Rolada śląska z kluskami i modro kapustą. Przepis na tradycyjny obiad

Rolada wołowa z kluskami i surówką to przepis na tradycyjny obiad prosto ze Śląska. Z tym przepisem wyjdzie idealna i pyszna.

Pyszności; Rolada śląska z dodatkamiPyszności; Rolada śląska z dodatkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Rolada kojarzy się przede wszystkim ze Śląskiem, gdzie wraz z modro kapustą oraz kluskami stanowi tradycyjny, niedzielny obiad. Nie musisz jednak jechać na południe Polski, aby spróbować tego klasyku - z tym przepisem przygotujesz ją w swoim domu bez większego problemu. Świetnie sprawdzi się w roli uroczystego obiadu dla całej rodziny. Ja postawiłam na klasyczny dodatek w postaci śląskich klusek, ale równie dobrze smakować będzie z gotowanymi ziemniakami. Sekretem tego jest odpowiedniej jakości mięso i jego długa obróbka. Zobacz, jak przygotować idealnie kruchą roladę wołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Rolada wołowa z kluskami i kapustą

Składniki:

  • 4 plastry udźca wołowego (o grubości 1.5 cm)
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 cebule,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 1 szklanki mąki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskiego,
  • 1,5 litra bulionu wołowego,
  • sól/pieprz - do smaku.

Dodatki:

  • Kluski śląskie,
  • modro kapusta,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki wołowiny rozbijam przez folię na cienkie plasterki. Doprawiam pieprzem, solą i rozsmarowuję na nich musztardę.
  2. Następnie na musztardzie układam pokrojoną w pióra cebulę oraz kawałki wędzonego boczku. Dodaję również pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki ogórka kiszonego.
  3. Zwijam roladkę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
  4. Roladki obtaczam w mące pszennej i podsmażam na maśle klarowanym, aż się zarumienią z każdej strony.
  5. Do głębokiej patelni dorzucam pozostałą część cebuli, 4 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i podsmażam chwilę. Następnie zalewam całość bulionem.
  6. Duszę całość pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Co 15-20 minut mieszam zawartość patelni.
  7. Gotowe mięso serwuję w towarzystwie klusek śląskich oraz modrej kapusty, wraz z sosem, który powstał w czasie duszenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość