WAŻNE
TERAZ

Tusk reaguje na wyrok ws. TK. Zapowiada duże zmiany

Zamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca

Aby zagęścić zupę i sprawić, aby była bardziej sycąca, dodaje się często do zupy mąkę. Jest jednak lepszy sposób na zagęszczenie potrawy

Domowa zupa - PysznościDomowa zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Olga Miltsova
Ewa Malinowska

Zupy to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Miska gorącego wywaru z warzywami i mięsem świetnie rozgrzeje i otuli od środka przyjemnym ciepłem. Wśród zalet zdecydowanie jest również to, że wystarczy przygotować ją raz, a domowym obiadem można cieszyć się przez kilka dni. Aby była bardziej sycąca, dobrze jest ją odpowiednio zagęścić. Nie oznacza to od razu sięgania po mąkę pszenną lub tłuste mięso - są równie dobre i jeszcze zdrowsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Jak zagęścić zupę?

Nasze mamy i babcie najchętniej sięgały po zasmażkę, czyli mąkę przesmażoną na porcji tłuszczu, na przykład masła lub smalcu. Sprawdza się również sama mąka, rozprowadzona wcześniej w szklance wody lub wywaru z zupy. Alterntywą dla klasycznej mąki pszennej może być mąka z ciecierzycy, która przy okazji będzie dodatkowy źródłem białka. To szczególnie cenne, gdy przygotowujemy zupę wegańską. Dostarcza dodatkowo błonnik pokarmowy i witaminę B, więc sprawdzi się lepiej niż klasyczna mąka pszenna.

Mąka z ciecierzycy może zastąpić śmietanę jako zagęszczacz do sosów lub zup. Wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy w szklance zimnej wody. Następnie dodaj tę mieszankę do gotującego się dania i dokładnie wymieszaj pod koniec gotowania. Mąką z ciecierzycy można zrobić samemu. Trzeba drobno mielić surową ciecierzycę partiami, aby uzyskać jak najbardziej delikatny proszek. Następnie gotową mąkę warto przesiać dwukrotnie przez sito, aby oddzielić niezmielone fragmenty. Jest jednak jeszcze prostszy sposób - po prostu kupić ją w sklepie.

Mąka z ciecierzycy - Pyszności
Mąka z ciecierzycy - Pyszności © Canva | vm2002

Zagęść zupę warzywami

Zupę można zagęścić również w inny sposób — dodając zblendowane na purée warzywa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zblendować całą zupę, tworząc pyszny krem. W połączeniu z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika lub groszkiem ptysiowym dostaniesz pyszną miseczkę pełną gęstej, sycącej zupy. Smacznego!

Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności
Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności © Canva | Shaiith
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀