Prawdziwe skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie zdaje sobie z nich sprawy
Mimo że ma ostry, intensywny smak i zapach oraz bezlitośnie wysika łzy, nadal nie wyobrażamy sobie bez niej polskiej kuchni. Prawdziwi fani cebuli surowe krążki układają na chlebie z masłem i zajadają całość ze smakiem. Takim zdrowia nie zabraknie, bo cebula jest dosłownie nafaszerowana prozdrowotnymi związkami. Zobacz zatem, dlaczego warto jeść cebulę, i sprawdź, kto powinien podchodzić do niej z dystansem.
04.10.2024 13:46
Wiele osób przyzna, że podsmażona cebula to baza wielu zup, sosów, dań. To właśnie jej zapach wypełniający wnętrza, połączony z aromatem czosnku, jest zwiastunem, że zaraz na talerzach pojawi się coś dobrego. Cebula to nasza królowa i trudno wyobrazić sobie bez niej kuchnię. Ponadto właśnie to warzywo należy do najmniej skażonych środkami uprawy roślin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula jest źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, a także obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe właściwości. Cebula swój zapach i smak zawdzięcza związkom siarki (np. allicynie), które również pozytywnie wpływają na organizm: działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi.
Ponadto cebula zawiera witaminę C wzmacniającą odporność, kwas foliowy, który szczególne znaczenie ma dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego, żelazo (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek) i błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Czerwona cebula zawiera dodatkowo antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, a w szczypiorku znajdziemy beta-karoten, który wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Na co dobra jest cebula?
Cebula może pomóc w walce z przeziębieniami i grypą. Obecne w niej związki działają wzmacniająco, zwiększają odporność i pomagają uporać się ze stanami zapalnymi. Ponadto cebula sprawdzi się w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu, ułatwiając szybszy powrót do zdrowia.
Ze względu na to, że cebula jest źródłem fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego (stanowi pokarm dla korzystnych bakterii jelitowych), doskonale wzmocni organizm po kuracji antybiotykowej. Ponadto cebula łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęk i zaczerwienienie spowodowane chorobami skóry, a także pomaga zapobiegać nadciśnieniu.
Zobacz także
Kto nie powinien jeść cebuli?
Mimo mnogości prozdrowotnych właściwości cebuli nie każdy powinien ją spożywać. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, tj. refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego Ponadto wykluczenie cebuli z diety powinni rozważyć chorzy na nerki i niewydolność serca.
Wspomniane fruktany, mimo że wykazujące prozdrowotny charakter, mogą wywołać problemy trawienne, zwłaszcza w przypadku osób dotkniętych dolegliwościami gastroenterologicznymi, np. zespołem jelita drażliwego czy zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Spożywanie cebuli może u takich osób wywołać wzdęcia, ból brzucha, uczucie przelewania, biegunkę lub zaparcia.