PoradyZamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca

Zamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca

Domowa zupa - Pyszności
Domowa zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Olga Miltsova
13.11.2023 17:06

Aby zagęścić zupę i sprawić, aby była bardziej sycąca, dodaje się często do zupy mąkę. Jest jednak lepszy sposób na zagęszczenie potrawy

Zupy to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Miska gorącego wywaru z warzywami i mięsem świetnie rozgrzeje i otuli od środka przyjemnym ciepłem. Wśród zalet zdecydowanie jest również to, że wystarczy przygotować ją raz, a domowym obiadem można cieszyć się przez kilka dni. Aby była bardziej sycąca, dobrze jest ją odpowiednio zagęścić. Nie oznacza to od razu sięgania po mąkę pszenną lub tłuste mięso - są równie dobre i jeszcze zdrowsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zagęścić zupę?

Nasze mamy i babcie najchętniej sięgały po zasmażkę, czyli mąkę przesmażoną na porcji tłuszczu, na przykład masła lub smalcu. Sprawdza się również sama mąka, rozprowadzona wcześniej w szklance wody lub wywaru z zupy. Alterntywą dla klasycznej mąki pszennej może być mąka z ciecierzycy, która przy okazji będzie dodatkowy źródłem białka. To szczególnie cenne, gdy przygotowujemy zupę wegańską. Dostarcza dodatkowo błonnik pokarmowy i witaminę B, więc sprawdzi się lepiej niż klasyczna mąka pszenna.

Mąka z ciecierzycy może zastąpić śmietanę jako zagęszczacz do sosów lub zup. Wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy w szklance zimnej wody. Następnie dodaj tę mieszankę do gotującego się dania i dokładnie wymieszaj pod koniec gotowania. Mąką z ciecierzycy można zrobić samemu. Trzeba drobno mielić surową ciecierzycę partiami, aby uzyskać jak najbardziej delikatny proszek. Następnie gotową mąkę warto przesiać dwukrotnie przez sito, aby oddzielić niezmielone fragmenty. Jest jednak jeszcze prostszy sposób - po prostu kupić ją w sklepie.

Mąka z ciecierzycy - Pyszności
Mąka z ciecierzycy - Pyszności© Canva | vm2002

Zagęść zupę warzywami

Zupę można zagęścić również w inny sposób — dodając zblendowane na purée warzywa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zblendować całą zupę, tworząc pyszny krem. W połączeniu z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika lub groszkiem ptysiowym dostaniesz pyszną miseczkę pełną gęstej, sycącej zupy. Smacznego!

Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności
Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności© Canva | Shaiith
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także