Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Kapusta zasmażana to taki typowo polski dodatek do obiadu, który często wzbudza zainteresowanie obcokrajowców. Zazwyczaj przygotowywana jest ona ze świeżej kapusty, ale w niektórych regionach robią ją inaczej. Wariant śląski może wzbudzać zdziwienie, ale trzeba przyznać, że jest tak pyszny, że już na etapie gotowania nieraz ubywa pół garnka.
Na Śląsku (a niektórzy twierdzą, że także na Kurpiach) zasmażany dodatek do obiadu robi się także z kiszonej kapusty. Dzięki temu jest wyraźniejsza i bardziej sycąca, a jednocześnie posiada przyjemną, kremową teksturę. Dawniej podawano ją tylko z gotowanymi ziemniakami i w zupełności wystarczała na obiad.
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Zasmażka do kapusty i bigosu
Kiedyś każda gospodyni doskonale wiedziała, jak zrobić zasmażkę – w ten sposób zagęszczano wiele różnych potraw – od zup poprzez sosy i gulasze aż po kapustę. Dziś ten tradycyjny sposób nie jest już tak powszechny. Wiele osób nawet nie wie, jak zrobić dobrą zasmażkę. Dlatego spieszę z krótkim wyjaśnieniem.
W wersji na bogato podsmaż na suchej patelni wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodaj cebulę i łyżkę smalcu. Zeszklij, aby była miękka i pachnąca. Kiedy tłuszcz się rozpuści, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj na patelni do uzyskania gęstej, ale gładkiej i jednorodnej papki. Zanim dodasz zasmażkę do potrawy, rozmieszaj ją z niewielką ilością gorącego płynu, wody, lub zupy (najlepiej z docelowego dania), a potem wszystko przełóż do garnka i ponownie dokładnie wymieszaj.
Przepis na śląską kapustę zasmażaną
Do kapusty kiszonej warto dodać kminek lub majeranek, aby była łatwiejsza do strawienia.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 liście laurowej,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna czarnego pieprzu,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: koncentrat pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną przełóż na sitko i odciśnij z soku (możesz przepłukać wodą).
- Przełóż do garnka, dodaj szklankę wodę i wstaw do zagotowania. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Na patelni podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę i posiekaną cebulę. Dodaj łyżkę masła klarowanego lub smalcu i łyżkę mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, aby powstała zasmażka.
- Do zasmażki na patelni dodaj trochę gorącego wywaru z kapusty. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż całą zawartość z patelni do garnka z kapustą. Jeśli chcesz, możesz dodać koncentrat pomidorowy.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.