Czesi zajadają się tą zupą. Nawet babcia nie potrafi zrobić tak smacznej

W Polsce mamy barszcz i żurek, w Czechach zaś jest kulajda. Tą zupą zajadają się nasi południowi sąsiedzi. Jest ona bardzo sycąca, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mało tego, robi się ją bardzo łatwo, a składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nawet babcia nie przygotowuje tak smacznej zupy.

Kulajda to tradycyjna zupa grzybowa, którą Czesi uwielbiająKulajda to tradycyjna zupa grzybowa, którą Czesi uwielbiają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kulajdę najczęściej robi się w okresie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się świeże grzyby (można użyć też suszonych, ale to już nie będzie to samo). Świetnym wyborem będą podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet pieczarki. Czesi uwielbiają tę zupę. Nic dziwnego, skoro jest syta, smaczna, a do tego zdrowa. Przygotowuje się ją w maksymalnie 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Kulajda - prosty przepis na czeską zupę

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • pół kilograma obranych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 1,1 l wody,
  • szklanki grzybów (jeżeli wybierzesz suszony, namaczaj je wcześniej przez co najmniej godzinę),
  • soli,
  • pieprzu,
  • 200 ml śmietany (na przykład 18% lub 30%),
  • 25 g cukru,
  • 30 ml octu,
  • 4 łyżek siekanego koperku,
  • jajka (w zależności od wielkości porcji),
  • 4 łyżek octu.
Kulajda
Kulajda © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj zasmażkę. Rozpuść na patelni 70 g masła i dosyp trochę mąki. Cały czas mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po 2-3 minutach dolej zimną wodę i dodaj obrane oraz pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
  2. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
  3. Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  4. Na koniec dodaj sól, pieprz i koperek.
  5. Została jedna, bardzo istotna rzecz, bez której kulajda nie będzie kulajdą, czyli jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. W gotującej się wodzie zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij przystawkę za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej