Pod zabawną nazwą kryje się smaczna i prosta potrawa. Zajadali się nią nawet warszawiacy

Kuchnie regionalne Polski skrywają w sobie dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Nie inaczej jest w przypadku sytochy, doskonale znanej dawnym mieszkańcom Urzecza.

Sytocha - PysznościSytocha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla to, co dostajemy. Po misce tej potrawy kiszki zdecydowanie przestaną grać marsza, a i najgłośniej burczący brzuch ucichnie. Sytocha przypomina coś między zupą a gęstym budyniem, a jej bazą są starte ziemniaki. Porządna miska kartoflanki z Urzecza to najlepszy sposób na duży głód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Sytocha - kulinarnt przysmak z Urzecza

Kuchnie regionalne cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po zeszyty z przepisami babć i odkrywamy dania, jakimi zajadano się przed laty. Sytocha była przysmakiem Urzecza, mikroregionu etnograficznego pod Warszawą. Stanowi on właściwie część stolicy - jego granice sięgały aż po Saską Kępę po prawej stronie Wisły i Siekierki po lewej.

Sytocha to tradycyjna kartoflanka, składająca się z tartych ziemniaków, wody, przypraw i dodatków. Prosta receptura skrywa w sobie wyjątkowy smak. Najpopularniejszą okrasą są skwarki z podgardla lub boczku, często podsmażone z cebulką. Połączenie chrupiących skwarków z kremową sytochą przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Umieść sito nad garnkiem i wyłóż na nie starte ziemniaki. Dokładnie płucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. To zapobiegnie przywieraniu dania podczas gotowania.
  3. Odciśnij nadmiar wody i przełóż ziemniaczaną masę do miski. Wody nie wylewaj.
  4. Wodę z ziemniaków odstaw na godzinę, aby skrobia ziemniaczana osiadła.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą.
  6. Do wrzącej wody wrzuć odciśniętą pulpę ziemniaczaną i dokladnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez 15-20 minut, aż masa ziemniaczana stanie się gęsta i przestanie chrzęścić w zębach. Czas gotowania może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.
  8. Odcedź wodę z miski, ściągając osadzającą się na dole skrobię.
  9. Rozprowadź skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody, podobnie jak kisiel.
  10. Cienkim strumieniem wlej mieszaninę skrobiową do gotujących się ziemniaków, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.

Zagotowaną sytochę podawaj z okrasą z przesmażonego podgardla lub surowego boczku z cebulką. Możesz również posypać ją świeżą zieleniną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo