Dziadek Józek robił najlepszą młodą kapustę. Wszyscy wyjadali prosto z garnka
Z rozrzewnieniem wspominamy dania z dzieciństwa, ale czasami mamy im też coś do zarzucenia. Zasmażki, zabielania, skwarki, albo boczek nawet do warzyw. Tymczasem mój dziadek gotował młodą kapustę na sposób wegetariański na długo, zanim zaczęło to być modne. Korzystam z jego przepisu do dziś.
22.05.2024 17:07
Nasi przodkowie nie bali się tłuszczu w kuchni. Częściej sięgali po smalec, skwarki, boczek, zasmażki. W ten sposób doprawiali nawet warzywa. Mój dziadek był miłośnikiem sałaty ze śmietaną, ale młoda kapusta w jego wykonaniu była lekka, wręcz dietetyczna. Po prostu retro danie fit.
Wiosenny dodatek
Młoda kapusta od razu kojarzy się z wiosennymi obiadami. Jest świetnym dodatkiem zwłaszcza do ulubionych "klasyków", czyli kotletów schabowych czy sznycli z kurczaka. Można ją też zjeść po prostu z pieczywem. Mój dziadek często delektował się nią właśnie w ten sposób. Gotował jej zawsze więcej, bo wszyscy zajadali się nowalijką w jego wydaniu. Nigdy nie żałował do niej koperku i szczypiorku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co z tym koperkiem
Młoda kapusta jest miękka i delikatna, potrzebuje znacznie krótszej obróbki. Zacznij od zdjęcia wierzchnich liści, usunięcia tych uszkodzonych. Drobno ją pokrój lub poszatkuj. Zalej wodą, możesz też użyć bulionu. Duś ją do miękkości wraz z przyprawami, szczypiorkiem i koperkiem, ale ten proces trzeba kontrolować. Kapusta powinna pozostać jędrna, a nie zaczęła się rozpadać. Z reguły wystarcza 15 minut. Wtedy ją należy doprawić: solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. A na koniec dodać drugą partię koperku. Mój dziadek właśnie tak to robił, na dwa razy. Tak przygotowana kapusta jest lekka i bardzo aromatyczna. Można ją oczywiście zagęścić zasmażką z masła i mąki, ale i bez tego jest pyszna.
Duszona młoda kapusta z przepisu mojego dziadka
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- pęczek młodej cebuli ze szczypiorem,
- pęczek koperku,
- łyżeczka oleju lub masła,
- 2 szklanki wody lub bulionu,
- listek laurowy,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Pokrój też cebulę. W szerokim garnku rozgrzej łyżeczkę oleju lub masła, przesmaż cebulę. Następnie dodaj kapustę. Warzywa zalej wodą lub bulionem.
- Do kapusty dołóż posiekany szczypior i połowę pęczku koperku. Dopraw ją listkiem laurowym, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj ok. 15 minut na małej mocy palnika, aż kapusta będzie miękka.
- Potem dodaj do kapusty pozostały szczypiorek. Dopraw ją sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli jest potrzeba, dodatkowo posól i popieprz. Gotuj jeszcze przez kilka minut.