Naleśniki, które jedzą u mnie w podwójnej porcji. Wszystko za sprawą warzywnego farszu

Naleśniki z tym nadal niespecjalnie popularnym w kuchniach Polaków warzywem to rzadkość, której mogłeś jeszcze nie doświadczyć. Przepis jest banalnie prosty, a poza znakomitym efektem smakowym, jest tu coś jeszcze. Zaskoczenie. Wszyscy będą wniebowzięci!

Naleśniki z wytrawnym farszemNaleśniki z wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marysckin

Naleśniki to potrawa, której olbrzymiej popularności na całym świecie nie odmówi nawet największy hejter. W kuchniach całego globu powstają dziesiątki – nie, raczej setki – różnych odmian naleśników. Gdy moda na serwowanie ich na słono dotarła do Polski, kucharze i kucharki z całego kraju podjęli rękawice i stworzyli wiele kompozycji, których smak przebija nawet znane wszystkim klasyki. Ja również postanowiłem dać się ponieść tej fali, a zrobiłem to za pomocą naleśników z bakłażanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

To ciekawe, fioletowe warzywo nie jest pierwszym wyborem Polaków podczas zakupów spożywczych, ale według mnie warto to zmienić. Bakłażan jest smacznym i zdrowym warzywem, które rewelacyjnie sprawdzi się między innymi w roli farszu do naleśników. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam powiedz: czy nie było warto? Ja już poznałem odpowiedź na to pytanie i nie żałuję!

Naleśniki z bakłażanem

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • zioła prowansalskie,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek sera żółtego w kostce.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksuję, a następnie odstawiam na około 20 minut. Po tym czasie smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Bakłażana kroję w drobną kosteczkę. Dobrze jest go posolić, odstawić na durszlaku na 30-40 minut, a potem odsączyć z nadmiaru płynu.
  3. Teraz siekam drobno cebulę i podsmażam na maśle.
  4. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i bakłażana, przykrywam i duszę mniej więcej przez 15 minut.
  5. Następnie dorzucam na patelnię krojone pomidory i doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  6. Smażę kolejne kilka minut.
  7. Gotowy farsz wykładam na naleśniki, wsypuję trochę startego sera i zawijam jak krokiety.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥