Czesi zajadają się tą zupą. Nawet babcia nie potrafi zrobić tak smacznej
W Polsce mamy barszcz i żurek, w Czechach zaś jest kulajda. Tą zupą zajadają się nasi południowi sąsiedzi. Jest ona bardzo sycąca, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mało tego, robi się ją bardzo łatwo, a składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nawet babcia nie przygotowuje tak smacznej zupy.
02.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kulajdę najczęściej robi się w okresie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się świeże grzyby (można użyć też suszonych, ale to już nie będzie to samo). Świetnym wyborem będą podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet pieczarki. Czesi uwielbiają tę zupę. Nic dziwnego, skoro jest syta, smaczna, a do tego zdrowa. Przygotowuje się ją w maksymalnie 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulajda - prosty przepis na czeską zupę
Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:
- pół kilograma obranych ziemniaków,
- 100 g masła,
- 40 g mąki,
- 1,1 l wody,
- szklanki grzybów (jeżeli wybierzesz suszony, namaczaj je wcześniej przez co najmniej godzinę),
- soli,
- pieprzu,
- 200 ml śmietany (na przykład 18% lub 30%),
- 25 g cukru,
- 30 ml octu,
- 4 łyżek siekanego koperku,
- jajka (w zależności od wielkości porcji),
- 4 łyżek octu.
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj zasmażkę. Rozpuść na patelni 70 g masła i dosyp trochę mąki. Cały czas mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po 2-3 minutach dolej zimną wodę i dodaj obrane oraz pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
- Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
- Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Na koniec dodaj sól, pieprz i koperek.
- Została jedna, bardzo istotna rzecz, bez której kulajda nie będzie kulajdą, czyli jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. W gotującej się wodzie zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij przystawkę za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.