WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca

Aby zagęścić zupę i sprawić, aby była bardziej sycąca, dodaje się często do zupy mąkę. Jest jednak lepszy sposób na zagęszczenie potrawy

Domowa zupa - PysznościDomowa zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Olga Miltsova
Ewa Malinowska

Zupy to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Miska gorącego wywaru z warzywami i mięsem świetnie rozgrzeje i otuli od środka przyjemnym ciepłem. Wśród zalet zdecydowanie jest również to, że wystarczy przygotować ją raz, a domowym obiadem można cieszyć się przez kilka dni. Aby była bardziej sycąca, dobrze jest ją odpowiednio zagęścić. Nie oznacza to od razu sięgania po mąkę pszenną lub tłuste mięso - są równie dobre i jeszcze zdrowsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Jak zagęścić zupę?

Nasze mamy i babcie najchętniej sięgały po zasmażkę, czyli mąkę przesmażoną na porcji tłuszczu, na przykład masła lub smalcu. Sprawdza się również sama mąka, rozprowadzona wcześniej w szklance wody lub wywaru z zupy. Alterntywą dla klasycznej mąki pszennej może być mąka z ciecierzycy, która przy okazji będzie dodatkowy źródłem białka. To szczególnie cenne, gdy przygotowujemy zupę wegańską. Dostarcza dodatkowo błonnik pokarmowy i witaminę B, więc sprawdzi się lepiej niż klasyczna mąka pszenna.

Mąka z ciecierzycy może zastąpić śmietanę jako zagęszczacz do sosów lub zup. Wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy w szklance zimnej wody. Następnie dodaj tę mieszankę do gotującego się dania i dokładnie wymieszaj pod koniec gotowania. Mąką z ciecierzycy można zrobić samemu. Trzeba drobno mielić surową ciecierzycę partiami, aby uzyskać jak najbardziej delikatny proszek. Następnie gotową mąkę warto przesiać dwukrotnie przez sito, aby oddzielić niezmielone fragmenty. Jest jednak jeszcze prostszy sposób - po prostu kupić ją w sklepie.

Mąka z ciecierzycy - Pyszności
Mąka z ciecierzycy - Pyszności © Canva | vm2002

Zagęść zupę warzywami

Zupę można zagęścić również w inny sposób — dodając zblendowane na purée warzywa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zblendować całą zupę, tworząc pyszny krem. W połączeniu z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika lub groszkiem ptysiowym dostaniesz pyszną miseczkę pełną gęstej, sycącej zupy. Smacznego!

Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności
Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności © Canva | Shaiith
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik