Zamiast robić zasmażkę, dodaję do zupy jedną łyżkę tego proszku. Wychodzi gęsta i sycąca

Aby zagęścić zupę i sprawić, aby była bardziej sycąca, dodaje się często do zupy mąkę. Jest jednak lepszy sposób na zagęszczenie potrawy

Domowa zupa - PysznościDomowa zupa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Olga Miltsova
Ewa Malinowska

Zupy to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Miska gorącego wywaru z warzywami i mięsem świetnie rozgrzeje i otuli od środka przyjemnym ciepłem. Wśród zalet zdecydowanie jest również to, że wystarczy przygotować ją raz, a domowym obiadem można cieszyć się przez kilka dni. Aby była bardziej sycąca, dobrze jest ją odpowiednio zagęścić. Nie oznacza to od razu sięgania po mąkę pszenną lub tłuste mięso - są równie dobre i jeszcze zdrowsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Jak zagęścić zupę?

Nasze mamy i babcie najchętniej sięgały po zasmażkę, czyli mąkę przesmażoną na porcji tłuszczu, na przykład masła lub smalcu. Sprawdza się również sama mąka, rozprowadzona wcześniej w szklance wody lub wywaru z zupy. Alterntywą dla klasycznej mąki pszennej może być mąka z ciecierzycy, która przy okazji będzie dodatkowy źródłem białka. To szczególnie cenne, gdy przygotowujemy zupę wegańską. Dostarcza dodatkowo błonnik pokarmowy i witaminę B, więc sprawdzi się lepiej niż klasyczna mąka pszenna.

Mąka z ciecierzycy może zastąpić śmietanę jako zagęszczacz do sosów lub zup. Wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy w szklance zimnej wody. Następnie dodaj tę mieszankę do gotującego się dania i dokładnie wymieszaj pod koniec gotowania. Mąką z ciecierzycy można zrobić samemu. Trzeba drobno mielić surową ciecierzycę partiami, aby uzyskać jak najbardziej delikatny proszek. Następnie gotową mąkę warto przesiać dwukrotnie przez sito, aby oddzielić niezmielone fragmenty. Jest jednak jeszcze prostszy sposób - po prostu kupić ją w sklepie.

Mąka z ciecierzycy - Pyszności
Mąka z ciecierzycy - Pyszności © Canva | vm2002

Zagęść zupę warzywami

Zupę można zagęścić również w inny sposób — dodając zblendowane na purée warzywa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zblendować całą zupę, tworząc pyszny krem. W połączeniu z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika lub groszkiem ptysiowym dostaniesz pyszną miseczkę pełną gęstej, sycącej zupy. Smacznego!

Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności
Zupa krem z groszku z ptysiami - Pyszności © Canva | Shaiith
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce