Rolada śląska z kluskami i modro kapustą. Przepis na tradycyjny obiad

Rolada wołowa z kluskami i surówką to przepis na tradycyjny obiad prosto ze Śląska. Z tym przepisem wyjdzie idealna i pyszna.

Pyszności; Rolada śląska z dodatkamiPyszności; Rolada śląska z dodatkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Rolada kojarzy się przede wszystkim ze Śląskiem, gdzie wraz z modro kapustą oraz kluskami stanowi tradycyjny, niedzielny obiad. Nie musisz jednak jechać na południe Polski, aby spróbować tego klasyku - z tym przepisem przygotujesz ją w swoim domu bez większego problemu. Świetnie sprawdzi się w roli uroczystego obiadu dla całej rodziny. Ja postawiłam na klasyczny dodatek w postaci śląskich klusek, ale równie dobrze smakować będzie z gotowanymi ziemniakami. Sekretem tego jest odpowiedniej jakości mięso i jego długa obróbka. Zobacz, jak przygotować idealnie kruchą roladę wołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Rolada wołowa z kluskami i kapustą

Składniki:

  • 4 plastry udźca wołowego (o grubości 1.5 cm)
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 cebule,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 1 szklanki mąki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskiego,
  • 1,5 litra bulionu wołowego,
  • sól/pieprz - do smaku.

Dodatki:

  • Kluski śląskie,
  • modro kapusta,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki wołowiny rozbijam przez folię na cienkie plasterki. Doprawiam pieprzem, solą i rozsmarowuję na nich musztardę.
  2. Następnie na musztardzie układam pokrojoną w pióra cebulę oraz kawałki wędzonego boczku. Dodaję również pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki ogórka kiszonego.
  3. Zwijam roladkę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
  4. Roladki obtaczam w mące pszennej i podsmażam na maśle klarowanym, aż się zarumienią z każdej strony.
  5. Do głębokiej patelni dorzucam pozostałą część cebuli, 4 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i podsmażam chwilę. Następnie zalewam całość bulionem.
  6. Duszę całość pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Co 15-20 minut mieszam zawartość patelni.
  7. Gotowe mięso serwuję w towarzystwie klusek śląskich oraz modrej kapusty, wraz z sosem, który powstał w czasie duszenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯