Prawdziwe skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie zdaje sobie z nich sprawy

Mimo że ma ostry, intensywny smak i zapach oraz bezlitośnie wysika łzy, nadal nie wyobrażamy sobie bez niej polskiej kuchni. Prawdziwi fani cebuli surowe krążki układają na chlebie z masłem i zajadają całość ze smakiem. Takim zdrowia nie zabraknie, bo cebula jest dosłownie nafaszerowana prozdrowotnymi związkami. Zobacz zatem, dlaczego warto jeść cebulę, i sprawdź, kto powinien podchodzić do niej z dystansem.

Dlaczego warto jeść cebulę? Dlaczego warto jeść cebulę?
Źródło zdjęć: © Canva | PublicDomainImages

Wiele osób przyzna, że podsmażona cebula to baza wielu zup, sosów, dań. To właśnie jej zapach wypełniający wnętrza, połączony z aromatem czosnku, jest zwiastunem, że zaraz na talerzach pojawi się coś dobrego. Cebula to nasza królowa i trudno wyobrazić sobie bez niej kuchnię. Ponadto właśnie to warzywo należy do najmniej skażonych środkami uprawy roślin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, a także obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe właściwości. Cebula swój zapach i smak zawdzięcza związkom siarki (np. allicynie), które również pozytywnie wpływają na organizm: działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi.

Ponadto cebula zawiera witaminę C wzmacniającą odporność, kwas foliowy, który szczególne znaczenie ma dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego, żelazo (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek) i błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Czerwona cebula zawiera dodatkowo antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, a w szczypiorku znajdziemy beta-karoten, który wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Cebula jest pełna prozdrowotnych związków
Cebula jest pełna prozdrowotnych związków © Canva | MillyImage

Na co dobra jest cebula?

Cebula może pomóc w walce z przeziębieniami i grypą. Obecne w niej związki działają wzmacniająco, zwiększają odporność i pomagają uporać się ze stanami zapalnymi. Ponadto cebula sprawdzi się w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu, ułatwiając szybszy powrót do zdrowia.

Ze względu na to, że cebula jest źródłem fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego (stanowi pokarm dla korzystnych bakterii jelitowych), doskonale wzmocni organizm po kuracji antybiotykowej. Ponadto cebula łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęk i zaczerwienienie spowodowane chorobami skóry, a także pomaga zapobiegać nadciśnieniu.

Kto nie powinien jeść cebuli?

Mimo mnogości prozdrowotnych właściwości cebuli nie każdy powinien ją spożywać. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, tj. refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego Ponadto wykluczenie cebuli z diety powinni rozważyć chorzy na nerki i niewydolność serca.

Wspomniane fruktany, mimo że wykazujące prozdrowotny charakter, mogą wywołać problemy trawienne, zwłaszcza w przypadku osób dotkniętych dolegliwościami gastroenterologicznymi, np. zespołem jelita drażliwego czy zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Spożywanie cebuli może u takich osób wywołać wzdęcia, ból brzucha, uczucie przelewania, biegunkę lub zaparcia.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi