Gulasz z wyjątkowym składnikiem. Gdy poznasz nazwę, wybuchniesz śmiechem

To tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które rozbawiło swą nazwą już niejednego kulinarnego entuzjastę. Śmiechy kończą się jednak w momencie, gdy po raz pierwszy próbujesz tej potrawy, bo okazuje się naprawdę pyszna. Oto przepis na... gęsie pipki!

Gęsie pipki - gulasz galicyjskiGęsie pipki w gulaszu galicyjskim
Źródło zdjęć: © Canva.com

Gęsie pipki to potrawa ukazująca się w dwóch odsłonach. Obie dotyczą niespecjalnie popularnych części drobiu (chociaż nie aż tak ekstremalnych, jak można by sobie pomyśleć) - szyjek i żołądków. To pierwsze wydanie było nadziewane farszem z tartych ziemniaków, a podawano je na terenie zaboru rosyjskiego. Bardziej na południowy zachód - w Galicji - serwowano gęsie pipki w postaci gulaszu z żołądków.

Chociaż chluba i renoma podrobów w kuchniach Polaków znacznie osłabła (przynajmniej w porównaniu z czasami PRL), to naszym zdaniem warto od czasu do czasu sięgnąć po ten klasyczny mięsny składnik. Czemu? Tych, którzy przepadają za jego smakiem nie trzeba przekonywać. Jeśli ty natomiast podrobów nie lubisz, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że już niedługo zmienisz zdanie - za sprawą tego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką

Gulasz z gęsimi pipkami

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków,
  • 3 łyżki gęsiego smalcu lub oleju roślinnego,
  • 3 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • 200 - 300 ml śmietany.

Sposób przygotowania:

Przepis na gęsie pipki
Przepis na gęsie pipki © Canva.com
  1. Gęsie żołądki opłucz. Przełóż je do garnka, zalej zimną wodą i dopraw zielem angielskim i listkiem laurowym. Zagotuj, pozbądź się szumowin i zmniejsz ogień. Gotuj przez około pół godziny, do miękkości. W tym czasie obierz i posiekaj cebule.
  2. Odcedzone gęsie pipki pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je na rozgrzany w drugim garnku tłuszcz - najlepiej gęsi smalec. Podsmażaj podroby przez około 3 minuty, a następnie dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć również posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  3. W kolejnym kroku zalej podsmażone składniki wodą. 250 ml powinno wystarczyć. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień i duś żołądki przez kolejne 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej wody.
  4. Na koniec gulasz zabiel śmietaną. Rób to stopniowo - potrzebujesz jej tylko tyle, żeby zagęścić sos. W razie potrzeby dodaj jeszcze po szczypcie przypraw. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀