Pod zabawną nazwą kryje się smaczna i prosta potrawa. Zajadali się nią nawet warszawiacy
Kuchnie regionalne Polski skrywają w sobie dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Nie inaczej jest w przypadku sytochy, doskonale znanej dawnym mieszkańcom Urzecza.
10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 14:18
Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla to, co dostajemy. Po misce tej potrawy kiszki zdecydowanie przestaną grać marsza, a i najgłośniej burczący brzuch ucichnie. Sytocha przypomina coś między zupą a gęstym budyniem, a jej bazą są starte ziemniaki. Porządna miska kartoflanki z Urzecza to najlepszy sposób na duży głód.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sytocha - kulinarnt przysmak z Urzecza
Kuchnie regionalne cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po zeszyty z przepisami babć i odkrywamy dania, jakimi zajadano się przed laty. Sytocha była przysmakiem Urzecza, mikroregionu etnograficznego pod Warszawą. Stanowi on właściwie część stolicy - jego granice sięgały aż po Saską Kępę po prawej stronie Wisły i Siekierki po lewej.
Sytocha to tradycyjna kartoflanka, składająca się z tartych ziemniaków, wody, przypraw i dodatków. Prosta receptura skrywa w sobie wyjątkowy smak. Najpopularniejszą okrasą są skwarki z podgardla lub boczku, często podsmażone z cebulką. Połączenie chrupiących skwarków z kremową sytochą przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 1 łyżka soli,
- 2 litry wody.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Umieść sito nad garnkiem i wyłóż na nie starte ziemniaki. Dokładnie płucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. To zapobiegnie przywieraniu dania podczas gotowania.
- Odciśnij nadmiar wody i przełóż ziemniaczaną masę do miski. Wody nie wylewaj.
- Wodę z ziemniaków odstaw na godzinę, aby skrobia ziemniaczana osiadła.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Do wrzącej wody wrzuć odciśniętą pulpę ziemniaczaną i dokladnie wymieszaj.
- Gotuj przez 15-20 minut, aż masa ziemniaczana stanie się gęsta i przestanie chrzęścić w zębach. Czas gotowania może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.
- Odcedź wodę z miski, ściągając osadzającą się na dole skrobię.
- Rozprowadź skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody, podobnie jak kisiel.
- Cienkim strumieniem wlej mieszaninę skrobiową do gotujących się ziemniaków, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
Zagotowaną sytochę podawaj z okrasą z przesmażonego podgardla lub surowego boczku z cebulką. Możesz również posypać ją świeżą zieleniną. Smacznego!