Moja babcia kiedyś robiła tę zupę bardzo często. Rumpuć w jej wykonaniu był prawdziwą ucztą

Ciekawa, pełna różnych i kolorowych dodatków, a do tego bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna. Tak w kilku słowach można opisać genialną zupę, która nosi jednocześnie uroczą i zapadającą w pamięć nazwę.

Ta domowa zupa to prawdziwe złotoTa domowa zupa to prawdziwe złoto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Nasza podróż po regionalnych kuchniach ciągle trwa. Tym razem zapraszam cię do Wielkopolski, gdzie króluje pożywna i ciekawa zupa. Znajdziesz w niej same smaczne kęski. Taką zupę robiła moja babcia i doskonale pamiętam, że za każdym razem znikała w ekspresowym tempie. Tak bardzo wszystkim smakowała. 

Rumpuć, bo tak właśnie nazywa się opisywana zupa, to mieszanka kolorowych warzyw, mięsnych kawałków oraz aromatycznych przypraw. Jest tak dobra i sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne. Warto również dodać, że rumpuć w 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim". Jeśli do tej pory nie miałeś okazji skosztować pysznej zupy, konieczne zrób to jak najszybciej. Gwarantuję ci, że już po jednej łyżce zakochasz się w niej na całe życie. Taka jest dobra!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Przygotuj rumpuć swoim bliskim, a z pewnością poproszą cię o dokładkę

Składniki:

  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g szynki wieprzowej,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka całego kminku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 600 g ziemniaków,
  • 1/2 młodej kapusty,
  • 160 g koncentratu pomidorowego,
  • około 1,5 litra wody.

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domową zupą rozpoczynam od podsmażenia na patelni kawałków boczku oraz cebuli

Najpierw zajmuję się boczkiem i cebulą
Najpierw zajmuję się boczkiem i cebulą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mieszankę zdejmuję z patelni, po czym na to samo urządzenie wrzucam kawałki łopatki i szynki wieprzowej. Je również podsmażam z każdej strony. 

Na patelni przygotowuję też mięso
Na patelni przygotowuję też mięso © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Obie mieszanki z patelni wrzucam następnie do dużego garnka. Do środka dodaję jeszcze: ziele angielskie, liście laurowe, wodę oraz sól. Mieszankę gotuję przez godzinę. 

Składniki przekładam do garnka i zalewam wodą
Składniki przekładam do garnka i zalewam wodą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach w garnku lądują warzywa, a mianowicie: marchewki, seler, korzeń pietruszki, por, cebula oraz obrane ząbki czosnku. Nie zapominam również o suszonym majerankukminku. Całość dokładnie mieszam, po czym gotuję pod przykryciem przez kolejne 30 minut. 

Do garnka trafiają również warzywa i przyprawy
Do garnka trafiają również warzywa i przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy mija 30 minut, wyjmuję z garnka warzywa, po czym wrzucam do środka pokrojone w drobną kostkę obrane ziemniaki, kiszoną kapustę oraz młodą kapustę. Kontynuuję gotowanie przez kolejne 20 minut. 

Nie zabraknie i kapusty. I to w dwóch odsłonach
Nie zabraknie i kapusty. I to w dwóch odsłonach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do gotującego się wywaru po 20 minutach dodaję ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki. Nie zapominam też o koncentracie pomidorowym oraz przyprawach: soli i pieprzu. 

Przypraw nigdy za wiele
Przypraw nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec zagęszczam zupę domową zasmażką na bazie masła i mąki. Składniki łączę na osobnej patelni. I to wszystko, zupa nadaje się do podania. Świetnym uzupełnieniem będzie tu świeży koperek. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku