Naleśniki, które jedzą u mnie w podwójnej porcji. Wszystko za sprawą warzywnego farszu
Naleśniki z tym nadal niespecjalnie popularnym w kuchniach Polaków warzywem to rzadkość, której mogłeś jeszcze nie doświadczyć. Przepis jest banalnie prosty, a poza znakomitym efektem smakowym, jest tu coś jeszcze. Zaskoczenie. Wszyscy będą wniebowzięci!
Naleśniki to potrawa, której olbrzymiej popularności na całym świecie nie odmówi nawet największy hejter. W kuchniach całego globu powstają dziesiątki – nie, raczej setki – różnych odmian naleśników. Gdy moda na serwowanie ich na słono dotarła do Polski, kucharze i kucharki z całego kraju podjęli rękawice i stworzyli wiele kompozycji, których smak przebija nawet znane wszystkim klasyki. Ja również postanowiłem dać się ponieść tej fali, a zrobiłem to za pomocą naleśników z bakłażanem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
To ciekawe, fioletowe warzywo nie jest pierwszym wyborem Polaków podczas zakupów spożywczych, ale według mnie warto to zmienić. Bakłażan jest smacznym i zdrowym warzywem, które rewelacyjnie sprawdzi się między innymi w roli farszu do naleśników. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam powiedz: czy nie było warto? Ja już poznałem odpowiedź na to pytanie i nie żałuję!
Naleśniki z bakłażanem
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2,5 szklanki mleka,
- ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej),
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 duży bakłażan,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- zioła prowansalskie,
- ostra papryka,
- sól,
- pieprz,
- kawałek sera żółtego w kostce.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto miksuję, a następnie odstawiam na około 20 minut. Po tym czasie smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Bakłażana kroję w drobną kosteczkę. Dobrze jest go posolić, odstawić na durszlaku na 30-40 minut, a potem odsączyć z nadmiaru płynu.
- Teraz siekam drobno cebulę i podsmażam na maśle.
- Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i bakłażana, przykrywam i duszę mniej więcej przez 15 minut.
- Następnie dorzucam na patelnię krojone pomidory i doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
- Smażę kolejne kilka minut.
- Gotowy farsz wykładam na naleśniki, wsypuję trochę startego sera i zawijam jak krokiety.