PrzepisZupyCzesi zajadają się tą zupą. Nawet babcia nie potrafi zrobić tak smacznej

Czesi zajadają się tą zupą. Nawet babcia nie potrafi zrobić tak smacznej

Kulajda to tradycyjna zupa grzybowa, którą Czesi uwielbiają
Kulajda to tradycyjna zupa grzybowa, którą Czesi uwielbiają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.11.2023 07:40, aktualizacja: 17.01.2024 15:22

W Polsce mamy barszcz i żurek, w Czechach zaś jest kulajda. Tą zupą zajadają się nasi południowi sąsiedzi. Jest ona bardzo sycąca, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mało tego, robi się ją bardzo łatwo, a składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nawet babcia nie przygotowuje tak smacznej zupy.

Kulajdę najczęściej robi się w okresie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się świeże grzyby (można użyć też suszonych, ale to już nie będzie to samo). Świetnym wyborem będą podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet pieczarki. Czesi uwielbiają tę zupę. Nic dziwnego, skoro jest syta, smaczna, a do tego zdrowa. Przygotowuje się ją w maksymalnie 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulajda - prosty przepis na czeską zupę

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • pół kilograma obranych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 1,1 l wody,
  • szklanki grzybów (jeżeli wybierzesz suszony, namaczaj je wcześniej przez co najmniej godzinę),
  • soli,
  • pieprzu,
  • 200 ml śmietany (na przykład 18% lub 30%),
  • 25 g cukru,
  • 30 ml octu,
  • 4 łyżek siekanego koperku,
  • jajka (w zależności od wielkości porcji),
  • 4 łyżek octu.
Kulajda
Kulajda© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj zasmażkę. Rozpuść na patelni 70 g masła i dosyp trochę mąki. Cały czas mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po 2-3 minutach dolej zimną wodę i dodaj obrane oraz pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
  2. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
  3. Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  4. Na koniec dodaj sól, pieprz i koperek.
  5. Została jedna, bardzo istotna rzecz, bez której kulajda nie będzie kulajdą, czyli jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. W gotującej się wodzie zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij przystawkę za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także