Jakiej kapusty używać do kapuśniaku? Nawet najlepsze gospodynie popełniają błąd

Ta zupa ma swoje dwa oblicza. Z kiszonej kapusty jest solidnym daniem rozgrzewającym, a z młodej kapusty... to już zupełnie coś innego. Taki kapuśniak jest znacznie lżejszy. Idealnie smakuje w ciepłe, wiosenne dni. Kto już gotował w tym roku?

Przepis na pyszny kapuśniakPrzepis na pyszny kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach
Dorota Gepert

Wiele gospodyń przyrządza kapuśniak tylko z kiszonej kapusty. Jednak na wiosnę powinno się robić nieco lżejszą zupę, wykorzystując młode główki kapusty. Taki "wiosenny kapuśniak" nie ma charakterystycznej kwaśnej nuty. Jednak tak samo można go przygotować na wędzonce lub z dodatkiem kiełbasy. Świetnie smakuje też w wersji bezmięsnej.

Dobra na apetyt

Młoda kapusta świetnie smakuje na ciepło z koperkiem i w surówkach idealnych do wiosennych obiadów. Warto ją też wypróbować w kapuśniaku. Zwłaszcza że kapusta, która teraz króluje na straganach, ma mnóstwo witamin. Jest też bogata w błonnik regulujący pracę układu pokarmowego, związki bioaktywne i cenne dla zdrowia minerały, takie jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo. Co ciekawe, to warzywo pobudza apetyt. Kalorie? Nie ma ich dużo, bo 100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 30 kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Zważ główkę

Wiadomo, że młode warzywa są najsmaczniejsze. Jednak jest kilka szczegółów, o których należy pamiętać podczas robienia zakupów. Przy wyborze kapusty zwróć uwagę na kondycję liści, powinny ciasno do siebie przylegać. Zewnętrzne nie powinny być ani zwiędnięte, ani uszkodzone. Zważ też główkę w rękach. Powinna być dość ciężka. To znak, że jest soczysta i smaczna.

Dobierz przyprawy

Młoda kapusta świetnie komponuje się z innymi wiosennymi warzywami. Dlatego do zupy zaleca się dorzucanie m.in. ziemniaków, marchewki, czasami pomidorów. Jeśli chodzi o przyprawy, można postawić na podobne do tych, które stosujemy do kapuśniaku zimowego. Jednak ten wiosenny przyprawiamy łagodniej. Podstawa to listek laurowy, kminek, ziele angielskie, pieprz, lubczyk. Taki kapuśniak świetnie smakuje ze świeżym koperkiem.

Przepis na wiosenny kapuśniak

Składniki:

  • 650 kapusty (mała główka),
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • dwie marchewki,
  • 2,5 litra bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • 300 g boczku (wędzonego lub surowego),
  • cebula,
  • 1/3 pęczka koperku,
  • pół szklanki przecieru albo dwa pomidory malinowe,
  • pół łyżeczki soli do smaku,
  • listek laurowy, kminek, ziele angielskie, pieprz, gałązka lubczyku do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj. Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie wykrój z niej głąb, a resztę bardzo drobno poszatkuj. Umieść wszystko w garnku.
  2. Cebulę obierz i dodaj do kapusty. Posiekaj też lubczyk, on sprawi, że kapuśniak będzie miał ciekawy aromat i dodaj pozostałe przyprawy.
  3. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  4. Zalej wszystko bulionem i dodaj pokrojony boczek.
  5. Garnek przykryj pokrywką. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum. Po 20 minutach warzywa będą już idealnie miękkie.
  6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy (ewentualnie drobno pokrojone pomidory malinowe) oraz posiekany koperek.
  7. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej