Grochówka tak dobra, że aż łyżka staje. Spisałam przepis od babci Jadzi

Gorącą, gęsta, niesamowicie sycąca i po prostu pyszna - taką grochówkę znam z mojego rodzinnego domu. Gdy tylko robiło się chłodniej, na kuchence pojawiał się wielki gar wypełniony tą zupą. Babcia Jadzia zdradziła mi, jak robi grochówkę, obok której obojętnie nie przejdzie żaden domownik.

Grochówka babci Jadzi - PysznościGrochówka babci Jadzi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Grochówka wielu osobom kojarzyć się może z kuchnią żołnierską, to w moim domu była specjalnością babci Jadzi. Gdy nagotowała ona wielki gar zupy, oznaczało to, że nadchodzą pierwsze przymrozki. Jej danie skutecznie burzyło mit, że zupą nie można się najeść. Zupa jest tak gęsta, że włożona do niej łyżka od razu staje na baczność. Groch to świetne źródło białka, które zapewni sytość i sprawi, że ucichną nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Grochówka babci Jadzi

Składniki:

  • 2 szklanki grochu,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki,
  • 2 pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1 pokrojona w kostkę pietruszka,
  • 1 pokrojony w kostkę seler korzeniowy,
  • 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 450 g boczku surowego, wędzonego.


Grochówka babci Jadzi - Pyszności
Grochówka babci Jadzi - Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Groch namaczam dzień wcześniej w wodzie. Dzięki temu wypłukuję odpowiedzialne za wzdymanie związki i zupa będzie łatwiejsza do strawienia.
  2. W dużym garnku podsmażam pokrojony w kostkę boczek, aż powstaną skwarki.
  3. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzucam pokrojone warzywa i smażę do momentu, gdy zaczną być miękkie.
  4. Dodaję odcedzony groch, zalewam całość dwoma litrami wody.
  5. Dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję pod przykryciem, aż groch się rozpadnie.
  6. Na koniec doprawiam całość solą, pieprzem oraz majerankiem.

Gotowa zupa jest tak gęsta, że aż łyżka staje w niej dęba. Idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni - rozgrzeje i otuli od środka. Podczas jej odgrzewania zawsze pamiętam o częstym mieszaniu, bo gęste zupy lubią się przypalać i przywierać do dna. Poza boczkiem możesz dorzucić również pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Grochówkę serwuję najczęściej samodzielnie, chociaż w moim domu nie brakuje też amatorów tej zupy z dodatkiem kromki pieczywa lub kawałka bułki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę