PoradyZłota zasada najlepszych kucharzy. Tak zrobisz idealną zasmażkę bez grudek

Złota zasada najlepszych kucharzy. Tak zrobisz idealną zasmażkę bez grudek

Zasmażka galicyjska. Jasna i kremowa
Zasmażka galicyjska. Jasna i kremowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.02.2024 09:26, aktualizacja: 09.02.2024 10:08

Zasmażka galicyjska cieszy się wśród kucharzy nieposzlakowaną renomą, a jej przygotowanie, chociaż nie jest wszystkim znane, jest bardzo proste. Tym razem nie przyda ci się do tego nawet odrobina masła!

Przygotowanie zasmażki to umiejętność, bez której żaden kucharz i żadna gospodyni nie obędzie się podczas kulinarnych wojaży. Prędzej czy później trzeba się nauczyć jej prawidłowego przyrządzania. Ba, to nawet nie wszystko. Wędrując po odmętach kuchennych przepisów, szybko zauważysz, że różne dania wymagają innego rodzaju zasmażki. Odróżnianie ich okazuje się wręcz niezbędne.

Rodzaje zasmażki

Zapewne wiesz, czym jest zasmażka i z jakich składników zazwyczaj się składa. Mąka i masło to duet, który w kuchni występuje wspólnie wyjątkowo często (chociaż najczęściej przy okazji pieczenia ciast) i zwykle prezentuje się bardzo dobrze. To również on jest odpowiedzialny za powstawanie zasmażki. Rozróżniamy trzy rodzaje tego typu dodatku:

  • Zasmażka biała. Po nią sięgamy, przygotowując jasne sosy. Wyróżnia się najkrótszym czasem obróbki.
  • Zasmażka złota. Do zagęszczania zup i ciemniejszych sosów. Jasnozłocista barwa oznacza trochę dłuższy czas podsmażania.
  • Zasmażka brązowa. Inaczej ciemnozłota. Kucharze używają jej do zagęszczania ciemnych sosów.
Zasmażka może być stopnia I, II lub III
Zasmażka może być stopnia I, II lub III© Canva | konstiantynzapylaie

Zasmażka bez masła

Istnieje jeszcze jeden rodzaj zasmażki. Taki, do którego nie użyjemy nawet łyżki masła. I nie jest to wcale nonszalancka, nowoczesna próba ograniczenia tłustego składnika, lecz przepis kucharski znany specjalistom tej branży od wieków. Chodzi tu o zasmażkę galicyjską.

Tego rodzaju zasmażka powstaje przy udziale trzech składników: mąki, bulionu warzywnego i śmietany. Jak to zrobić? Najpierw wsypujemy na suchą patelnię mąkę. Prażymy ją, a następnie dodajemy do niej zimny bulion. Podgrzewamy, intensywnie mieszając, a później dodajemy do niej łyżkę kwaśnej śmietany. Dalej mieszamy. W ten sposób powstaje mniej tłusta zasmażka bez nawet najmniejszej grudki, za to o cudownej, kremowej konsystencji, która na pewno ci się spodoba!

A może w ogóle nie chcesz używać zasmażki do zupy? W takim przypadku zajrzyj do artykułu poniżej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także