PrzepisKuchnia polskaEwa Wachowicz robi zupę z czerstwego pieczywa. Jest pyszna, ale ma zabawną nazwę

Ewa Wachowicz robi zupę z czerstwego pieczywa. Jest pyszna, ale ma zabawną nazwę

Prosta i skromna wodzionka jest sztandarowym daniem śląskiej kuchni. To połączenie tradycji związanej z szacunkiem do chleba z koniecznością zapewnienia ciepłego i sytego posiłku również ciężko pracującym górnikom. Wodzianka została wypchnięta z kanonu przez inne, bardziej zmyślne potrawy, jednak warto o niej pamiętać. Przepisem na tę nietypową, ale smaczną zupę podzieliła się Ewa Wachowicz.

Wodzianka Ewy Wachowicz jest skromna, ale pełna smaku
Wodzianka Ewy Wachowicz jest skromna, ale pełna smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

30.10.2023 15:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wodzianka należy do najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni regionalnej. W 2007 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, a w 2009 (pod nazwą kapłonek) województwa łódzkiego. Wodzianka to symbol skromności i oszczędności - składa się z czerstwego chleba i wrzątku z kilkoma dodatkami. Zobacz, jak wodzionkę przyrządza Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wodzianka - specjał z chleba i wody

Wodzianka lub wodzionka to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Bazuje na czerstwym chlebie, którego dawniej nie wyrzucano, a wykorzystywano w różnych potrawach. Spożywano ją na śniadanie, obiad lub kolację, w czasie postu lub jako danie codzienne. Była też popularna wśród górników, którzy nazywali ją kurą górniczą. Natomiast w centralnej Polsce wodzianka znana jest pod nazwą kapłonek (taką przygotowuje się m.in. w miejscowości Gałków Duży w gminie Koluszki).

Najważniejszymi składnikami wodzianki są: czerstwe pieczywo, najlepiej żytnie lub mieszane, oraz wrzątek. Do tego dodaje się tłuszcz zwierzęcy, najczęściej smalec ze skwarkami i cebulą, oraz czosnek roztarty z solą. Zupę doprawia się pieprzem, a niekiedy także kminkiem. Można też dodać natkę pietruszki lub koperek dla świeżości. W bogatszych wersjach zupy można znaleźć boczek, śmietanę lub masło.

Wodzianka z Gałkowa
Wodzianka z Gałkowa© Portal Gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wodzianka (wodzionka) według przepisu Ewy Wachowicz. Prosta, syta i smaczna

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • 400 ml gorącej wody,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrój w grubą kostkę i wrzuć do głębokiego talerza.
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek i smalec.
  3. Zalej całość wrzątkiem, udekoruj koperkiem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl