PrzepisKuchnia polskaEwa Wachowicz robi zupę z czerstwego pieczywa. Jest pyszna, ale ma zabawną nazwę

Ewa Wachowicz robi zupę z czerstwego pieczywa. Jest pyszna, ale ma zabawną nazwę

Wodzianka Ewy Wachowicz jest skromna, ale pełna smaku
Wodzianka Ewy Wachowicz jest skromna, ale pełna smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
30.10.2023 15:03

Prosta i skromna wodzionka jest sztandarowym daniem śląskiej kuchni. To połączenie tradycji związanej z szacunkiem do chleba z koniecznością zapewnienia ciepłego i sytego posiłku również ciężko pracującym górnikom. Wodzianka została wypchnięta z kanonu przez inne, bardziej zmyślne potrawy, jednak warto o niej pamiętać. Przepisem na tę nietypową, ale smaczną zupę podzieliła się Ewa Wachowicz.

Wodzianka należy do najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni regionalnej. W 2007 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, a w 2009 (pod nazwą kapłonek) województwa łódzkiego. Wodzianka to symbol skromności i oszczędności - składa się z czerstwego chleba i wrzątku z kilkoma dodatkami. Zobacz, jak wodzionkę przyrządza Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wodzianka - specjał z chleba i wody

Wodzianka lub wodzionka to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Bazuje na czerstwym chlebie, którego dawniej nie wyrzucano, a wykorzystywano w różnych potrawach. Spożywano ją na śniadanie, obiad lub kolację, w czasie postu lub jako danie codzienne. Była też popularna wśród górników, którzy nazywali ją kurą górniczą. Natomiast w centralnej Polsce wodzianka znana jest pod nazwą kapłonek (taką przygotowuje się m.in. w miejscowości Gałków Duży w gminie Koluszki).

Najważniejszymi składnikami wodzianki są: czerstwe pieczywo, najlepiej żytnie lub mieszane, oraz wrzątek. Do tego dodaje się tłuszcz zwierzęcy, najczęściej smalec ze skwarkami i cebulą, oraz czosnek roztarty z solą. Zupę doprawia się pieprzem, a niekiedy także kminkiem. Można też dodać natkę pietruszki lub koperek dla świeżości. W bogatszych wersjach zupy można znaleźć boczek, śmietanę lub masło.

Wodzianka z Gałkowa
Wodzianka z Gałkowa© Portal Gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wodzianka (wodzionka) według przepisu Ewy Wachowicz. Prosta, syta i smaczna

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • 400 ml gorącej wody,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrój w grubą kostkę i wrzuć do głębokiego talerza.
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek i smalec.
  3. Zalej całość wrzątkiem, udekoruj koperkiem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także