Prawdziwe skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie zdaje sobie z nich sprawy

Mimo że ma ostry, intensywny smak i zapach oraz bezlitośnie wysika łzy, nadal nie wyobrażamy sobie bez niej polskiej kuchni. Prawdziwi fani cebuli surowe krążki układają na chlebie z masłem i zajadają całość ze smakiem. Takim zdrowia nie zabraknie, bo cebula jest dosłownie nafaszerowana prozdrowotnymi związkami. Zobacz zatem, dlaczego warto jeść cebulę, i sprawdź, kto powinien podchodzić do niej z dystansem.

Dlaczego warto jeść cebulę? Dlaczego warto jeść cebulę?
Źródło zdjęć: © Canva | PublicDomainImages

Wiele osób przyzna, że podsmażona cebula to baza wielu zup, sosów, dań. To właśnie jej zapach wypełniający wnętrza, połączony z aromatem czosnku, jest zwiastunem, że zaraz na talerzach pojawi się coś dobrego. Cebula to nasza królowa i trudno wyobrazić sobie bez niej kuchnię. Ponadto właśnie to warzywo należy do najmniej skażonych środkami uprawy roślin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, a także obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe właściwości. Cebula swój zapach i smak zawdzięcza związkom siarki (np. allicynie), które również pozytywnie wpływają na organizm: działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi.

Ponadto cebula zawiera witaminę C wzmacniającą odporność, kwas foliowy, który szczególne znaczenie ma dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego, żelazo (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek) i błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Czerwona cebula zawiera dodatkowo antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, a w szczypiorku znajdziemy beta-karoten, który wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Cebula jest pełna prozdrowotnych związków
Cebula jest pełna prozdrowotnych związków © Canva | MillyImage

Na co dobra jest cebula?

Cebula może pomóc w walce z przeziębieniami i grypą. Obecne w niej związki działają wzmacniająco, zwiększają odporność i pomagają uporać się ze stanami zapalnymi. Ponadto cebula sprawdzi się w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu, ułatwiając szybszy powrót do zdrowia.

Ze względu na to, że cebula jest źródłem fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego (stanowi pokarm dla korzystnych bakterii jelitowych), doskonale wzmocni organizm po kuracji antybiotykowej. Ponadto cebula łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęk i zaczerwienienie spowodowane chorobami skóry, a także pomaga zapobiegać nadciśnieniu.

Kto nie powinien jeść cebuli?

Mimo mnogości prozdrowotnych właściwości cebuli nie każdy powinien ją spożywać. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, tj. refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego Ponadto wykluczenie cebuli z diety powinni rozważyć chorzy na nerki i niewydolność serca.

Wspomniane fruktany, mimo że wykazujące prozdrowotny charakter, mogą wywołać problemy trawienne, zwłaszcza w przypadku osób dotkniętych dolegliwościami gastroenterologicznymi, np. zespołem jelita drażliwego czy zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Spożywanie cebuli może u takich osób wywołać wzdęcia, ból brzucha, uczucie przelewania, biegunkę lub zaparcia.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟