PrzepisKuchnia polskaBieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jesteś miłośnikiem gołąbków? Koniecznie wypróbuj przepis prosto z Bieszczad, a odkryjesz to kultowe danie zupełnie na nowo.

Gołąbki po bieszczadzku mają w sobie to "coś"
Gołąbki po bieszczadzku mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

09.02.2024 | aktual.: 20.05.2024 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia bieszczadzka ma sporo pysznych dań do zaoferowania. Opiera się głównie na lokalnychnaturalnych produktach, a mianowicie: rybach, mięsie (w tym dziczyźnie), owocach, warzywach oraz grzybach. Dużą popularnością cieszą się tu dania mączne, z dodatkiem kapusty, jak i ciasta serwowane z miejscowymi owocami. W kuchni tej nie brakuje również aromatycznych przypraw na czele z majerankiem i tymiankiem. Sporą popularnością cieszy się również czosnek niedźwiedzi

Przechodząc zaś do samych dań, to będąc w Bieszczadach należy skosztować takich rarytasów jak: fuczki, hryczanyki, proziaki, maczankę czy bieszczadzkie zawyłce. I to właśnie przepis na ostatnie danie znajdziesz poniżej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzkie gołąbki z ziemniakami pieczone z dodatkiem soku z kiszonej kapusty to prawdziwa uczta dla podniebienia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 3 cebule,
  • 70 g śmietany,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 8 liści białej kapusty,
  • 500 ml soku z kiszonej kapusty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania zarówno ziemniaków, jak i liści białej kapusty. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażam kawałki boczku. Po chwili na patelnię trafiają również pokrojone w drobną kosteczkę cebule

Boczek podsmażam z cebulą
Boczek podsmażam z cebulą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Ugotowane ziemniaki obieram ze skórki, po czym rozgniatam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do ziemniaczanej masy dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę z patelni oraz śmietanę. Nie zapominam też o przyprawach — soli i pieprzu. 

Farsz do gołąbków powstaje na bazie ziemniaków
Farsz do gołąbków powstaje na bazie ziemniaków© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 3. Na drewnianej desce układam po jednym liściu białej kapusty. Następnie na środku każdego takiego elementu umieszczam część ziemniaczanej mieszanki. Na koniec zwijam je w gołąbki

Każdy liść z farszem składam w gołąbka
Każdy liść z farszem składam w gołąbka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na dnie formy do pieczenia umieszczam kilka liści kapusty. Następnie wypełniam naczynie gołąbkami. Na koniec zalewam je sokiem z kiszonej kapusty i odstawiam pod przykryciem na 24 godziny do lodówki.

Do formy wlewam też sok z kiszonej kapusty
Do formy wlewam też sok z kiszonej kapusty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na drugi dzień gołąbki wypiekam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczone gołąbki dekoruję świeżym szczypiorkiem i serwuję na ciepło. Smacznego!

Gołąbki po bieszczadzku są już gotowe!
Gołąbki po bieszczadzku są już gotowe!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl