Rolada śląska z kluskami i modro kapustą. Przepis na tradycyjny obiad
Rolada wołowa z kluskami i surówką to przepis na tradycyjny obiad prosto ze Śląska. Z tym przepisem wyjdzie idealna i pyszna.
14.08.2023 07:09
Rolada kojarzy się przede wszystkim ze Śląskiem, gdzie wraz z modro kapustą oraz kluskami stanowi tradycyjny, niedzielny obiad. Nie musisz jednak jechać na południe Polski, aby spróbować tego klasyku - z tym przepisem przygotujesz ją w swoim domu bez większego problemu. Świetnie sprawdzi się w roli uroczystego obiadu dla całej rodziny. Ja postawiłam na klasyczny dodatek w postaci śląskich klusek, ale równie dobrze smakować będzie z gotowanymi ziemniakami. Sekretem tego jest odpowiedniej jakości mięso i jego długa obróbka. Zobacz, jak przygotować idealnie kruchą roladę wołową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada wołowa z kluskami i kapustą
Składniki:
- 4 plastry udźca wołowego (o grubości 1.5 cm)
- 4 łyżki musztardy,
- 2 cebule,
- 2 małe ogórki kiszone,
- 4 ząbki czosnku,
- 60 g boczku wędzonego,
- 1 szklanki mąki,
- 2-3 liście laurowe,
- 2-3 ziela angielskiego,
- 1,5 litra bulionu wołowego,
- sól/pieprz - do smaku.
Dodatki:
- Kluski śląskie,
- modro kapusta,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kawałki wołowiny rozbijam przez folię na cienkie plasterki. Doprawiam pieprzem, solą i rozsmarowuję na nich musztardę.
- Następnie na musztardzie układam pokrojoną w pióra cebulę oraz kawałki wędzonego boczku. Dodaję również pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki ogórka kiszonego.
- Zwijam roladkę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
- Roladki obtaczam w mące pszennej i podsmażam na maśle klarowanym, aż się zarumienią z każdej strony.
- Do głębokiej patelni dorzucam pozostałą część cebuli, 4 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i podsmażam chwilę. Następnie zalewam całość bulionem.
- Duszę całość pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Co 15-20 minut mieszam zawartość patelni.
- Gotowe mięso serwuję w towarzystwie klusek śląskich oraz modrej kapusty, wraz z sosem, który powstał w czasie duszenia. Smacznego!