nawet warszawiacy

Kuchnie regionalne Polski skrywają w sobie dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Nie inaczej jest w przypadku sytochy, doskonale znanej dawnym mieszkańcom Urzecza.

Sytocha - Pyszności
Sytocha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 14:18

Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla to, co dostajemy. Po misce tej potrawy kiszki zdecydowanie przestaną grać marsza, a i najgłośniej burczący brzuch ucichnie. Sytocha przypomina coś między zupą a gęstym budyniem, a jej bazą są starte ziemniaki. Porządna miska kartoflanki z Urzecza to najlepszy sposób na duży głód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sytocha - kulinarnt przysmak z Urzecza

Kuchnie regionalne cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po zeszyty z przepisami babć i odkrywamy dania, jakimi zajadano się przed laty. Sytocha była przysmakiem Urzecza, mikroregionu etnograficznego pod Warszawą. Stanowi on właściwie część stolicy - jego granice sięgały aż po Saską Kępę po prawej stronie Wisły i Siekierki po lewej.

Sytocha to tradycyjna kartoflanka, składająca się z tartych ziemniaków, wody, przypraw i dodatków. Prosta receptura skrywa w sobie wyjątkowy smak. Najpopularniejszą okrasą są skwarki z podgardla lub boczku, często podsmażone z cebulką. Połączenie chrupiących skwarków z kremową sytochą przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Umieść sito nad garnkiem i wyłóż na nie starte ziemniaki. Dokładnie płucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. To zapobiegnie przywieraniu dania podczas gotowania.
  3. Odciśnij nadmiar wody i przełóż ziemniaczaną masę do miski. Wody nie wylewaj.
  4. Wodę z ziemniaków odstaw na godzinę, aby skrobia ziemniaczana osiadła.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą.
  6. Do wrzącej wody wrzuć odciśniętą pulpę ziemniaczaną i dokladnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez 15-20 minut, aż masa ziemniaczana stanie się gęsta i przestanie chrzęścić w zębach. Czas gotowania może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.
  8. Odcedź wodę z miski, ściągając osadzającą się na dole skrobię.
  9. Rozprowadź skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody, podobnie jak kisiel.
  10. Cienkim strumieniem wlej mieszaninę skrobiową do gotujących się ziemniaków, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.

Zagotowaną sytochę podawaj z okrasą z przesmażonego podgardla lub surowego boczku z cebulką. Możesz również posypać ją świeżą zieleniną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie