Zamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca
Aby zagęścić zupę i sprawić, aby była bardziej sycąca, dodaje się często do zupy mąkę. Jest jednak lepszy sposób na zagęszczenie potrawy
13.11.2023 17:06
Zupy to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Miska gorącego wywaru z warzywami i mięsem świetnie rozgrzeje i otuli od środka przyjemnym ciepłem. Wśród zalet zdecydowanie jest również to, że wystarczy przygotować ją raz, a domowym obiadem można cieszyć się przez kilka dni. Aby była bardziej sycąca, dobrze jest ją odpowiednio zagęścić. Nie oznacza to od razu sięgania po mąkę pszenną lub tłuste mięso - są równie dobre i jeszcze zdrowsze sposoby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zagęścić zupę?
Nasze mamy i babcie najchętniej sięgały po zasmażkę, czyli mąkę przesmażoną na porcji tłuszczu, na przykład masła lub smalcu. Sprawdza się również sama mąka, rozprowadzona wcześniej w szklance wody lub wywaru z zupy. Alterntywą dla klasycznej mąki pszennej może być mąka z ciecierzycy, która przy okazji będzie dodatkowy źródłem białka. To szczególnie cenne, gdy przygotowujemy zupę wegańską. Dostarcza dodatkowo błonnik pokarmowy i witaminę B, więc sprawdzi się lepiej niż klasyczna mąka pszenna.
Mąka z ciecierzycy może zastąpić śmietanę jako zagęszczacz do sosów lub zup. Wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy w szklance zimnej wody. Następnie dodaj tę mieszankę do gotującego się dania i dokładnie wymieszaj pod koniec gotowania. Mąką z ciecierzycy można zrobić samemu. Trzeba drobno mielić surową ciecierzycę partiami, aby uzyskać jak najbardziej delikatny proszek. Następnie gotową mąkę warto przesiać dwukrotnie przez sito, aby oddzielić niezmielone fragmenty. Jest jednak jeszcze prostszy sposób - po prostu kupić ją w sklepie.
Zagęść zupę warzywami
Zupę można zagęścić również w inny sposób — dodając zblendowane na purée warzywa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zblendować całą zupę, tworząc pyszny krem. W połączeniu z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika lub groszkiem ptysiowym dostaniesz pyszną miseczkę pełną gęstej, sycącej zupy. Smacznego!