Naleśniki, które jedzą u mnie w podwójnej porcji. Wszystko za sprawą warzywnego farszu

Naleśniki z tym nadal niespecjalnie popularnym w kuchniach Polaków warzywem to rzadkość, której mogłeś jeszcze nie doświadczyć. Przepis jest banalnie prosty, a poza znakomitym efektem smakowym, jest tu coś jeszcze. Zaskoczenie. Wszyscy będą wniebowzięci!

Naleśniki z wytrawnym farszemNaleśniki z wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marysckin

Naleśniki to potrawa, której olbrzymiej popularności na całym świecie nie odmówi nawet największy hejter. W kuchniach całego globu powstają dziesiątki – nie, raczej setki – różnych odmian naleśników. Gdy moda na serwowanie ich na słono dotarła do Polski, kucharze i kucharki z całego kraju podjęli rękawice i stworzyli wiele kompozycji, których smak przebija nawet znane wszystkim klasyki. Ja również postanowiłem dać się ponieść tej fali, a zrobiłem to za pomocą naleśników z bakłażanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

To ciekawe, fioletowe warzywo nie jest pierwszym wyborem Polaków podczas zakupów spożywczych, ale według mnie warto to zmienić. Bakłażan jest smacznym i zdrowym warzywem, które rewelacyjnie sprawdzi się między innymi w roli farszu do naleśników. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam powiedz: czy nie było warto? Ja już poznałem odpowiedź na to pytanie i nie żałuję!

Naleśniki z bakłażanem

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • zioła prowansalskie,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek sera żółtego w kostce.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksuję, a następnie odstawiam na około 20 minut. Po tym czasie smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Bakłażana kroję w drobną kosteczkę. Dobrze jest go posolić, odstawić na durszlaku na 30-40 minut, a potem odsączyć z nadmiaru płynu.
  3. Teraz siekam drobno cebulę i podsmażam na maśle.
  4. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i bakłażana, przykrywam i duszę mniej więcej przez 15 minut.
  5. Następnie dorzucam na patelnię krojone pomidory i doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  6. Smażę kolejne kilka minut.
  7. Gotowy farsz wykładam na naleśniki, wsypuję trochę startego sera i zawijam jak krokiety.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm