Pod zabawną nazwą kryje się smaczna i prosta potrawa. Zajadali się nią nawet warszawiacy

Kuchnie regionalne Polski skrywają w sobie dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Nie inaczej jest w przypadku sytochy, doskonale znanej dawnym mieszkańcom Urzecza.

Sytocha - PysznościSytocha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla to, co dostajemy. Po misce tej potrawy kiszki zdecydowanie przestaną grać marsza, a i najgłośniej burczący brzuch ucichnie. Sytocha przypomina coś między zupą a gęstym budyniem, a jej bazą są starte ziemniaki. Porządna miska kartoflanki z Urzecza to najlepszy sposób na duży głód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Sytocha - kulinarnt przysmak z Urzecza

Kuchnie regionalne cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po zeszyty z przepisami babć i odkrywamy dania, jakimi zajadano się przed laty. Sytocha była przysmakiem Urzecza, mikroregionu etnograficznego pod Warszawą. Stanowi on właściwie część stolicy - jego granice sięgały aż po Saską Kępę po prawej stronie Wisły i Siekierki po lewej.

Sytocha to tradycyjna kartoflanka, składająca się z tartych ziemniaków, wody, przypraw i dodatków. Prosta receptura skrywa w sobie wyjątkowy smak. Najpopularniejszą okrasą są skwarki z podgardla lub boczku, często podsmażone z cebulką. Połączenie chrupiących skwarków z kremową sytochą przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Umieść sito nad garnkiem i wyłóż na nie starte ziemniaki. Dokładnie płucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. To zapobiegnie przywieraniu dania podczas gotowania.
  3. Odciśnij nadmiar wody i przełóż ziemniaczaną masę do miski. Wody nie wylewaj.
  4. Wodę z ziemniaków odstaw na godzinę, aby skrobia ziemniaczana osiadła.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą.
  6. Do wrzącej wody wrzuć odciśniętą pulpę ziemniaczaną i dokladnie wymieszaj.
  7. Gotuj przez 15-20 minut, aż masa ziemniaczana stanie się gęsta i przestanie chrzęścić w zębach. Czas gotowania może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.
  8. Odcedź wodę z miski, ściągając osadzającą się na dole skrobię.
  9. Rozprowadź skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody, podobnie jak kisiel.
  10. Cienkim strumieniem wlej mieszaninę skrobiową do gotujących się ziemniaków, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.

Zagotowaną sytochę podawaj z okrasą z przesmażonego podgardla lub surowego boczku z cebulką. Możesz również posypać ją świeżą zieleniną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik