Rolada śląska z kluskami i modro kapustą. Przepis na tradycyjny obiad

Rolada wołowa z kluskami i surówką to przepis na tradycyjny obiad prosto ze Śląska. Z tym przepisem wyjdzie idealna i pyszna.

Pyszności; Rolada śląska z dodatkamiPyszności; Rolada śląska z dodatkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Rolada kojarzy się przede wszystkim ze Śląskiem, gdzie wraz z modro kapustą oraz kluskami stanowi tradycyjny, niedzielny obiad. Nie musisz jednak jechać na południe Polski, aby spróbować tego klasyku - z tym przepisem przygotujesz ją w swoim domu bez większego problemu. Świetnie sprawdzi się w roli uroczystego obiadu dla całej rodziny. Ja postawiłam na klasyczny dodatek w postaci śląskich klusek, ale równie dobrze smakować będzie z gotowanymi ziemniakami. Sekretem tego jest odpowiedniej jakości mięso i jego długa obróbka. Zobacz, jak przygotować idealnie kruchą roladę wołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Rolada wołowa z kluskami i kapustą

Składniki:

  • 4 plastry udźca wołowego (o grubości 1.5 cm)
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 cebule,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 1 szklanki mąki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskiego,
  • 1,5 litra bulionu wołowego,
  • sól/pieprz - do smaku.

Dodatki:

  • Kluski śląskie,
  • modro kapusta,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki wołowiny rozbijam przez folię na cienkie plasterki. Doprawiam pieprzem, solą i rozsmarowuję na nich musztardę.
  2. Następnie na musztardzie układam pokrojoną w pióra cebulę oraz kawałki wędzonego boczku. Dodaję również pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki ogórka kiszonego.
  3. Zwijam roladkę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
  4. Roladki obtaczam w mące pszennej i podsmażam na maśle klarowanym, aż się zarumienią z każdej strony.
  5. Do głębokiej patelni dorzucam pozostałą część cebuli, 4 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i podsmażam chwilę. Następnie zalewam całość bulionem.
  6. Duszę całość pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Co 15-20 minut mieszam zawartość patelni.
  7. Gotowe mięso serwuję w towarzystwie klusek śląskich oraz modrej kapusty, wraz z sosem, który powstał w czasie duszenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę